Mitropolia a început să strângă fonduri pentru reconstrucţia unei biserici ce a ars weekendul trecut

marți, 09 februarie 2021, 02:50
2 MIN
 Mitropolia a început să strângă fonduri pentru reconstrucţia unei biserici ce a ars weekendul trecut

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei încearcă să ajute o parohie din Botoşani, unde, în noaptea de sâmbătă spre duminică, biserica a ars aproape complet. În miezul nopţii, de la focul din soba aprinsă pentru a încălzi lăcaşul de cult pentru slujba de duminică s-au aprins şi materialele combustibile ţinute ca rezerve, pentru a o alimenta ulterior. 

16 pompieri şi voluntari au intervenit în localitatea Tudor Vladimirescu, comuna Albeşti, conform informaţiilor din presa locală, însă la momentul în care au reuşit stingerea completă a incendiului acesta a distrus aproape integral biserica. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a demarat de ieri procesul pentru a construi o nouă biserică, care să poarte acelaşi hram, al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. „Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor a demarat deja etapele necesare realizării proiectului de arhitectură. Pe această cale, facem un apel de suflet, solicitând ajutorul tuturor celor care doresc să fie ctitori sau binefăcători ai noului lăcaş de cult ce se va ridica în această localitate. Donaţiile se pot face în contul acestei parohii: RO32CECEBT0136RON0280501, deschis la CEC Bank.

Pentru detalii sau pentru alte tipuri de donaţii poate fi contactat Părintele Paroh Apetri Ioan la mobilul 0746.655.300. Precizăm că, până la ridicarea unei noi biserici, slujbele vor fi ţinute în casa socială (praznicarul) acestei parohii”, au transmis reprezentanţii MMB. O parte dintre bunurile din biserică au fost salvate înainte de a fi mistuite de foc, dar cele aflate în pronaos au fost arse, iar focul a distrus şi o bună parte din acoperiş. Din fotografiile realizate după incendiu se poate observa faptul că biserica arsă nu mai poate fi refăcută şi este nevoie de o construcţie nouă. Din satul respectiv provine şi cunoscutul jurnalist Viorel Ilişoi, care a lansat un apel la solidaritate pe pagina sa de Facebook.

„A ars biserica din satul meu. Acolo am fost botezaţi eu şi fraţii mei (trăim toţi, slavă Domnului), de acolo au plecat spre cimitir toţi, dar toţi ai mei, cei dinaintea generaţiei mele. Bisericuţa nu avea nicio valoare arhitectonică, nici mari valori de artă n-avea, dar era catedrala din inimile noastre, ale tuturor celor care ne-am început de acolo viaţa de oameni şi de creştini. Sper să fie refăcută cât mai repede. Doamne-ajută!”, a scris acesta.

Comentarii