A trimis copii necăjiţi de la ţară, pe merit, la Disneyland. Învăţătoarea Anului 2023 este din Iaşi: “voturile” le dau părinţii

sâmbătă, 14 octombrie 2023, 01:50
5 MIN
 A trimis copii necăjiţi de la ţară, pe merit, la Disneyland. Învăţătoarea Anului 2023 este din Iaşi: “voturile” le dau părinţii

Premiul pentru Învăţătoarea Anului 2023, acordat de o cunoscută fundaţie naţională, a ajuns anul acesta la Iaşi. Maria Dana Petrişor este educatoare la Grădiniţa cu Program Prelunit Nr. 9 din cadrul Şcolii Gimnaziale „Carmen Sylva”, iar dragostea pentru cei 27 de preşcolari din grupa Albinuţele, relaţia cu aceştia, educaţia oferită şi activităţile desfăşurate au clasat-o pe podium în acest an.

„Îmi place să cred că numirea mea a fost rezultatul activităţilor numite mai sus, al relaţiei deosebite pe care o am cu elevii mei şi părinţii acestora. Consider că această numire nu este neapărat pentru mine. Cred că ea reprezintă o apreciere pentru un cadru didactic implicat, aşa cum sunt foarte mulţi educatori, învăţători şi profesori. Norocul că am fost eu nominalizată mi-a adus o bucurie imensă şi mulţumirea interioară că fac ceea ce trebuie”, a spus educatoarea.

Maria Dana Petrişor are 33 de ani şi este cadru didactic din anul 2012. În prezent, este educatoarea grupei mari „Albinuţele”. „Ziarul de Iaşi” a contactat-o pe aceasta pentru afla care sunt activităţile desfăşurate cu cei 27 de preşcolari pe care îi are în grijă şi cum se implică în dezvoltarea lor.

Puterea unui mesaj

În cadrul Campaniei Învăţătorul Anului, părinţii sunt cei care aduc cadrele didactice pe podium. Aceştia trimit un mesaj către Fundaţia Zurli, prin care nominalizează un învăţător sau un educator şi îl descriu în câteva cuvinte. Maria Dana Petrişor, educatoarea din Iaşi, este câştigătoarea anului 2023 datorită unei mămici care a înscris-o în competiţie.

„Eu, sincer, nu am făcut nimic. Spre ruşinea mea, nu ştiam despre această campanie. Am fost sunată de o prietenă în data de 3 octombrie şi m-a felicitat pentru titlul de Invăţătoarea Anului 2023. Sincer, mi s-a părut că e o glumă, dar în scurt timp mi-a telefonat mămica Elizei, doamna Leonte, care mi-a povestit cu entuziasm că m-a înscris la acest concurs”, a explicat educatoarea.

Mama elevei, Florinela Leonte, a spus în mesajul său că şi-ar fi dorit o astfel de educatoare în copilărie: „O doamnă pentru care port respect, recunoştinţă şi admiraţie. Este educatoarea pe care mi-am dorit-o. Este blândă, dar fermă, un om care pune suflet în tot ceea ce face şi o face în modul cel mai natural. Simte fiecare copil, ştie care are nevoie de încurajări, care desenează frumos, care e senzibil. Cred că în sufletul ei are fiecare copil un loc al lui, un loc plin de iubire care reuşeşte să vindece cele mai adânci răni. Doamna Maria este un dascăl de neînlocuit”.

De la învăţătoare la educatoare

Maria Petrişor şi-a început cariera ca învăţătoare într-o zonă defavorizată, în satul Buda din judeţul Vaslui. Aceasta a povestit cum acei copii nu ieşiseră niciodată din satul natal, deoarece nu existatu resurse. Însă, ea a reuşit să îi ducă la activităţi extracurriculare şi chiar la concursuri şcolare, unde au obţinut premiul I. „Îmi aduc aminte de un concurs de eseuri la care elevele mele au obţinut locurile I şi II, iar ca urmare au plecat împreună cu familiile lor la Disneyland Paris”, a spus aceasta.

Din cauza unei probleme de sănătate, Maria Petrişor a fost nevoită să renunţe la tot ce construise în decursul acelor ani la şcoala din satul Buda (Vaslui). A venit în IaşI, unde a luat-o de la capăt ca educatoare la Grădiniţa cu Program Prelunit Nr. 9 din cadrul Şcolii Gimnaziale „Carmen Sylva”. „Priorităţile s-au schimbat puţin, întrucât consider că rolul educatoarei este altul. Am avut norocul să o întâlnesc pe colega mea grozavă, Miron Petronela, care avea valori şi obiective profesionale la fel de ambiţioase ca ale mele. Noi ne-am axat pe o colaborare strânsă cu părinţii şi am insistat pe participarea lor fizică la activităţile din clasă şi din afara ei”, a precizat educatoarea.

Mai mult decât o simplă educatoare

Activităţile organizate de Maria Dana Petrişor sunt diverse, aceasta implicând întotdeauna şi familiile copiilor. Astfel, copiii au participat la concursuri de spart nuci şi au construit castele cu bunicii, au luat ceaiul cu bunica, au gătit cu tata, au participat la ateliere de creaţie cu mama, au împodobit bradul sau au cules via. În plus, cadrul didactic de la Grădiniţa cu Program Prelunit Nr. 9 spune că nu a ratat vreun concurs local, judeţen, naţional şi internaţional la care Albinuţele aveau ocazia să îşi etaleze cunoştinţele şi talentul.

„Cred că elevii din prima promoţie ar spune că le-am schimbat viziunea despre educaţie şi viaţă. Prin faptul că i-am îndemnat să aibă curaj, să muncească cu perseverenţă, să încerce, să creadă în ei şi să nu renunţe la visele lor au ajuns să îşi depăşească condiţia şi să ajungă la universităţi de prestigiu din Iaşi. Când a intrat Robert la medicină, am fost prima persoană pe care a sunat-o. Am fost atât de mândră de el şi, în acelaşi timp, recunoscătoare lui Dumnezeu că am putut să dau şi eu mai departe din ceea ce am primit de la dascălii mei. Ca educator, cred că am ajutat la creşterea încrederii părinţilor în cadrele didactice şi crearea unei punţi de legătură între şcoală şi familie, atât de importantă în dezvoltarea armonioasă a viitorilor şcolari. La grădiniţă punem bazele cunoaşterii, le antrenăm constant curiozitatea şi îi facem să iubească învăţatul”, a declarat Maria Dana Petrişor pentru „Ziarul de Iaşi”.

Despre Campania Învăţătorul Anului 2023

Campania Învăţătorul Anului 2023 a fost iniţiată de Fundaţia Zurli, condusă de fosta jurnalistă Mirela Retagan, în anul 2016, scopul fiind găsirea învăţătorilor şi educatorilor care vor să schimbe lumea prin educaţia oferită copiilor. An de an, mii de părinţi propun învăţători şi educatori în această campanie, iar Fundaţia Zurli alege un cadru didactic pe care îl premiază. Apoi, Gaşca Zurli merge în sala de clasă a Învăţătorului Anului cu daruri pentru fiecare copil din clasă, dar şi pentru cadrul didactic.

În anul 2016, câştigătoare a fost Silvia Fuică din Galaţi, iar în 2017 premiul a fost obţinut de Otilia Nuţă din Bucureşti. Învăţătoarea Anului 2018 a fost Corina Andreea Cercel din Crevedia, iar cea din 2020 a fost Elisabeta Păcuraru din Eşelniţa.

 

Comentarii