28.000 de apartamente din Iaşi nu vor avea apă caldă în această săptămână

luni, 22 august 2022, 01:50
3 MIN
 28.000 de apartamente din Iaşi nu vor avea apă caldă în această săptămână

Ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu vor beneficia de apă caldă în această săptămână. În această situaţie sunt peste 28.000 de apartamente, respectiv circa 21% din totalul locuinţelor din municipiu. 

Primăria a luat această deciziei pentru a remedia unele deficienţe apărute pe circuitele de termoficare urbană din incinta CET 1, zona Tudor Vladimirescu. În acelaşi timp, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, vor fi făcute intervenţii şi pe reţelele de transport şi distribuţie a agentului termic, astfel încât să fie evitate eventuale probleme în sezonul rece. Furnizarea agentului termic a fost sistată în noaptea de duminică spre luni, iar reluarea serviciului este programată pentru vineri, 26 august, după ora 16.00. Ultima măsură de acest tip datează din anul 2018, atunci când apa caldă a fost oprită tot pentru remedierea unor probleme. „În perioada menţionată vor fi făcute, în paralel, nu mai puţin de 70 de intervenţii, din care 25 la CET 1, 6 la reţelele primare şi 39 la punctele şi modulele termice, de către echipe formate în total din 90 de persoane”, spun reprezentanţii Primăriei. Circuitul de termoficare urbană din incinta centralei din zona Tudor Vladimirescu a fost pus în funcţiune în anul 1964 şi, între timp, obiectivul a beneficiat de modenizări în special în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană. În această perioadă, Primăria face demersuri şi pentru asigurarea combustibilului necesar.

Până pe 16 septembrie, municipalitatea aşteaptă oferte de la companii pentru transportul a 140.000 tone de cărbune din portul Constanţa la Iaşi, pe calea ferată. Anul trecut, Primăria a plătit pentru transportul a 100.000 tone peste 9,1 milioane lei, iar anul acesta estimează o sumă de 20,3 milioane lei pentru o cantitate cu 40% mai mare. Cel mai probabil, oferte vor fi depuse de CFR Marfă şi Grup Ferofiar Român. La licitaţia din 2021, câştig de cauză a avut operatorul privat.

 

Costuri de peste 400 mil. lei pentru agent termic la iarnă

 

Pentru cărbune, Primăria a încheiat un acord cu acelaşi furnizor de anul trecut: Vitol SA Geneva. Preţul final al contractului va fi stabilit în cursul lunii septembrie, în funcţie de cotaţia internaţională a cărbunelui. În prezent, singurul cost cert este cel de transport (naval), descărcare, depozitare şi încărcare în vagoane, respectiv de peste 86 dolari pe tonă. La acest cost se va adăuga preţul cărbunelui care, săptămâna trecută, era cotat la peste 340 dolari/tonă. O analiză invocată de Primărie arată că, la acest moment, schema de funcţionare a sistemului de termoficare cu huilă energetică ar fi mai eficientă decât cea cu gaze naturale.

Potrivit estimărilor municipalităţii, cheltuielile totale ar fi de 415 milioane lei, în contextul în care veniturile pot atinge 500 milioane lei. Cea mai mare parte a veniturilor (433 milioane lei) face referire la vânzarea de energie electrică produsă în urma arderii combustibililor. „Sumele pot suferi modificări în funcţie de preţul cărbunelui la data comenzii, de preţul transportului, de alte reglementări specifice în piaţă”, a comunicat Primăria. În ceea ce priveşte funcţionarea pe gaze naturale, instituţia susţine că ar fi cheltuiţi 270 milioane lei, dar veniturile ar fi de 121 milioane lei. 

Comentarii