Un monument în ruine de ani de zile: consilierii vor dezbate PUZ-ul pentru Casa Buicliu

sâmbătă, 05 august 2023, 01:50
2 MIN
 Un monument în ruine de ani de zile: consilierii vor dezbate PUZ-ul pentru Casa Buicliu

Proiectul privind restaurarea Casei Buicliu a ajuns în ultima etapă de aprobare. Consiliul Judeţean (CJ) a emis recent avizul unic pe documentaţia tehnică şi, cel mai probabil, planul urbanistic zonal va fi supus dezbaterii Consiliului Local (CL) în şedinţa ordinară din luna august. Proiectul a fost iniţiat în urmă cu circa patru ani şi, între timp, a suferit o serie de modificări. 

Intenţia Ateneului Naţional din Iaşi, iniţiatorul investiţiei, este ca monumentul istoric din Păcurari să fie transformat într-un muzeu dedicat copiilor. Clădirea a fost construită în secolul al XIX-lea şi este în prezent o ruină: ultimii chiriaşi ai Primăriei au fost evacuaţi în vara anului 2017, iar, de atunci, imobilul nu a mai avut vreo folosinţă.

„Restaurarea, consolidarea, refuncţionalizarea prin extinderea imobilului, în vederea readucerii la o imagine anterioară ştiută, considerată de valoare. Eliminarea părţilor de construcţii parazitare, corpurile anexe, care afectează armonia şi unicitatea stilistică de ansamblu”, este una dintre concluziile din proiectul de restaurare.

Cu toate că monumentul este cunoscut drept „Casa Buicliu”, cercetările făcute de specialişti în ultimii ani, odată cu demararea proiectului de restaurare, au revelat că imobilul a aparţinut familiei boiereşti Bogonos, motiv pentru care în planul urbanistic zonal clădirea este cu această denumire recunoscută. „Casa este atestată documentar cu testamentul Elenei Bogonos prin care lasă imobilul moştenire fiului, maiorul Demetrie Bogonos, datat 20 martie 1863. Ulterior, într-o descriere a caselor de pe str. Păcurari realizată de Ion Mitican, un bun cunoscător al istoriei locale, autorul aminteşte de casa Bogonos din str. Păcurari nr. 29, pe care Elena Bogonos o închiriază la 1870. Astfel, Casa Buicliu este o casă aparţinând unei familii boiereşti de secol XIX, având ulterior mai mulţi proprietari”, se precizează în documentul citat. 

Comentarii