Situaţie ciudată: un critic vehement al primarului poate deveni viceprimar, cu ajutorul lui Mihai Chirica

miercuri, 20 decembrie 2023, 02:50
6 MIN
 Situaţie ciudată: un critic vehement al primarului poate deveni viceprimar, cu ajutorul lui Mihai Chirica

Noul viceprimar al Iaşului ar putea fi unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai primarului Mihai Chirica. Surse politice au declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că, în şedinţa Consiliului Local (CL) de mâine, liberalii ar urma să-l susţină pentru acest post pe Răzvan Timofciuc (ex-PNL şi recent exclus din USR).

Potrivit informaţiilor ZDI, negocierile între liberali şi Timofciuc sunt avansate: consilierul local ar fi acceptat deja propunerea. De altfel, pe ordinea de zi a plenului de mâine, figurează un proiect de hotărâre pentru alegerea unui nou viceprimar. Timofciuc nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. În acelaşi timp, liberalii cu care am vorbit ieri nu au vrut să-şi asume declaraţii oficiale, dar ne-au confirmat existenţa negocierilor.

Votul în plen va fi unul secret, iar surse ZDI spun că nu toţi liberalii agreează ideea ca fostul lor coleg să devină viceprimar: Timofciuc a demisionat din PNL înainte de alegerile din 2020, după ce în partid a intrat Mihai Chirica. Ulterior, fostul liberal s-a înscris în USR şi a fost (re)ales consilier local. Între timp, Timofciuc a intrat în conflict cu conducerea USR, iar, luna trecută, a fost exclus din acest partid. Din 2016 încoace, Timofciuc a fost un critic constant şi vehement al primarului Chirica, între cei doi fiind dese schimburi de replici, unele dure.

De la momentul intrării în USR, Timofciuc i-a criticat deseori şi pe foştii săi colegi, dar el are în continuare legături puternice cu PNL: fratele său este consilier judeţean al PNL şi, în acelaşi timp, el are o relaţie apropiată cu actualul şef al filialei liberale (Alexandru Muraru). La o discuţie de ieri a liberalilor, Eduard Boz (consilier local) a fost un susţinător al lui Timofciuc, iar cel care a dus negocierile cu consilierul ex-USR a fost viceprimarul Daniel Juravle, el având un mandat în acest sens din partea filialei.

Însă, unii liberali nu ar fi de acord întru totul cu propunerea: în şedinţa internă a consilierilor PNL de ieri, unul dintre liderii grupului a invocat faptul că Timofciuc ar trebui să-şi ceară „scuze publice pentru toate invectivele” spuse de-a lungul anilor.

În schimbul obţinerii funcţiei de viceprimar, Răzvan Timofciuc ar urma să asigure majoritatea constituită în jurul PNL şi să sprijine proiectele primarului Mihai Chirica. Rămâne de văzut cum va explica public Timofciuc această apropiere faţă de ţinta criticilor sale din ultimii aproape 10 ani: el a evitat ieri să răspundă la telefon sau mesaje. În acelaşi timp, faţă de cei 1.200 lei pe care îi încasează acum lunar Timofciuc de la Primărie, în calitate de consilier local, venitul lui net va creşte de peste 10 ori: va ajunge la circa 15.000 lei/lună net, sumă care poate fi majorată în funcţie de atribuţii, prin aplicarea unor sporuri care stau în semnătura primarului. Profesional, Timofciuc este profesor de istorie.

Sunt suficiente 13 voturi pentru alegerea noului viceprimar

În cazul şedinţei de mâine, o situaţie atipică permite liberalilor să desemneze un nou viceprimar cu doar 13 voturi faţă de 14 în mod obişnuit: în prezent sunt 25 de consilieri în funcţie. PNL şi PMP au câte 11, respectiv, 2 consilieri, cele două partide fiind aliate la nivel local încă din anul 2020. La cele 13 voturi se adună inclusiv votul lui Timofciuc – conform legii, el poate să îşi exercite acest drept chiar dacă se votează pe el însuşi.

De cealaltă parte, consilierii social-democraţi şi cei ai USR ar urma să nu participe la votul de joi. „Vom avea o discuţie internă pe acest subiect şi vom lua o decizie, dar eu personal văd posibile doar două variante: ori nu participăm la vot, ori ieşim din sală”, ne-a declarat liderul de grup al consilierilor PSD, Bogdan Crucianu.

La rândul lui, şeful filialei locale a USR Iaşi Filip Havârneanu ne-a spus că există o decizie luată la nivelul partidului, încă de acum două luni. „Următorul viceprimar nu va fi cu siguranţă de la USR, noi avem o decizie care prevede neparticiparea consilierilor la vot”, a precizat deputatul USR.

În prezent, Răzvan Timofciuc se află într-o situaţie în care nu mai are nimic de pierdut: în urma unui raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), el nu mai poate candida pentru o funcţie publică în următorii 3 ani. ANI l-a acuzat de conflict de interese întrucât a participat la adoptarea unei hotărâri a CL pentru stabilirea reprezentanţilor deliberativului în consiliile de administraţie (CA) la şcoli, iar pe listă figura şi soţia lui. O astfel de funcţie nu este remunerată, astfel că niciunul dintre soţi nu a avut vreun folos patrimonial.

Zilele trecute, ANI a identificat şi o stare de incompabilitate în care s-ar fi aflat consilierul timp de două luni şi jumătate, în anul 2021: el ar fi avut, simultan, calitatea de membru în cazul unui CA a unui spital şi pe cea de vicepreşedinte al USR. Calitatea de membru în CA la unităţile spitaliceşti nu este, de asemenea, remunerată, dar deţinerea unei astfel de funcţii este incompatibilă cu o funcţie de conducere din cadrul unui partid politic. Pe prima speţă, Timofciuc a apelat la o cale extraordinară de atac în instanţă, iar o decizie este aşteptată la începutul anului viitor. În ceea ce priveşte noul raport ANI, Timofciuc a declarat public că a aflat din presă de constatările inspectorilor şi a precizat că va contesta raportul în instanţă de îndată ce îl va primi.

Situaţie alambicată politic în plen

Contextul politic din plenul CL are o serie de particularităţi faţă de situaţia din alte judeţe sau cea de la nivel central. La Bucureşti, PNL şi PSD formează coaliţia de guvernare, dar, la Iaşi, PSD este în opoziţie faţă de PNL. În schimb, liberalii sunt aliaţi cu PMP, în condiţiile în care acest partid, la nivel central, tocmai a format o alianţă electorală cu USR şi Forţa Dreptei, intitulată „Alianţa Dreapta Unită”. PMP are reprezentanţi şi în conducerea Primăriei, în persoana administratorului public Petru Movilă (şef PMP Iaşi), post obţinut în schimbului sprijinului în CL. De cealaltă parte, USR Iaşi este în opoziţie faţă de PNL şi, implicit, faţă de PMP.

Contactat în cursul zilei de ieri, Marius Bodea, candidat USR la Primăria Iaşi, a declarat că alianţa nou-formată a plecat de la nevoia „construcţiei unei alternative reale şi puternice la monstruoasa coaliţie PSD-PNL”. „Cel puţin din acesta perspectivă, dar desigur că sunt multe alte argumente, orice altă alianţă a partenerilor noştri (PMP, n.r.) cu alte partide împotriva USR ar fi greu de explicat şi ar submina în mod direct motivul de bază pentru care ne-am aliat. Peste toate acestea, eu înţeleg foarte bine că proiectul acestei Alianţe depăşeşte cu mult nume şi persoane, cazuri particulare şi situaţii excepţionale. Le vom regla pe toate local, suntem suficient de maturi”, a declarat Marius Bodea.

El a adăugat că, la nivel local, Alianţa trebuie să fie „o alternativă la dezastrul livrat de Chirica şi acoliţii săi”. „De astăzi, teoretic, PNL şi primarul inculpat rămân fără majoritate în CL Iaşi, iar acest lucru ar trebui confirmat joi în prima şedinţă de Consiliu Local, ce are loc la trei zile după parafarea oficială a Alianţei Dreapta Unită”, a mai spus Marius Bodea.

Fără voturile PMP, liberalii nu vor putea să desemneze un nou viceprimar. Şeful PMP Iaşi Petru Movilă evită de circa o săptămână contactul cu presa. În acelaşi timp, pe Facebook, fostul deputat a scris cu mult patos despre noua alianţă, deşi biroul său de administrator public este la câţiva metri distanţă de biroul primarului Mihai Chirica. 

Comentarii