Un spectacol al Teatrului Naţional ieşean are patru nominalizări la premiile UNITER

joi, 16 martie 2023, 02:50
1 MIN
 Un spectacol al Teatrului Naţional ieşean are patru nominalizări la premiile UNITER

Producţia Teatrului Naţional din Iaşi „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley şi Stendhal, în regia Silviu Purcărete, a primit patru nominalizări la Premiile Galei UNITER din acest an. Cel mai bun spectacolCea mai bună regieCea mai bună scenografie şi Cea mai bună actriţă în rol principal sunt nominalizările obţinute de Naţionalul ieşean.

Anul 2023 a adus cea de-a XXXI-a ediţie a Galei, iar juriul a fost format din Doru Mareş (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeţ (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) şi Carmen Stanciu (teatrolog). Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022.

Nominalizările Naţionalului ieşean

  1. Cel mai bun spectacol: „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley şi Stendhal, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar
  2. Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”): Silviu Purcărete 
  3. Cea mai bună scenografie: Dragoş Buhagiar
  4. Cea mai bună actriţă în rol principal: Ada Lupu pentru rolul Beatrice Cenci 

Anul trecut, în 2022, UNITER a oferit Premiul cel mai bun spectacol producţiei Naţionalului ieşean „Plugarul şi Moartea” de Johannes von Tepl, dramatizare şi regie Silviu Purcărete. În 2018, în cadrul Galei, Ada Lupu a primit Premiul cea mai bună actriţă în rol secundar, cu rolul „Fiica” din spectacolul „Măcelăria lui Iov”, de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim. La ediţia din 2017, Dragoş Buhagiar a luat Premiul pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul TNI „Cafeneaua” de Goldoni, regizat de Silviu Purcărete. 

Comentarii