Un nou preţ al gigacaloriei produse de Primărie. Se aşteaptă decizii de la Bucureşti. Vor mai fi sau nu subvenţii?

miercuri, 25 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Un nou preţ al gigacaloriei produse de Primărie. Se aşteaptă decizii de la Bucureşti. Vor mai fi sau nu subvenţii?

Ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor achita, începând din această iarnă, un nou tarif la gigacalorie. Un astfel de anunţ l-a făcut şi primarul Mihai Chirica recent, dar municipalitatea nu a publicat încă procentul de majorare. Motivul pentru această întârziere este că Primăria aşteaptă ca autoritatea centrală în domeniul energiei să emită deciziile privind preţurile reglementate, iar un astfel de act va fi transmis până la finalul lunii octombrie.

„După primirea deciziilor, Municipiul Iaşi va proceda la elaborarea documentaţiei specifice în vederea actualizării preţurilor/tarifelor energiei termice livrate în SACET”, se arată într-un răspuns al Primăriei către o bancă interesată să crediteze municipalitatea cu 200 milioane lei, împrumut pe care instituţia îl va cheltui exclusiv pentru asigurarea combustibilului în sezonul rece 2023-2024.

În prezent, ieşenii plătesc un tarif decis prin hotărârea Consiliului Local (CL) din mai 2019: 245 lei/Gcal (inclusiv TVA), în timp ce alţi 117 lei/Gcal sunt subvenţionaţi de la bugetul local. Conform datelor Primăriei, la sistem sunt racordate peste 23.000 de apartamente, aproape 20% din fondul locativ total al Iaşului.

Ce curiozităţi au mai avut băncile

În ultimele săptămâni, Primăria a răspuns la zeci de solicitări trimise de bănci. Instituţiile de credit s-au interesat de situaţiile financiare la zi ale municipalităţii, inclusiv plăţi restante. Aşa cum ZDI a relatat zilele trecute, Primăria a informat că are datorii de peste 10 milioane euro către diverşi entităţi cu care se află în relaţii contractuale.

Una dintre cele recente solicitări ale băncilor a vizat o întrebare legată de momentul în care Primăria va scoate la licitaţie sistemul de termoficare (concesiune). Potrivit municipalităţii, în această toamnă vor fi supuse dezbaterii publice caietul de sarcini şi regulamentul serviciului de energie termică. Ulterior acestei consultări, documentaţia va fi aprobată de plenul CL şi va putea fi lansată licitaţia – cel mai probabil la începutul anului viitor.

O solicitare pe care Primăria nu a onorat-o presupune litigiile în care instituţia este implicată, litigii care ar putea afecta financiar bugetul local. ZDI a solicitat acelaşi lucru, în baza Legii 544/2001 privind accesul liber la informaţii de interes public, dar municipalitatea a refuzat să trimită această listă.

Într-un răspuns de trei pagini, Primăria a înşiruit o serie de prevederi legislative cu privire la datele cu caracter personal. În final, municipalitatea a spus că a solicitat un punct de vedere de la autoritatea naţională privind prelucrarea datelor personale cu referire „la posibilitatea legală de a comunica persoanelor juridice de drept privat datele de identificare ale persoanelor fizice şi implicit ale persoanelor juridice aflate în litigiu cu autoritatea publică locală U.A.T Municipiul Iaşi, respectiv, numele şi prenumele acestora, natura obligaţiei de plată care formează obiectul litigiului, cuantumul precum şi stadiul acestor litigii”.

Va mai sprijini Guvernul sistemul de termoficare?

Anul trecut, Guvernul a alocat Iaşului o sumă consistentă (peste 100 milioane lei) pentru susţinerea activităţii sistemului de termoficare. Rămâne de văzut dacă în acest an va fi mai fi o astfel de alocare. Mai mult, nici compensaţia aferentă unor creşteri neprevizionate a preţurilor la combustibili nu este clar dacă va mai fi acordată.

Sumele guvernamentale de anul trecut au fost o gură de aer proaspăt pentru Primărie, iar în lipsa lor dificultăţile financiare ale Iaşului probabil se acutizau. În schimb, în bugetul local este trecută o sumă de 57,4 milioane lei pentru a acoperi eventuale creşteri.

„La acest moment, nu există certitudinea alocării de sume de la bugetul de stat, suplimentar faţă de cele primite, în vederea compensării creşterilor neprevizionate ale preţurilor la combustibili”, spune Primăria într-un alt răspuns la o solicitare de clarificare.

Pe de altă parte, Guvernul, printr-o ordonanţă aprobată în august 2023, a dat o derogare care permite Primăriei Iaşi să contracteze creditul de 200 milioane lei pentru asigurarea combustibilului. Acest împrumut va fi returnat în 5 ani, iar costurile estimate de municipalitate aferente creditului (dobânzi, comisioane etc.) ajung la peste 50 milioane lei.

Termenul pentru primire ofertelor la credit era iniţial astăzi, dar Primăria, la solicitarea băncilor, a amânat pentru data de 30 octombrie. Instituţiile financiare au invocat birocraţia internă care prelungeşte întocmirea ofertei către municipalitate.

 

 

Comentarii