Ce se mai aude despre acest proiect atât de vânturat de edilii oraşului?

Sala Polivalentă de la Iaşi: o întâlnire importantă la Guvern

joi, 12 mai 2022, 02:01
2 MIN

Viceprimarul Daniel Juravle se va întâlni în următoarele zile cu oficiali din Guvern, în vederea reluării proiectului. Sala Polivalentă „Regina Maria”, proiectată cu un număr de peste 10.300 locuri, a făcut obiectul unei licitaţii a Primăriei, dar procedura nu a mai putut continua din cauza scumpirii bruşte a materialelor de construcţie. Proiectul întârzie în ciuda asigurărilor date de premierul Ciucă primarului, că se va găsi finanţare. Un posibil scenariu: Primăria să relanseze licitaţia, apoi proiectul să fie continuat de Compania Naţională de Investiţii, cu fonduri guvernamentale. Au politicienii Iaşului influenţa necesară la Guvern pentru o astfel de investiţie, în fond nu una extraordinar de mare?

Licitaţia pentru construirea Sălii Polivalente va fi reluată după aprobarea unei hotărâri de către guvern. În acest sens, Primăria a trimis proiectul actualizat către Compania Naţională de Investiţii (CNI). Din punct de vedere procedural, următorul pas constă în aprobarea investiţiei în Consiliul Tehnico-Economic al CNI şi, ulterior, în cadrul Consiliului Interministerial de avizare a lucrărilor publice de interes naţional. Abia după ce aceste două avize sunt emise, indicatorii tehnico-economici vor face şi obiectul unei hotărâri a guvernului.

Un scenariu de lucru

O întâlnire pe subiectul Sălii Polivalente va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti. Viceprimarul Daniel Juravle a declarat ieri că Primăria a trimis către Guvern toate documentele necesare pentru parcurgerea paşilor procedurali. Un scenariu de lucru a rămas, potrivit acestuia, ca municipalitatea ieşeană să fie instituţia care lansează licitaţia de execuţie şi, ulterior, proiectul să fie derulat de CNI cu fonduri guvernamentale.

Anul trecut, proiectul sălii de la Iaşi a fost inclus de CNI pe lista sinteză din cadrul unui subprogram naţional destinat construirii de săli de sport. În ianuarie 2022, Primăria a lansat licitaţia de construire a obiectivului, dar procedura nu a fost dusă la bun sfârşit, fiind anulată o lună mai târziu. Principalul motiv a constat în creşterea bruscă înregistrată la materiale de construcţie. Astfel, preţul materialelor care au ponderea cea mai semnificativă în cadrul proiectului (oţelul, cimentul şi aluminiul) a crescut cu până la 75% într-o perioadă de doar şase luni. Iniţial, investiţia în noua Sală Polivalentă a fost estimată la 213 milioane lei, însă, odată cu revizuirea proiectului, costurile au crescut cu până la 60%, respectiv până la concurenţa sumei de 340 milioane lei.

Date tehnice

Sala Polivalentă „Regina Maria” este proiectată cu un număr de peste 10.300 locuri: 3.194 la parter, 2.304 la etajul I, 4.714 la etajul II şi 106 la etajul III (dedicat presei). Amprenta la sol a Sălii este de 13.000 mp, ceea ce reprezintă aproape 16% din terenul pus la dispoziţie de Primărie pentru acest proiect.

„Sala va avea multiple facilităţi de servire pentru public, spaţii comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare etc., precum şi sisteme moderne de comunicare, multimedia şi sonorizare”, arată municipalitatea într-o informare.

Proiectul Sălii Polivalente de la Iaşi a stârnit şi controverse: arhitecţi cunoscuţi la nivel naţional au criticat faptul că imobilul imită un obiect (coroana Reginei Maria) şi nu arată ca o „clădire a viitorului”, în timp ce urbanişti au precizat că amplasarea sălii în zona Moara de Vânt este nepotrivită.

Comentarii