Misterul masacrului de la Katyn: Morții, îmbrăcați cu paltoane, în plină vară

luni, 18 aprilie 2022, 15:15
3 MIN
 Misterul masacrului de la Katyn: Morții, îmbrăcați cu paltoane, în plină vară

Prof. Octavian Buda, Val Vâlcu și Irinel Popescu au vorbit, la DC News TV, despre cazul Katyn și despre cum stabilește medicina legală adevărul din războiul Rusia – Ucraina.

Trupele ucrainene care intră în orașul Bucha, la 25 km nord-vest de capitala Kiev, au găsit dovezi ale a ceea ce par a fi crime de război oribile comise în timpul ocupației de o lună de către forțele ruse.

Atrocitățile comise în timpul războiului nu sunt, desigur, nimic nou, dar negarea Rusiei, în special, aduce în prim plan altă tragedie din trecut: masacrul de la Pădurea Katyn, din estul Poloniei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe care Uniunea Sovietică l-a considerat cu succes drept o atrocitate nazistă timp de jumătate secol.

În primăvara anului 1940, peste 4.000 de ofițeri polonezi au fost uciși în pădurile de lângă Smolensk sovietic. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce Uniunea Sovietică, pe baza unui acord secret cu Germania (așa-numitul Pact Molotov-Ribbentrop), a ocupat estul Poloniei și a târât un număr de prizonieri, în special soldați, în lagărele sale de concentrare.

Mormintele comune ale victimelor poloneze au fost descoperite în apropierea satelor rusești Kozi Gory și Katyn, după ce Hitler a rupt pactul cu Stalin în iunie 1941 și trupele germane au invadat teritoriul sovietic în cadrul nefastei Operațiuni Barbarossa. Mașina de propagandă a lui Joseph Goebbels nu a spus nimic despre tragedie până în primăvara anului 1943, când naziștii au trebuit să acopere atrocități similare pe teritoriul sovietic. În aprilie 1943, germanii au trimis o comisie internațională de experți (experții lor, desigur) la Katyn, unde au confirmat că execuția în masă a fost opera trupelor ruse.

URSS a încercat chiar să includă masacrul în lista de acuzații care urmau să fie aduse împotriva liderilor Germaniei naziste în perioada premergătoare procesului pentru crime de război de la Nürnberg, făcând ca versiunea lor să fie relatarea oficială a tuturor puterilor aliate.

Versiunea sovietică a masacrului a fost cu adevărat contestată doar în rândul cercurilor de emigranți polonezi din vest. Unul dintre primele studii a fost publicat la Londra în 1948. O carte care relata cele întâmplate fost publicată ulterior, în engleză, în 1965.

„Apropo de ceea ce se insinuează astăzi în nebunia pe care o avem. Rabinul șef al armatei poloneze a fost împușcat și găsit la Katyn împreună cu circa 300 de soldați și intelectuali de origine evreiască. Sovieticii au ordonat lichidarea lor completă.”

„Există un criteriu de ordin bio-chimic legat de descompunerea țesuturilor biologice și de faptul că, la un moment dat, apar în cadavre un soi de săruri fosforice sau calcice, deci se produce un fenomen de cristalizare, care este tipic pentru stagnarea unui cadavru după un anumit interval de timp de 2 ani sau 2 ani și jumătate.”

„Victimele au fost găsite ca fiind îmbrăcate ca de iarnă, cu paltoane, cu cizme, cu mânuși. Atunci era deja vară toridă, trebuia să fie îmbrăcați mult mai sumar.”

„Gândiți-vă că la Katyn sunt aproximativ 4.400 de cadavre. Toate victimele care au fost executate la începutul lui 1940, în orașele și închisorile de care vă povesteam, plus ce s-a găsit la Katyn fac această sumă îngrozitoare de 22.000 de cadavre. Practic la Katyn au fost executați polonezii care au stat într-un singur loc de detenție.”, a explicat profesorul Octavian Buda, în exclusivitate pentru DC News.

 

Comentarii