anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESĂ

Bojdeuca lui Ion Creangă și Turnul cu ceas de la Palatul Culturii din Iași pot fi vizitate virtual

GALERIE
WhatsApp Image 2021-10-17 at 18.54.57 (3)WhatsApp Image 2021-10-17 at 18.54.58
 • WhatsApp Image 2021-10-17 at 18.54.57 (3)
 • WhatsApp Image 2021-10-17 at 18.54.58
- +

*Aventuri virtuale prin muzeele ieșene (www.muzeediniasi.ro) *tombolă cu premii*spectacol de teatru*

 

Bojdeuca lui Ion Creangă, Orologiul din Turnul Palatului Culturii, clădirea-simbol a orașului Iași și alte opt muzee pot fi vizitate în orice moment, din orice colț al lumii. Sentimentul de a te afla, în persoană, în micuța casă în care și-a scris opera marele povestitor Ion Creangă este unic însă, tehnologia poate umple un gol creat de distanță și agravat de condițiile sanitare dificile provocate de coronavirusul COVID 19. În ultimul an, de la izbucnirea pandemiei, instituțiile de cultură au fost nevoite să devină accesibile publicului prin digitalizarea propriului patrimoniu. Aceasta a fost ideea de la care a pornit  proiectul “M-Zone”, prin care s-a dorit promovarea bogatul patrimoniu muzeal ieșean și crearea unei noi relații, între muzeu și tânăra generație, prin utilizarea tehnologiei informației.

Principala activitate a proiectului a fost realizarea unui website destinat copiilor și adolescenților care să integreze 10 tururi virtuale ale unor muzee din Iași, care pot genera și un material didactic important. Pe 18 septembrie, a fost lansat website-ul www.muzeediniasi.ro. Au fost realizate tururi virtuale la următoarele muzee – bojdeuca lui Ion Creangă, Muzeul “Otilia Cazimir”, Muzeul “George Topîrceanu”, Muzeul “Mihail Sadoveanu”, Muzeul “Poni-Cernătescu”, Muzeul “Mihai Eminescu”, Casa Dosoftei, Colecția “Istoria Teatrului Românesc”, precum și Turnul Goliei și Turnul Palatului Culturii (vechiul și actualul simbol al Iașului). Fiecare dintre cele 10 tururi integreaza articole, filme de prezentare, fotografii de epocă etc – un pachet informativ care suplinește rolul și discursul muzeografului.

“Orice muzeu poate fi văzută ca o capsulă a timpului. A pătrunde în acest spațiu implică o descoperire a narațiunii propusă de muzeografi. Prin urmare este un act de inițiere într-o lume stranie, îndepărtată șio palpitantă în același timp. Folosirea mijloacelor digitale pentru a pătrunde în această lume nu poate înlocui vizita la fața locului, dar o poate revaloriza și substui, în ultima instanță, atunci când vizitarea fizică nu e posibilă”, a afirmat conf. Dr. Florea Ioncioaia, manageruyl proiectului M-Zone, realizat de Asociația Societatea de Studii Istorice din România, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române și Palatul Copiilor Iași, cu o co-finanțare acordată de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).  Website-ul include și 10 Quizz-uri, care provoacă vizitatorii să răspundă corect la întrebări, după ce au vizitat virtual muzeele menționate. Pentru cei mai mici navigatori, echipa proiectului a pus la dispoziție înregistrarea audio a patru povești îndrăgite de copii: “Capra cu trei iezi”, “Spaima zmeilor”, “Fata babei și fata moșului”, “Sarea în bucate”.

Micii ieșeni au fost invitați la târgul cultural pentru copii Market M-Zone pe 25 septembrie. Cărți, jocuri, ateliere – acestea au fost cuvintele cheie ale evenimentului organizat împreună cu Palatul Copiilor. Echipa proiectului și-a dorit însă să încurajeze și vizitarea fizică a muzeelor ieșene și a lansat o tombolă cu premii la care au fost invitați să participe toți elevii din țară. Regulile de participare au fost simple – vizitezi un muzeu din cele 10 incluse în proiect, completezi un talon cu numele și numărul de telefon și aștepți să vezi dacă una dintre cele patru tableme Lenovo 7M poate ajunge în ghiozdanul tău. Extragerea premiilor a avut loc pe 8 octombrie – în urnă s-au aflat 169 de taloane - și câștigătorii au fost Matei Buliga (Iași), Mateo-Valentin Chitic (sat Valea Ursului), Sorin Cyprian Gaszak (Iași) și Vlad Smărăndoiu (Mangalia). Necâștigătorii au fost consolați cu piesa de teatru “Motanul încălțat“, un spectacol susținut de SO Trupa și Ana Hegyi. Piesa a avut un succes atât de mare la cei mici, încât adesea, în timpul spectacolului, au invadat pur și simplu scena din parcul de lângă Palatul Copiilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.