Bojdeuca lui Ion Creangă și Turnul cu ceas de la Palatul Culturii din Iași pot fi vizitate virtual
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Bojdeuca lui Ion Creangă și Turnul cu ceas de la Palatul Culturii din Iași pot fi vizitate virtual

GALERIE
WhatsApp Image 2021-10-17 at 18.54.57 (3)WhatsApp Image 2021-10-17 at 18.54.58
  • WhatsApp Image 2021-10-17 at 18.54.57 (3)
  • WhatsApp Image 2021-10-17 at 18.54.58
- +

*Aventuri virtuale prin muzeele ieșene (www.muzeediniasi.ro) *tombolă cu premii*spectacol de teatru*

 

Bojdeuca lui Ion Creangă, Orologiul din Turnul Palatului Culturii, clădirea-simbol a orașului Iași și alte opt muzee pot fi vizitate în orice moment, din orice colț al lumii. Sentimentul de a te afla, în persoană, în micuța casă în care și-a scris opera marele povestitor Ion Creangă este unic însă, tehnologia poate umple un gol creat de distanță și agravat de condițiile sanitare dificile provocate de coronavirusul COVID 19. În ultimul an, de la izbucnirea pandemiei, instituțiile de cultură au fost nevoite să devină accesibile publicului prin digitalizarea propriului patrimoniu. Aceasta a fost ideea de la care a pornit  proiectul “M-Zone”, prin care s-a dorit promovarea bogatul patrimoniu muzeal ieșean și crearea unei noi relații, între muzeu și tânăra generație, prin utilizarea tehnologiei informației.

Principala activitate a proiectului a fost realizarea unui website destinat copiilor și adolescenților care să integreze 10 tururi virtuale ale unor muzee din Iași, care pot genera și un material didactic important. Pe 18 septembrie, a fost lansat website-ul www.muzeediniasi.ro. Au fost realizate tururi virtuale la următoarele muzee – bojdeuca lui Ion Creangă, Muzeul “Otilia Cazimir”, Muzeul “George Topîrceanu”, Muzeul “Mihail Sadoveanu”, Muzeul “Poni-Cernătescu”, Muzeul “Mihai Eminescu”, Casa Dosoftei, Colecția “Istoria Teatrului Românesc”, precum și Turnul Goliei și Turnul Palatului Culturii (vechiul și actualul simbol al Iașului). Fiecare dintre cele 10 tururi integreaza articole, filme de prezentare, fotografii de epocă etc – un pachet informativ care suplinește rolul și discursul muzeografului.

“Orice muzeu poate fi văzută ca o capsulă a timpului. A pătrunde în acest spațiu implică o descoperire a narațiunii propusă de muzeografi. Prin urmare este un act de inițiere într-o lume stranie, îndepărtată șio palpitantă în același timp. Folosirea mijloacelor digitale pentru a pătrunde în această lume nu poate înlocui vizita la fața locului, dar o poate revaloriza și substui, în ultima instanță, atunci când vizitarea fizică nu e posibilă”, a afirmat conf. Dr. Florea Ioncioaia, manageruyl proiectului M-Zone, realizat de Asociația Societatea de Studii Istorice din România, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române și Palatul Copiilor Iași, cu o co-finanțare acordată de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).  Website-ul include și 10 Quizz-uri, care provoacă vizitatorii să răspundă corect la întrebări, după ce au vizitat virtual muzeele menționate. Pentru cei mai mici navigatori, echipa proiectului a pus la dispoziție înregistrarea audio a patru povești îndrăgite de copii: “Capra cu trei iezi”, “Spaima zmeilor”, “Fata babei și fata moșului”, “Sarea în bucate”.

Micii ieșeni au fost invitați la târgul cultural pentru copii Market M-Zone pe 25 septembrie. Cărți, jocuri, ateliere – acestea au fost cuvintele cheie ale evenimentului organizat împreună cu Palatul Copiilor. Echipa proiectului și-a dorit însă să încurajeze și vizitarea fizică a muzeelor ieșene și a lansat o tombolă cu premii la care au fost invitați să participe toți elevii din țară. Regulile de participare au fost simple – vizitezi un muzeu din cele 10 incluse în proiect, completezi un talon cu numele și numărul de telefon și aștepți să vezi dacă una dintre cele patru tableme Lenovo 7M poate ajunge în ghiozdanul tău. Extragerea premiilor a avut loc pe 8 octombrie – în urnă s-au aflat 169 de taloane - și câștigătorii au fost Matei Buliga (Iași), Mateo-Valentin Chitic (sat Valea Ursului), Sorin Cyprian Gaszak (Iași) și Vlad Smărăndoiu (Mangalia). Necâștigătorii au fost consolați cu piesa de teatru “Motanul încălțat“, un spectacol susținut de SO Trupa și Ana Hegyi. Piesa a avut un succes atât de mare la cei mici, încât adesea, în timpul spectacolului, au invadat pur și simplu scena din parcul de lângă Palatul Copiilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.