Mortalitatea infantilă: principala cauză a ratei mari este neurmărirea sarcinii

joi, 09 decembrie 2021, 00:10
2 MIN
 Mortalitatea infantilă: principala cauză a ratei mari este neurmărirea sarcinii

Viitoarele mame ajung tot mai rar la medic din cauza sărăciei, a lipsei de educaţie, dar şi din cauza distanţei pe care o au de parcurs până la un spital n în Iaşi, această rată este în scădere în ultimii doi ani.

 

Mortalitatea infantilă la nivelul judeţului Iaşi este într-o uşoară scădere, susţin reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii. Dacă în urmă cu trei ani, în anul 2018, şase din 1.000 de bebeluşi se stingeau din viaţă înainte de a împlini un an, în anul 2020 rata mortalităţii este în Iaşi de 4 la mie. În schimb, în regiunea Nord-Est rata se menţine de 6,2 la mia de locuitori, cea mai mare rată fiind în judeţul Suceava, de 9,5 la mie, arată datele oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS). Medicii susţin că cele mai multe decese la copii cu vârsta de sub un an s-au produs ca urmare a sarcinilor neurmărite. Astfel, viitoarele mame ajung tot mai rar la medic din cauza sărăciei, a lipsei de educaţie, dar şi din cauza distanţei pe care o au de parcurs până la un spital. Şansa pe care aceşti copii o au este cea dată de aparatura medicală performantă.

Organizaţia Salvaţi Copiii susţine că în acest an a fost accelerat programul de dotare al maternităţilor şi secţiilor de pediatrie, acestea fiind dotate cu echipamente medicale în valoare totală de peste 233.000 de euro. „Principala cauză a mortalităţii infantile este prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii. Copiii prematuri au mari şanse de supravieţuire şi recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziţie aparatură medicală adecvată unei intervenţii rapide”, au precizat reprezentanţii Salvaţi Copiii. În acest sens, Organizaţia a lansat un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit pentru dotarea cu echipamente performante a unităţilor medicale – a maternităţilor, secţiilor de neonatologie, ATI şi pediatrie. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei de pe siteul www.salvaticopiii.ro. Plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2021.

Comentarii