Traficul din Bucium, mai aglomerat – peste 20 de PUZ-uri noi în cartier: 18 blocuri şi 200 de case

marți, 24 mai 2022, 23:14
2 MIN
 Traficul din Bucium, mai aglomerat – peste 20 de PUZ-uri noi în cartier: 18 blocuri şi 200 de case

Plenul Consiliului Local (CL) va dezbate un număr record de proiecte urbanistice în şedinţa de la începutul săptămânii viitoare. Pe ordinea de zi au fost incluse peste 20 de planuri urbanistice zonale (PUZ), ceea ce ar putea fi un semn în sensul deblocării activităţii din urbanismul local. 

Amintim că numeroase persoane particulare au invocat întârzieri majore în aprobarea unui proiect sau în emiterea unor avize, astfel de probleme devenind o regulă în ultimii 2-3 ani, odată cu acutizarea scandalurilor imobiliare la Iaşi. Cele 22 de PUZ-uri vizează investiţii, unele de amploare, în zone precum: Bucium, Cicoarei, Păcurari, Copou, Centru, Dacia, Nicolina şi Tătăraşi. Despre două proiecte majore, ambele în Bucium, „Ziarul de Iaşi” a scris în mai multe rânduri. Una dintre investiţii este propusă de firma Goland Imobil şi presupune construirea a 18 blocuri şi a 32 de vile (zona Fundac Bucium). Celălalt proiect aparţine unui om de afaceri britanic (Mark Urwin) şi prevede construirea a 200 de case într-o zonă aflată la circa 1,5 km de Plopii fără Soţ. Acest proiect a mai fost dezbătut în plen, iar consilierii au solicitat lămuriri privind traficul ceea ce a dus la o situaţie neobişnuită: investitorii au dat o declaraţie notarială prin care s-au angajat să nu înceapă construcţia a mai mult de 10 case pe an până la momentul în care se va-ntâmpla una dintre următoarele două situaţii – începerea lucrărilor de modernizare a şos. Bucium sau începerea lucrărilor la varianta de trafic Vămăşoaia.

În context, amintim că Primăria are în curs evaluarea ofertelor depuse pentru reabilitarea şos. Bucium. Alte investiţii care vor fi pe masa consilierilor locali fac referire, printre altele, la: construirea unei clinici medicale în Păcurari (lângă Kaufland), construirea unui centru de afaceri pe bld. Nicolae Iorga, ridicarea unui bloc cu 12 etaje în Cicoarei (pe un teren care a făcut obiectul unui schimb cu Primăria, dar şi al unui dosar DNA clasat între timp) şi amenajarea de locuinţe inviduale sau colective în diverse zone ale oraşului.

Comentarii