Un post strict începe de miercuri. În ce zile să nu folosiţi uleiul în mâncare

marți, 30 iulie 2019, 01:49
2 MIN
 Un post strict începe de miercuri. În ce zile să nu folosiţi uleiul în mâncare

Creştinii ortodocşi prăznuiesc sărbătoarea care este cunoscută în popor sub denumirea Postul Sfintei Marii sau Sântamariei pe 31 iulie anul acesta.

Postul care cuprinde cele două mari praznice ale lunii august, Schimbarea la Faţă, din ziua de 6 august, şi Adormirea Maicii Domnului, de pe 15 august, durează de regulă două săptămâni, de pe 1-14 august, mai puţin în anii, cum e cazul şi acum, în care lăsata secului din ziua de 31 iulie, cade într-o miercuri sau vineri.

Astfel, postul se devansează, şi lăsata secului va fi pe 30 iulie, iar postul va dura cu o zi mai mult. Postul cuprinde dezlegare la untdelemn şi vin sâmbătă şi duminică, cu excepţia zilei Schimbării la Faţă, atunci când va fi şi dezlegare la peşte, indiferent de ziua săptămânii în care aceasta va cădea.

Postul are ca origine secolul al V-lea, când avea două durate. Pentru creştinii din Antiohia dura doar zi, cea de 6 august, în timp ce în Ierusalim se ţineau opt zile de post, existând şi creştini care ţineau post toată luna august sau toată luna septembrie.

S-a stabilit durata de două săptămâni în secolul al XII-lea, durată care se pătrează până astăzi. Până pe 15 august se recomandă ţinerea postului în zilele de luni, miercuri şi vineri, până la ora 15.00, iar în restul zilei să se consume doar mâncare uscată, în timp ce în zilele de marţi şi de vineri nu trebuie folosit uleiul în orice fel de bucate preparate.

Dezlegare la ulei şi la vin va fi în zilele de sâmbătă şi dumi­nică în timp ce pe 6 august, la praznicul Schimbării la faţă, credincioşii vor putea găti şi consuma peşte.

Comentarii