O firmă din Azerbaijan va reabilita cinematograful Dacia pentru 3 milioane de euro. A venit la Iaşi fondatorul companiei

sâmbătă, 23 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 O firmă din Azerbaijan va reabilita cinematograful Dacia pentru 3 milioane de euro. A venit la Iaşi fondatorul companiei

Primăria Iaşi a semnat contractul pentru refacerea cinematografului Dacia. Lucrările vor fi executate de către o firmă din Azerbaijan care va încasa aproape 15 milioane lei.

Licitaţia a fost organizată prin intermediul consultantului Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Această instituţie bancară a creditat municipalitatea ieşeană cu fondurile necesare pentru implementarea proiectului.

În portofoliul companiei Amina and S Group LLC sunt proiecte din ţări precum Azerbaijan, Bulgaria, Moldova şi Turcia. Prin proiectul de la Iaşi, compania azeră intră în premieră pe piaţa construcţiilor din ţara noastră.

 „Acest proiect este special pentru noi, având în vedere specificaţiile şi importanţa lui social-culturală. Sunt bucuros să avem oportunitatea de a contribui în mod pozitiv la viaţa Iaşului”, a comentat fondatorul companiei Ahmadov Emin, prezent ieri la Iaşi pentru semnarea contractului de lucrări.

La rândul lui, primarul Mihai Chirica a precizat că nu este uşor pentru o companie din Azerbaijan să se adapteze „de la o piaţă estică foarte centralizată la o piaţă vestică deschisă concurenţei”. Edilul-şef al Iaşului a susţinut că, anul viitor, ar urma să intre în lucru şi fostul cinematograf Tineretului.

„Pentru acest proiect (Tineretului, n.r.) am avansat diverse programe de finanţare şi, cu alocarea bugetară pe care Ministerul Culturii ne-a transmis-o, am întregit un buget de 5 milioane euro pe care îi avem în cont şi, de anul viitor, vom începe lucrările de refacere a cinematografului Tineretului după proiectul fostei Case Bragadiru”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În ceea ce priveşte celelalte cinematografe preluate în urmă cu mai bine de 5 ani de Primărie, la Victoria sunt realizate diverse lucrări de amenajare a faţadelor, în timp ce pentru fostul cinema Republica (actualul Trianon) încă nu a fost identificată o sursă precisă de finanţare pentru reabilitarea clădirii.

În schimb, anul 2024 ar putea fi punctul de start şi pentru alte proiecte culturale care au fost tergiversate ani la rândul. Din acest punct de vedere, cea mai avansată investiţie este cea privind restaurarea clădirii în care funcţionează Filarmonica. În acest caz, Consiliul Judeţean a organizat licitaţia, iar câştigător a fost desemnat constructorul Iasicon: valoarea contractului se ridică la circa 60 milioane lei.

Fondurile pentru reabilitare sunt disponibile prin intermediul unui parteneriat al CJ cu Primăria Iaşi, în contextul în care municipalitatea ieşeană are alocată suma necesară lucrărilor în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027. Astfel, sunt create premisele ca şantierul la clădirea Filarmonicii să fie deschis în cursul anului viitor.

Un alt proiect important care ar putea demara în 2024, cel puţin la nivel de proiectare, presupune construirea unui sediu nou pentru Opera Iaşi. În acest caz, autorităţile ieşene, după o serie de bâlbâieli, au bătut în cuie amplasamentul, respectiv în Copou, lângă ApaVital. În acelaşi timp, în bugetul Ministerului Culturii pe anul 2024, a fost prevăzută o suplimentare a investiţiei pentru sediul Operei Iaşi până la concurenţa sumei de 80 milioane euro. În prezent, fondurile alocate în acest sens sunt de 15 milioane euro.

Comentarii