Qaka la FCSB: Un succes cât un eşec

vineri, 18 mai 2018, 01:43
3 MIN
 Qaka la FCSB: Un succes cât un eşec

 

Iaşul va rămâne cu circa 300 000 de euro de pe urma lui Qaka, o sumă mult sub aşteptări. Tranzacţia a suscitat multe discuţii, ca urmare a comportamentului preşedintelui Ambrosie

 

După cum v-am informat, CSM Politehnica Iaşi l-a vândut pe mijlocaşul Kamer Qaka la FCSB. Tranzacţia a ridicat multe semne de întrebare ca urmare a atitudinii preşedintelui executiv al clubului ieşean, Adrian Ambrosie. Trecând peste faptul că impresarul moldovean Arcadie Zaporojanu, al cărui amic, Timofei Cîrlig, a fost unul dintre oamenii -cheie în afacerea Qaka, a susţinut că Ambrosie a încercat să-l bage în ecuaţie pe un alt agent, Sergiu Dan, preşedintele Iaşului a negat în mod repetat iminenţa transferului în zilele premergătoare realizării tranzacţiei. Chiar şi când finanţatorul FCSB, Gigi Becali, reprezentanţi ai Primăriei Iaşi şi ai jucătorului spuneau că s-a bătut palma, preşedintele CSM nega! Apoi, acceptarea a doar 375 000 de euro din cei 400 000 de euro (sumele amintite sunt fără TVA) puşi pe masă de FCSB pentru achiziţionarea lui Qaka este un alt semn de întrebare. Mai ales că, sus şi tare, Ambrosie a avansat ca preţ de pornire a discuţiilor suma de un milion de euro, tranzacţia realizându-se astfel la nici jumătate din suma trâmbiţată!

Pentru a salva aparenţele, vinderea lui Qaka a fost prezentată ca un mare succes, “cel mai scump transfer din istoria fotbalului ieşean”. Suma este, într-adevăr, cea mai mare obţinută direct de un club ieşean, însă, dacă se iau în calcul banii care rămân la CSM, aceştia ar putea fi chiar sub cei obţinuţi de FC Politehnica Iaşi în 2005, când Adrian Ilie a fost vândut la Poli Timişoara. Atunci, când preţurile jucătorilor erau mult mai mici, adevărata Poli obţinea 432 000 de dolari, incluzând TVA, de la un club mult mai puţin sonor decât FCSB, pentru un fotbalist cu un CV mult sub al lui Qaka. Acum, după ce le va da impresarilor care l-au adus pe Qaka vara trecută partea lor, Iaşul va rămâne cu aproximativ 300 000 de euro. Iar dacă mai aducem aminte şi de banii obţinuţi de FC Politehnica Iaşi de pe urma vânzării şi a revânzării lui Daniel Pancu în vremuri şi mai slabe din punct de vedere al banilor care erau investiţi în jucători, circa 550 000 de dolari net, venitul generat de Qaka ar putea ajunge pe locul III!

Astfel, Ambrosie încheie în genunchi un sezon în care a demonstrat că preşedinţia clubului este o căciulă prea mare pentru el şi, mai grav, în care a minţit pe bandă rulantă. Încă de la instalare, când a ridicat, declarativ, artificial nivelul datoriilor clubului sau a anunţat semnarea unui protocol cu Fotbal Hebdo, act care nu a existat vreodată, continuând apoi cu încălcarea multor dintre promisiunile făcute, mai ales legate de aspectul financiar. Deşi a anunţat că nu va da vreo primă de instalare şi-a dat chiar şi lui un astfel de bonus (!), de 3 000 de euro şi a acordat prime de joc, deşi a spus că în acest sezon vor exista doar prime de obiectiv. Capitol pe care preşedintele care are un salariu de 3 000 de euro lunar, mai mare decât cele ale unor jucători de bază precum Platini, Sin ori Cioinac, nu avea cum să nu-l bifeze, el urmând a încasa 10 000 de euro  pentru calificarea echipei în play-off! Trăgând linie, Ambrosie a ieşit bine măcar financiar, după ce în sezonul precedent nu încasa mai nimic de la clubul de fotbal feminin Navobi, pe care l-a dus în Liga a II-a atunci când robinetul de la Primărie s-a închis. (Ovidiu MINEA)

Comentarii