Bustul poetului georgian Bessarion Gabashvili tronează lângă Golia

vineri, 25 ianuarie 2019, 02:58
3 MIN
 Bustul poetului georgian Bessarion Gabashvili tronează lângă Golia

Ieri a fost dezvelit bustul poetului georgian Bessarion Gabashvili.

Excelenţa sa Nikoloz Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei în România, însoţit de Isko Daseni, preşedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Georgia – România şi Beka Kurashvili, şeful Dezvoltării infrastructurii din Kutaisi Georgia, au participat ieri la dezvelirea bustului poetului şi diplomatului georgian Bessarion Gabashvili (Besiki), amplasat în Piaţa Prieteniei Româno – Americane din imediata apropierea a Mănăstirii Golia. La eveniment a participat şi primarul Mihai Chirica, dar şi scriitorul Mircea Radu Iacoban, cel care a pornit comunicarea dintre Iaşi şi oraşul georgian Kutaisi.

Ambasadorul Nikoloz Nikolozishvili a vorbit la manifestarea de dezvelire a bustului despre prietenia dintre Georgia şi România.

„Mulţumită ajutorului acordat de către conducerea Municipiului Iaşi, împreună cu prietenii români, am reuşit să transformăm oraşul Iaşi în unul din centrele de prietenie georgiano-română, prietenie care continuă deja de 300 de ani. Iaşul, întotodeauna în decurs de secole, a jucat un rol deosebit în procesul nostru de apropiere şi colaborare“, menţionat ambasadorul.

Primarul Mihai Chirica a vorbit despre noul acord de colaborare dintre oraşul Kutaisi şi Iaşi, acord semnat în dimineaţa zilei de ieri, 24 ianuarie.

„Este un moment important, mai ales că tot astăzi, la comemorarea renumitului poet Bessarion Gabashvili, a însemnat şi acordul de cooperare dintre oraşul Iaşi şi oraşul Kutaisi, al doilea oraş ca mărime al Georgiei. Suntem primul oraş din România care încheiem, iar cu această cale am deschis o punte de legătură între oraşele din România şi cele din Georgia“, a punctat Mihai Chirica.

La dezvelirea bustului poetului georgian a luat cuvântul şi Mircea Radu Iacoban, care a vorbit atât despre etapele realizării bustului, dar şi câteva cuvinte despre poetul Bessarion Gabashvili.

Două lansări de carte în memoria poetului georgian

După inaugurarea bustului, la Muzeul Municipal, a avut loc un alt eveniment dedicat poetului georgian. Cu această ocazie a avut loc lansarea volumului „Oştile tristeţii“,  ediţia a II-a, în traducerea lui Dumitru M. Ion, dar şi „Din străinătate“, de Mircea Radu Iacoban, volum din colecţia „Exit“. La manifestare au participat, alături de scriitori şi oameni de cultură ieşeni, şi Excelenţa sa Nikoloz Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei în România, însoţit de către membrii delegaţiei georgiene, dar şi primarul Mihai Chirica. Manifestarea a fost prezentată de către criticul literar Ioan Holban, amfitrioni fiind Aurica Ichim, director al Muzeul Municipal, şi Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea.

Manifestările organizate în memoria poetului georgian au marcat şi cei 50 de ani de activitate ai Editurii Junimea, cei prezenţi aducând astfel un elogiu atât culturii româneşti, cât şi celei georgiene.

„50 de ani de Editură Junimea pe fondul celor 100 de ani de unitate naţională, de europenitate, de junimitate: cea veche a lui Titu Maiorescu, a lui Ion Creangă, cei care, în dialog peste apa numită Marea Neagră, au realizat acest dialog substanţial între neamurile vechi din Caucaz, armeni, azeri şi dumneavoastră, gergienii“, menţionat Lucian Vasiliu.

La evenimentul de la Muzeul Municipal au fost prezenţi şi scriitorii Nicolae Busuioc, Nichita Danilov, Valentin Talpalaru, Leonte Ivanov sau Liviu Apetroaie. Cei prezenţi la eveniment au primit, din partea Primăriei Iaşi, volumul „Oştile tristeţii“, ediţia a II-a, lansat ieri.

Comentarii