Reîncep vizitele de monitorizare a spitalelor. Sunt necesare pentru acreditare

sâmbătă, 30 octombrie 2021, 01:50
1 MIN
 Reîncep vizitele de monitorizare a spitalelor. Sunt necesare pentru acreditare

Spitalele vor fi din nou vizitate de evaluatorii de la Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), în vederea acreditării. Acest lucru a fost anunţat zilele trecute, iar prevederea este inclusă într-un ordin al preşedintelui ANMCS, care a fost publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.

 Vizitele de monitorizare urmează să fie realizate de angajaţi sau de voluntari ai ANMCS, iar spitalele vor fi selectate aleatoriu. „În situaţia în care, în timpul vizitelor de monitorizare tematică, echipa de monitorizare constată existenţa neconformităţilor cu cerinţele standardelor privind siguranţa pacienţilor, care generează sau pot genera situaţii de pericol pentru pacienţi, personal, vizitatori, date şi mediu, sau neîndeplinirea indicatorilor critici, extinde tema vizitei de monitorizare tematică şi menţionează aspectele constatate în cuprinsul procesului-verbal al vizitei”, mai prevede actul normativ. În baza raportului care va fi elaborat de echipa de monitorizare, ANMCS poate să suspende acreditarea spitalelor. Aceste vizite de monitorizare au fost suspendate în aprilie 2021, în valul trei al pandemiei.

Ulterior, la începutul lunii octombrie, Vlad Teodor Berbecar, preşedintele ANMCS de atunci, a fost demis în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Atunci, premierul i-a reproşat preşedintelui ANMCS că nu a mers la niciun spital în mod fizic pentru evaluare, ci s-ar fi bazat pe declaraţiile pe proprie răspundere ale managerilor de spital. Vlad Teodor Berbecar i-a răspuns premierului amintindu-i că vizitele au fost suspendate, printr-o decizie a Guvernului, din luna aprilie 2021.

Comentarii