Vasile Arhire, Lucian Vasiliu si Vasile Etcu au semnat angajamente la Securitate

marți, 27 octombrie 2009, 00:01
7 MIN
 Vasile Arhire, Lucian Vasiliu si Vasile Etcu au semnat angajamente la Securitate

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a facut public faptul ca trei ieseni au semnat angajamente cu Securitatea. Vasile Arhire, directorul TVR Iasi, scriitorul Lucian Vasiliu, fost director al Muzeului Literaturii Romane, si Vasile Etcu, fost subprefect al Judetului Iasi in perioada 2007-2008, apar pe lista oamenilor care au fost recrutati de Securitate in anii ‘70-’80. Insa, pe baza probelor din dosare, CNSAS a decis ca cei trei nu pot fi declarati colabotari ai Securitatii. Iesenii neaga orice fel de colaborare cu institutia opresiva.

Vasile Arhire, Lucian Vasiliu si Vasile Etcu au semnat angajamente cu Securitatea. Asta sustin adeverintele facute publice de CNSAS, documente care au fost cerute acum 4-5 ani de Societatea Romana de Televiziune in cazul Vasile Arhire, director TVR Iasi, sau de Nichita Danilov in cazul scriitorului Lucian Vasiliu. Vasile Etcu a fost verificat din cauza statutului sau de subprefect al judetului Iasi.

"Lucian Vasiliu ar fi trebuit sa isi faca o minima mea culpa"

Scriitorul Lucian Vasiliu, care a fost timp 15 ani director al Muzeului Literaturii Romane, este mentionat intr-un dosar colectiv, fond retea nr. 222040, ce contine un proces-verbal si rapoartele ofiterilor de la Inspectoratul Judetean de Securitate. Informatiile despre dosarul lui au fost cerute de scriitorul Nichita Danilov in 2005. "Aceasta decizie s-a luat atit la nivel local, in cadrul comitetului de la Asociatia Scriitorilor, cind s-au cerut declaratii si pe propria raspundere, cit si la nivel national, de Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania. Aceasta decizie s-a luat in contextul alegerilor pentru presedintia filialei iesene", a explicat Nichita Danilov, care isi aminteste ca decizia a produs reactii neagative din partea unor memebri ai comitetului. In adeverinta nr. 8531 din 08/09/2009 se specifica faptul ca numele lui Lucian Vasiliu este legat de "distrugerea unor dosare personale la data de 12.12.1989. In documentul intitulat "Proces Verbal", datat 11.03.1991, ofiterii au consemnat: «/…/ am constatat lipsa urmatoarelor dosare:/…/18. Nume si prenume VASILIU Lucian; Categoria: Inf(ormator)", se subliniaza in adeverinta CNSAS. In consecinta, dosarul lui Lucian Vasiliu a disparut chiar pe 22 decembrie 1989. "Am citit si eu in Evenimentul Zilei stirea referitoare la colaborarea lui Vasiliu cu fosta Securitate. Poate ca Lucian Vasiliu ar fi trebuit sa-si faca o minima mea culpa fata de colegii de breasla, asa ar fi fost crestineste. In 20 de ani, de la Revolutie incoace, a avut timp suficient sa se scuze public, nu l-a retinut nimeni. Acum aflu, cu stupoare, ca, dupa cum rezulta din datele CNSAS, i-a fost ars dosarul pe 22 decembrie 1989, cind mureau tinerii la Revolutie… Faptul mi se pare de-a dreptul straniu. Singura informatie care a ajuns pina in zilele noastre e ca Domnia sa figura la categoria informator. Pacat ca s-a dat foc la dosar.. Am fi putut citi si noi marea sa «opera» ascunsa in dosar… Am sa-mi cer si eu dosarul ca sa fac lumina. Sa vad care dintre «confrati» m-a turnat, cum se zice, asa, in spirit crestinesc…", a declarat Nichita Danilov.

Un alt scriitor iesean are o intrebare retorica despre aparitia si disparitia dosarelor de la Securitate. "In general, dosarele disparute sint ale acelor persoane care erau colaboratori activi, desi nu cred ca este cazul domnului Vasiliu. Probabil a fost sustras de cineva. Orice se putea intimpla in acele zile din ‘89 la Casa Patrata cind era haos", a spus un coleg de breasla. Lucian Vasiliu nu doreste sa ofere nici un fel de informatie in legatura cu acest subiect pentru ca inca asteapta raspuns la solicitarile trimise la CNSAS. "Este o cacealma. Nu am vazut documentele. Am facut solicitare acum 7 sau 8 ani pentru a-mi verifica dosarul, insa nu am primit nici pina in prezent ceva de la ei", a spus Lucian Vasiliu. Pe el, dupa cum sustine, nu il mai preocupa de multi ani acest subiect pentru ca este dezamagit de maniera in care s-a produs in Romania deconspirarea fostilor colaboratori. "Nu pot sa dau nici un fel de informatie pina in clipa in care nu am un raspuns oficial, legal la solicitarile mele de acum citiva ani. Sint total dezamagit de modul in care a lucrat CNSAS-ul. Ma enerveza felul in care si-a facut datoria aceasta instiutie", a explicat el facind chiar o paralela cu cazul Cezar Ivanescu, despre care s-a spus ca ar fi fost declarat colaborator al Securitatii, fapt neconfirmat ulterior de CNSAS. Unora dintre colegii scriitorului nu le vine sa creada ca Lucian Vasiliu ar fi semnat angajamente cu Securitatea. "Imi doresc si sper sa nu fie adevarat. Nu este exclus sa fie si in cazul lui o asemanare cu informatia care a circulat la adresa la Cezar Ivanescu, care s-a demonstrat ca era falsa", a spus Cassian Maria Spiridon, liderul Uniunii Scriitorilor Romani, filiala Iasi.

Vasile Arhire a fost recrutat in liceu

In cazul lui Vasile Arhire, adeverinta nr.10527 din 29.09.2009 subliniaza faptul ca directorul de la TVR Iasi a fost recrutat in 1977 "pentru incadrarea informativa a anului 3 de studiu din cadul Liceului nr. 1 «Mihail Sadoveanu» din Iasi. A avut numele conspirativ «Dan». Directia de specialitate nu a identificat documente care sa contina informatii transmise Securitatii de catre domnul Arhire Vasile. Domnia sa a fost abandonat din reteaua informativa la data de 16.02.1979 deoarece «nu mai are posibilitati informative si nu mai corespunde scopului propus, in dezvolatarea unor sarcini pe linia muncii de securitate»", se specifica in adeverinta CNSAS. Societatea Romana de Televiziune a cerut aceste informatii in 2006 pentru toti jurnalistii din sistem. "Nu comentez nimic. Important este ca am primit tot din partea CNSAS adeverinta de necolaborare", a spus Vasile Arhire. El a fost in perioada licelului secretar la Uniunea Tineretului Comunist si a avut mereu discutii cu secretarul de partid. Acesta ar putea fi, sustine el, unul dintre motivele pentru care este mentionat in dosarele Securitatii. "In cazul lui, circumstantele sint oarecum atenuante pentru ca era la o virsta frageda. Asta a fost si mai miselesc la sistemul acesta, ca incercau sa corupa minti fragede", a povestit un apropiat al lui Vasile Arhire.

Vasile Etcu a avut angajament si a dat o nota informativa la Securitate

Daca numele conspirativ al lui Arhire a fost Dan, conform adeverintei 10.437, al fostului subprefect Vasile Etcu a fost "Ivanescu". "Domnul Etcu Vasile este titular al dosarului fond retea nr. R 276820 (cota CNSAS). Domnia sa a fost recrutat de catre Inspectoratul Judetean Iasi in 1983 pentru «supravegherea informativa a fermei IAS Popricani». A semnat Angajament, avind numele conspirativ «Ivanescu». Directia de Specialitate a identificat o singura nota furnizata de domnul Etcu Vasile in care sint mentionate opt nume ale unor colegi de serviciu, fara alte precizari. In documentul intitulat Raport de Propunere de incetare a legaturii, datat 1.11.1984, ofiterul a consemnat urmatoarele «Informatorul Ivanescu/…/ de la data recrutarii si pina in prezent, informatorul a dovedit dezinteres, lipsa de intilniri, initial motivind diferite cauze subiective ca lipsa de posibilitati si calitati, /…/ l-a refuzat direct de a desfasura activitatea informativa in continuare /…/ Fata de cele raportate mai sus rugam sa aprobati incetarea legaturii cu inf. Ivanescu/…/»", se specifica in adeverinta CNSAS. Contactat pentru a povesti despre maniera in care a fost recrutat, Vasile Etcu, care nu primse inca o nota din partea CNSAS, ca si in cazul celorlati doi, a sustinut ca nimic din cele scrise in adeverinta nu este adevarat. "Recunosc ca in 1983 am depus o cerere la militia economica pentru ca doream sa am un serviciu mai bun. Absolvisem din 1982 facultatea, eram economist la o ferma pe la Andrieseni si am dorit sa am serviciu mai bun. Nu mi-au raspuns la acea cerere nici pina in 1989. Nu inteleg cum a ajuns numele meu acolo. Nu am dat nici o lista cu nume. Eu nici macar nu am fost membru de partid pina in ‘87-’88, cind m-au fortat sa ma inscriu", a povestit Vasile Etcu, membru PNL. Deputatul PDL Nicusor Paduraru, fostul sef al lui Etcu, nu se exprima in legatura cu fostul sau coleg. "In astfel de situatii trebuie sa vezi textele, dosarele. Oricum nu ma pronunt pentru ca in Romania ultimilor 6-7 ani a existat un sigur model de interventie a statului, cazul Mona Musca. Desi sint foarte multe persoane care au colaborat sint bine-mersi, in functii de conducere", a mentionat Paduraru.

In cazul celor trei ieseni, in cadrul sedintelor Colegiului CNSAS din luna septembrie s-a stabilit ca "nu li se pot atribui calitate de lucrator/colaborator al Securitatii".

Constantin Aferaritei: urmarit sub numele REX pentru relatii cu cetateni straini

In dosarele CNSAS mai apare un numele unui fost deputat de Iasi in perioada 1996-2000 sub palaria PNTCD. Constantin Aferaritei este prezent in adeverinta de la CNSAS ca "urmarit sub numele conspirativ REX, pentru relatii cu cetateni straini si pentru «intentii de evaziune din tara»", se specifica in adeverinta nr. 9 din 13.01. 2009. Aferaritei a fost acuzat acum zece ani de Constantin Calancea, presedinte al Asociatiei "21 Decembrie", ca in perioada cit a fost in fruntea Asociatiei nu ar fi contabilizat suma de 900 milioane de lei.

Comentarii