Putin şi poporul rus/ Numai belele au adus

miercuri, 27 iulie 2022, 01:50
1 MIN
 Putin şi poporul rus/ Numai belele au adus

Putin are aceleaşi apucături ca ale tuturor liderilor de la Kremlin, de la Ivan cel Groaznic şi până azi. Căci toţi se dau de ceasul morţii pentru o „ordine mondială”. 

Doar că Ivan cel Groaznic nu simula atât de tartufic. Deh, vremurile s-au schimbat, simularea şi simulanţii ating azi perfecţiunea. De fapt ei au sete neostoită de putere, de noi teritorii, să subordoneze, să supună. Gorbaciov a fost o excepţie, dacă nu cumva şi el ne-a păcălit, doar ni s-a părut nouă în furia eliberatoare a acelor ani. Poate şi Elţîn, de nu vor fi fost nişte accese de delirium tremens ale lui Boris Nikolaevici. Atunci Rusia, probabil, a fost nevoită să dea… nazad! Numai pe moment. Căci a dat înapoi doar ca să-şi ia avânt mai mare înainte. Vperiod! Vsio vperiod! Putin o face pe inocentul şi spune că Rusia pune bazele unei noi ordini mondiale. Haida-de! Aşa că liderul de la Kremlin se ambiţionează să ne arate pectoralii săi ai ordinii mondiale, aşa precum Serena W. ne arată posteriorul supraponderal de ceva vreme. Nu vrea să accepte că vremea ei s-a dus. La fel V.V.

Tătucul de la Moscova este, de fapt, lupul, care crâmpoţeşte oile din stână, cu botul plin de sânge. Ca orice lup, nu şi-a recunoscut niciodată fetele lupoaice, nici amantele lupoaice, nici viaţa sa lupească de dinainte. Dar se smiorcăie ca o mironosiţă că el a venit doar să facă ordinea mondială mai armonioasă şi mai justă, un institute for training and research, o stână-model mai fericită, unde şi sfârtecarea mieilor va fi nobilă, sublimă, fără dureri, iar tăierea lor va fi mai blândă ca tăierea Domnului împrejur. Deci va fi o modeling stâna, bazată pe ciosvârte de miel la grătar şi împrejmuită cu ciolane de berbec în loc de garduri. Simplu, fiabil şi foarte eficient!
Dar Volodea Putin, ca orice fost informator KGB, are o viaţă dublă, dosită. Însă ciobanii să stea liniştiţi – îi îndeamnă paşnic Volodea Putin – că nu are nimic cu ei. Doar cu obraznicăturile astea de oi! El doar îşi caută de palatele, de iahturile, casele de vacanţă şi de podgoriile sale de pe tot întinsul Rusiei, pe care i le-au dăruit, har Domnului bolşevic – cine credeţi? – oligarhii ruşi. Modeste, de vreo 4,5 miliarde de dolari.
Fiindcă Occidentul – spune baciul Putin – „nu poate oferi lumii modelul său de viitor.”(…) Asta se poate citi: n-are petrol. „Atât la nivel local, cât şi global se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale armonioase şi mai juste, orientate social şi sigure, o alternativă la cea existentă”, a spus el la stâna-forum „Idei puternice pentru un nou viitor”, desfăşurată, unde credeţi – sub egida Moscovei, căci egida asta era la începutul începutului scutul lui Zeus, acoperit cu pielea caprei Amalteea, bănuiesc cu antrax şi râioasă, dar cu coada ţâfnoasă.
Iată, sub această manta, croită din piei de oaie, stă, ca în fabulă, Lupul Putin. Şi, tot ca în fabulă, Lupul cu mantaua din piei de oaie despoaie? Proştilor şi proastelor, staţi să vă învăţ io, chiţcăie Volodia de la Kremlin! Cică această nouă ordine mondială, potrivit Lupului Putin, vine să înlocuiască lumea unipolară care, „prin natura sa, frânează dezvoltarea civilizaţiei”. Dă în americani, adică! Mai susţine oligarhic (şi oligofrenic) că, în prezent, elitele lumii occidentale „au intrat în panică” întrucât alte centre mondiale de dezvoltare îşi prezintă viziunea lor asupra viitorului luminos (parcă e o frază din Iosif Visarionovici). Să o spună lui mutu. Şi cine găvăreşte!? Baciul Putin vrea cică o nouă ordine mondială. Aha, ghicesc: bazată pe bâtă şi suveranitate. Da, SUVERANITATE însângerată! Uite cine vorbeşte, cine urlă lupeşte despre suveranitate! Căci „viaţa politică a dispărut acum mulţi ani, în Rusia”, spune opozantul Garry Kasparov. Odată cu venirea bolşevicilor la putere, adaug eu.
Şi mai zice Lupul Putin, ca să prostească oile (e drept, proaste ca noaptea din născare, ca să nu mai vorbim că au fost imbecilizate după aceea) din propria târlă: „Oricât s-ar strădui elitele occidentale şi aşa-zisele elite supranaţionale să conserve ordinea existentă, se apropie o eră nouă, o nouă etapă în istoria lumii. Doar statele cu adevărat suverane pot garanta o dinamică de creştere ridicată”, îşi schimbă părul Putin. Dar, se ştie, năravul ba. O zicală românească spune că „nu-i dracul aşa de negru”. Ei, bine, de data asta este chiar negru-negru, ca păcura, ca ciorti, ca pana corbului. Nu vă uitaţi că e blonziu, cu căpşorul oval şi gălbior ca un zămos. Se ştie, mâţa blândă zgârie rău. Şi zămosul are curpenul lung, bine ascuns sub frunze.
Şi iată finalul: hrăpăreţ, dictatorial, putinist, urâtissim. Pe 24 februarie, V.V. a ordonat armatei ruse să invadeze ţara vecină şi mai mult decât prietenă, soră, de fapt: Ucraina, a cărei integritate teritorială Rusia se angajase să o apere conform cu Memorandumul de la Budapesta (1994). Aşadar, a început războiul declanşat de Rusia în Ucraina, pe care Putin şi politrucii săi îl numesc „operaţiune militară specială”. Căci dracul se fereşte ca de tămâie să-i spună pe dreptate „război” şi „invazie”, nu mai vorbesc de crimă împotriva populaţiei civile.
Deocamdată. Putin şi ai lui, bazându-se în primul rând pe rezervele imense de petrol date de Bog, bravează în privinţa sancţiunilor occidentale. Şi ne arată fundul ca Serena, cum spuneam. Numai că Putin ne arată curul intenţionat, în bătaie de joc. Putine, nu uita: Ucraina nu-i a ta! Mda, ceea ce s-a înrădăcinat într-o istorie de crime, cotropiri şi alte mârşăvii este greu de schimbat peste noapte.
Mă tem pentru ucraineni, în ciuda ajutorului occidental aşa şi aşa, jumi-juma, făcut doar ca să-şi arate occidentalii muşchii democraţi. Sper să mă înşel şi să nu fie aşa. Oricum, Putin şi poporul rus/Numai belele au adus. 

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

Comentarii