Procurorii întreabă, Radio Erevan răspunde

sâmbătă, 05 noiembrie 2022, 02:51
1 MIN
 Procurorii întreabă, Radio Erevan răspunde

Chiar dacă toate sistemele de justiție din țările democratice își dau mâna pentru a opri exportul rusesc de corupție către Republica Moldova, la Chișinău încă răsar peste noapte o puzderie de noi partidulețe, platforme, coaliții și alianțe, toate având un singur numitor comun: înlăturarea proeuropenilor de la guvernare.

La doar câteva zile după ce un important responsabil de securitatea Republicii Moldova declara într-un interviu pentru Washington Post că „Rusia este foarte pricepută în a exporta doar două lucruri: energie și corupție”, Kent G. Lodgson – Ambasadorul SUA la Chișinău – anunța într-un briefing de presă că Trezoreria SUA a demarat sancțiuni globale împotriva oligarhilor moldoveni fugari, precum și a agenților Kremlinului implicați în viața politică a Republicii Moldova: „Intrăm astăzi într-o nouă etapă în lupta împotriva corupției. Cu doar câteva clipe în urmă, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a demarat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni – Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor – și a mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni susținute de către Kremlin și legate de corupția sistemică și amestecul în alegeri. Pe lângă sancțiunile împotriva acestor oligarhi notorii, Statele Unite au luat astăzi măsuri pentru a contracara campaniile persistente de influență dăunătoare ale Guvernului Federației Ruse prin impunerea de sancțiuni asupra altor persoane și entități asociate eforturilor de influențare susținute de Rusia în Republica Moldova. În afara binecunoscuților oligarhi fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Şor, sancționați atât pentru facilitarea corupției pe scară largă în Moldova, cât și pentru încercarea de a captura statul și de a interveni în alegerile democratice, lista celorlalte persoane sancționate îi include pe oligarhul rus Igor Chaika, despre care se afirmă că a lucrat cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum și un număr spectaculos de agenți FSB care au canalizat bani și resurse inițial către Partidul Democrat al lui Plahotniuc, apoi către Partidul Socialist al lui Igor Dodon și acum Partidului Șor, mișcare politică ea însăși sancționată drept o entitate criminală. Finanțarea ilegală a fost direcționată din Rusia către aceste entități politice în diferite momente cu scopul de a-i răsturna pe Președinta Maia Sandu și Guvernul proeuropean PAS, de a crea instabilitate politică în Moldova și de a aduce forțele pro-Kremlin la putere pentru a readuce Republica Moldova în sfera de influență a Rusiei.”

Comunicatul Ambasadei SUA menționează, de asemenea, și noul partid – Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – al primarului pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban (cu siguranță că îl țineți minte, acesta afișându-se prin România alături de mai mulți lideri actuali ai PSD, inclusiv și cu fostul nostru PSD-ist Mihai Chirică): „Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa operativă politică rusă sancționată a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN). Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova drept o armă politică împotriva guvernului Republicii Moldova”.

În paralel cu declarațiile Ambasadorului Statelor Unite de la Chișinău, Procuratura și Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău au declanșat – la rândul lor – o amplă operațiune de investigație plecând de la mai multe materiale apărute în presă din care reieșea implicarea FSB în Republica Moldova prin crearea și promovarea unor „noi forțe politice” care, ascultând de „vocea poporului”, urmau să ceară intrarea țării în componența Rusiei. „Proiectul” gestionat de către Moscova ar mai fi presupus și posibilitatea creării unui guvern în exil precum și a mai multor batalioane „de voluntari” din Moldova care să se implice în războiul din Ucraina.

Dacă fugarul Ilan Șor (condamnat deja într-o primă instanță la 7 ani și jumătate de închisoare pentru implicarea sa în frauda bancară prin care un miliard (!) de dolari au „dispărut” din sistemul bancar moldovenesc) s-a limitat la a transmite doar un comunicat de presă în urma anunțării sancțiunilor, material în care l-a certat pe Ambasadorul SUA pentru faptul că se implică în procesele „democratice” ale Republicii Moldova, celălalt fugar notoriu – oligarhul Plahotniuc (căruia i-au fost emise deja două mandate de arest în lipsă la fel, tot pentru implicarea în frauda bancară de la Chișinău) – a simțit nevoia să se dea în spectacol oferind un interviu fluviu halucinant unui portal de presă de peste Prut, ocazie cu care a amenințat în stânga și-n dreapta că „a sosit timpul ca să revină în politica moldovenească pentru a face ordine și disciplină în țară”. Ce-i drept însă, spre dezamăgirea procurorilor care-l așteptau deja cu cătușele pregătite la aeroport, Plahotniuc a anunțat că se va implica din nou în politica moldovenească de o manieră mai mult virtuală decât fizică: „Am să încep să comunic la telefon, dar și prin platformele de comunicare online cu oamenii din teritoriu, cu foștii colegi, cu politicienii actuali și foști din opoziție”. 

Chiar dacă toate sistemele de justiție din țările democratice își dau mâna pentru a opri exportul rusesc de corupție către Republica Moldova, la Chișinău încă răsar peste noapte o puzderie de noi partidulețe, platforme, coaliții și alianțe, toate având un singur numitor comun: înlăturarea proeuropenilor de la guvernare. Iar când vezi coada formată la centrele de producere a ștampilelor pentru noii lideri „politici” stai și te întrebi de unde sunt banii necesari acestor „proiecte” geopolitice. Până la terminarea investigațiilor declanșate de către Procuratură și SIS, lumea nu poate bănui decât o singură și anumită sursă de finanțare. Sau, cum ar spune cei de la Radio Erevan, „da, este adevărat, banii pentru noile proiecte politice vin de la Stat, dar nu e clar despre care Stat este vorba”.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii