NATO a „plantat" un ochi la Birnova

luni, 08 iulie 2002, 23:00
9 MIN
 NATO a „plantat" un ochi la Birnova

Prin programul ASOC, armata a achizitionat, inca din 1995, cinci radare Doppler, in valoare de 82 milioane de dolari, de la cel mai mare producator de armament din lume, compania americana "Lockheed Martin". Practic, din 1995 incoace, statul roman a achizitionat zece radare super-performante, care au costat 135 milioane de dolari. Cinci dintre aceste radare, cele integrate in programul ASOC, au destinatie exclusiv militara. Celelalte cinci joaca un rol dublu, atit militar cit si meteorologic, Doppler-ul amplasat la Birnova facind parte din ultima categorie.
Poate detecta de la lacuste pina la avioane "invizibile"
Radarul Doppler, care va fi operabil la Birnova de la 1 august, a fost achizitionat tot de la "Lockheed Martin". Acesta ar urma sa faca parte dintr-o retea nationala de cinci radare Doppler, amplasate in toata tara. Sistemul de comunicare a datelor este via satelit, ceea ce face ca informatiile sa fie transmise in mod direct la sediul central al INMH, din Bucuresti. Practic, prin satelit, informatiile ar putea fi transmise oriunde pe glob in citeva fractiuni de secunda. Performantele radarului sint remarcabile. Pe toata raza de actiune de 460 kilometri, aparatura poate detecta orice, de la lacuste si pasari pina la avioane si fronturi multiple de nori. "Radarul este asistat de calculator. Softul este atit de performant incit permite chiar si repararea programelor informatice de la distanta, printr-o simpla comanda", a declarat Mircea Amariucai, seful Centrului Meteorologic Regional "Moldova" (CMRM) Iasi. Intreg programul national a costat 55 milioane de dolari si a fost pus in practica, surprinzator, intr-un timp foarte scurt. Radarul Doppler va inlocui vechiul radar MRL-2, de fabricatie ruseasca, vechi de 28 de ani. Raza de actiune a acestuia era de numai 150 kilometri. Dezavantajul cel mai mare al lui MRL-2 era ca nu putea detecta decit primul obstacol pe care-l intilnea. "In cazul mai multor fronturi succesive de nori, radarul rusesc nu putea «vedea» decit primul front", spune meteorologul Amariucai. Acesta nu a putut explica insa de ce a fost nevoie de o investitie de aproape 2.000 de miliarde lei. "Nu se poate spune ca noul radar este vital, dar este foarte performant", si-a spus parerea seful CMRM.
Iasul va fi inclus in Centrul Operativ de Suveranitate Aeriana
Radarul de la Birnova face parte dintr-o familie de radare produse de cea mai mare companie de armament din lume, "Lockheed Martin", de altfel un puternic sustinator al extinderii NATO. In 1995, statul roman a achizitionat cinci radare Doppler FPS-117 de la "Lockheed Martin". Acestea au intrat in programul ASOC-Air Sovereignty Operation Center (Centrul Operativ de Suveranitate Aeriana). Contractul cu producatorul de armament a costat atunci statul roman 82 milioane de dolari. "Destinatia principala a acestui sistem este supravegherea spatiului aerian al Romaniei si managementul luptei si operatiilor aeriene", a afirmat colonelul Gheorghe Orghidan. Din lotul celor cinci radare FPS-117 amplasate in Romania dupa 1995, cel din zona Moldova este in Suceava. Practic, radarul montat la Iasi luna aceasta este mai estic decit cel de la Suceava, deci poate supraveghea un spatiu aerian mai intins spre est, viitoarea "zona gri" a NATO. Prezentat ca un radar meteorologic de catre INMH, Doppler-ul de la Birnova va functiona insa mai eficient pentru fortele armate. "Radarul amplasat la Birnova nu face parte din lotul furnizat de firma americana (n.r. – "Lockheed Martin", in 1995), insa acesta urmeaza sa fie integrat tot in sistemul ASOC", a explicat colonelul Orghidan, fara sa faca vreo referire la scopurile meteorologice ale radarului. Lipsa de transparenta a oficialului militar poate fi inteleasa, fiind probabil vorba de secrete de stat. Insa incercarea acestuia de a ne pune pe o pista gresita, spunind ca nu este vorba de "Lockheed Martin", este infirmata chiar de una dintre fotografiile facute de fotoreporterul nostru la Birnova, la instalarea radarului, cind pe castile americanilor prezenti scria "Lockheed Martin". "Va deservi mai multe institutii. Evident ca sint si interese militare la mijloc", admite seful Centrului Meteorologic Iasi, dupa ce ii prezentam datele noastre.
"NATO monitorizeaza tot globul"
Achizitia discreta a statului roman nu a surprins politologii. "Romania va trebui sa faca dovada ca poate sustine si logistic NATO", ne-a declarat politologul Dan Pavel. Acesta a aratat ca spatiul de la est de Romania este unul de importanta majora pentru Alianta Nord Atlantica. "Este clar ca tot ceea ce este in afara perimetrului NATO este monitorizat. Mai ales un spatiu cum este cel din est, unde domina contrabanda cu arme care au ajuns chiar si la gruparea terorista Al-Qaida. In noua conjunctura, in care Romania va fi granita de est a NATO, este normal ca aici sa fie amplasate sisteme de monitorizare", a declarat Dan Pavel. "NATO monitorizeaza tot globul. Sistemele de detectie nu ramin izolate, ci devin parti ale unui intreg de comunicare prin satelit", a adaugat Pavel.
Radarul "va matura" totul cu privirea, de la Kiev pina inspre Caucaz
Radarul Doppler montat la Iasi este ridicat la o inaltime de 42 metri desupra nivelului solului, fiind radarul cu "piciorul" cel mai inalt din Romania. Greutatea totala a instalatiei este de 62 tone. Numai in fundatia de beton de la baza turnului s-au "bagat" 5 miliarde lei, pentru asigurarea unei sustineri optime. Raza de actiune a radarului este de 460 de kilometri, putind, practic, "vedea" ce se intimpla in tot spatiul aerian al vecinilor din est. Daca performantele militare sint mai greu de obtinut, cele meteorologice ne-au fost puse la dispozitie pe larg. Radarul Doppler poate detecta felurile de particule din aer, marimea si forma. De fapt, radarul vede 77 de tipuri de elemente din raza sa. "Detecteaza, de exemplu, arealele lacustelor sau directia si culoarul de zbor al pasarilor calatoare", a declarat Mircea Amariucai, directorul Centrului Meteorologic Regional "Moldova" (CMRM) Iasi. Radarul va permite realizarea prognozelor de tip "now casting", adica a prognozelor de foarte scurta durata. Practic, se va putea sti cu un sfert de ora inainte daca va ploua intr-un anume cartier din Iasi si pentru cit timp. Datorita tuturor acestor caracteristici, radarul Doppler este utilizat nu numai pentru meteorologie, ci si pentru armata, forte aeriene, centre de cercetare si televiziune. De aceea, de cele mai multe ori cumparatorii unei astfel de aparaturi sint guvernele, care achizitioneaza radarele in scopuri militare.
Romania a cumparat in 1995, cinci radare militare Doppler FPS-117 (foto FPS117-prisak)
In Romania, radarele digitale tridimensionale Doppler FPS-117 au aparut in 1995. Atunci, se pare ca la presiunile membrilor NATO, Guvernul roman a decis achizitionarea a cinci astfel de radare de supraveghere, de la compania "Lockheed Martin", din SUA. Contractul a costat Romania 82 milioane de dolari. De abia in 1997 (intimplator, anul summitului NATO de la Madrid) radarele au fost importate din SUA. Pe 25 iulie 1998, primul FPS-117 a fost montat la Giarmata, linga Timisoara, "ceea ce a permis realizarea unei supravegheri a spatiului aerian la parametri de inalta tehnicitate", conform unui comunicat al Biroului de Presa al Ministerului Apararii Nationale, din 1998. Apoi, a mai fost montat un radar la Ovidiu, linga Constanta. Pina la sfirsitul anului 2000, au fost montate si celelalte trei radare, in Oltenia, Transilvania si Moldova. "Contractul nu a fost facut ca urmare a cererii NATO, ci ca urmare a deciziei de modernizare a Armatei", ne-a declarat colonelul Gheorghe Orghidan, de la departamentul de Relatii Publice al Statului Major General. "Sigur ca achizitia acestor radare este importanta pentru conditiile de primire in NATO", accepta insa Orghidan. Cele cinci radare au intrat in programul ASOC-Air Sovereignty Operation Center (Centrul Operativ de Suveranitate Aeriana). Prin ASOC, se va obtine o imagine unica a spatiului aerian al tarii si zonei, prin integrarea datelor culese atit de la radarele civile, cit si de la cele militare. De asemenea, programul va permite modernizarea sistemelor de supraveghere aeriana si va fi interoperabil cu structura NATO.
Publicatiile occidentale au relatat pe larg achizitiile facute de Romania
Achizitia celor cinci FPS-117, in 1995, pare sa fi facut parte dintr-un plan mai vast de achizitii de armament si aparatura militara. Tot in 1995, Romania a primit din partea SUA patru avioane sofisticate de atac C-130B Hercules second-hand, produse de "Lockheed Martin". Doi ani mai tirziu, in 1997, un contract de 1,5 miliarde de dolari a esuat. Daca acel contract s-ar fi semnat, banii ar fi intrat in contul companiei "Textron Bell Helicopter", care ar fi produs 96 de elicoptere de atac "Dracula". Esecul contractului s-a datorat rezervelor Fondului Monetar International (FMI), care a sugerat Guvernului roman ca 1,5 miliarde de dolari ar fi o suma prea mare pentru a putea fi suportata de Romania.
Achizitiile de la "Lockheed Martin" au dus si la alte speculatii. In publicatiile occidentale s-a scris ca nu este o coincidenta faptul ca Bruce L. Jackson, presedintele Comitetului SUA pentru Extinderea NATO, este, in acelasi timp, si director in cadrul companiei "Lockheed Martin". De asemenea, nu este nici o coincidenta ca Jackson a avut mereu o reactie foarte favorabila fata de intrarea Romaniei in NATO. "La Bucuresti, dupa semnarea unui contract de 82 milioane de dolari, Jackson a sustinut public admiterea Romaniei in NATO", scria cotidianul "New York Times" in iunie 1997. Si alte publicatii au subliniat relatia Romania – "Lockheed Martin", dupa incheierea contractului din 1995. "Intentia din spatele vinzarilor a fost cu claritate descrisa de un comunicat de presa al companiei «Lockheed Martin», prin care se anunta contractul de 82 de milioane de dolari pentru echipament radar, in noiembrie 1995. «Romania si toate tarile est-europene vor sa devina membre NATO si, prin cumpararea acestor radare, au o sansa sa arate ca sint interesate de apropierea de NATO», se spunea in comunicatul de presa al «Lockheed Martin»", scria, in noiembrie 1997, "The Nation". Autoritatile militare romane au confirmat, inca de la semnarea contractului, cele semnalate de presa occidentala. "De la achizitionarea, in 1995, a cinci radare FPS-117 pentru aplicatii civile si militare, Romania a facut primul pas in modernizarea sistemului aerian de control al traficului si in indeplinirea cerintelor tehnice si operationale pentru aderarea la structurile NATO", se scria intr-un comunicat de presa de pe site-ul oficial al Ministerului Apararii, "www.mapn.ro".
Radare meteo, folosite si in scopuri militare (harta din prisak)
Restul de patru radare Doppler, asemanatoare celui montat la Birnova, acopera vestul, sudul si nord-estul Romaniei. Cea mai vestica locatie este cea de la Timisoara. La fel de sudice sint cele montate la Craiova si Bucuresti. Cel mai estic dintre Doppler-e este cel de la Medgidia, iar cel de la Birnova acopera nord-estul tarii. Avind in vedere ca raza fiecaruia este de peste 400 kilometri, reiese ca acestea pot supraveghea spatiul intregii tari, plus portiuni insemnate peste granite. Radarul de la Birnova pare a avea o importanta strategica mai mare decit celelalte, avind in vedere ca va supraveghea un teritoriu vast mult dincolo de limitele estice ale NATO.
Radarul de la Birnova inchide un lant estic de protectie al NATO
Prin aderarea Romaniei si Bulgariei la NATO, s-ar crea un "lant" de supraveghere care ar acoperi spatiul Marii Negre si cel al Republicii Moldova si al Ucrainei. Practic, radarul Doppler de la Medgidia ar detecta orice miscare pe mare si in Bulgaria, in timp ce radarul de la Birnova va putea detecta orice intrus din spatiul de la est de Republica Moldova. Mai mult, zonele de detectie ale radarelor romanesti s-ar "intilni" cu cele ale radarelor FPS-117 din Turcia, una dintre membrele NATO. In acest fel, Organizatia Atlanticului de Nord si-ar asigura tot flancul estic, sustinut acum doar de Turcia, Ungaria si Polonia, tari membre NATO. Interesant este ca nici un astfel de radar nu a fost amplasat in statele baltice, situate in "coasta" Moscovei. Probabil ca s-a incercat, dar Rusia s-a opus suficient de vehement.
Washingtonul si Londra au cerut candidatilor sa-si modernizeze armata
Oficialii NATO au facut recent o recomandare tarilor care aspira sa intre in NATO. Premierul britanic, Tony Blair, a cerut statelor candidate sa-si modernizeze capacitatile militare, pentru a face fata "terorismului si amenintarilor cu arme de distrugere in masa". "NATO este pe cale sa-si schimbe tintele", a spus Blair. Saptamina trecuta, la summitul "Pod spre Praga", de la Riga, presedintele american George W. Bush a facut aceeasi recomandare. "Tarile candidate la NATO vor trebui sa contribuie la ameliorarea capacitatilor de lupta impotriva terorismului ale Aliantei Nord-Atlantice", a afirmat Bush. In ultimii ani, cheltuielile facute de Romania pentru modernizarea armamentului si a logisticii depaseste citeva sute de milioane de dolari. Numai in amplasarea celor cinci radare Doppler de felul celor montate la Birnova s-au cheltuit 55 milioane de dolari. Logistica a fost imbunatatita si cu cele cinci radare FPS-117 achizitionate in 1995, pentru suma de 82 milioane de dolari. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii