Ce se întâmplă, doctore? – Creştere mare a numărului copiilor operaţi pe creier la Iaşi. „A trebuit să ne specializăm ca să îi ajutăm”

luni, 18 decembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Ce se întâmplă, doctore? – Creştere mare a numărului copiilor operaţi pe creier la Iaşi. „A trebuit să ne specializăm ca să îi ajutăm”

La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost operaţi, în ultimele săptămâni, trei copii cu cazuri grave de afectare a creierului: tumori benigne, maligne, care au nevoie ulterior de tratament oncologie, sau cazuri de traumă în urma unui accident. Managerul unităţii medicale, dr. Lucian Eva, spune că au fost nevoiţi, la nivel de spital, să se adapteze în ultimii ani ca să realizeze şi astfel de proceduri asupra copiilor, nu doar a adulţilor, în contextul în care la nivel naţional sunt foarte puţin spitale care operează micuţii cu probleme neurochirurgicale. Care ar putea fi cauza?

„Nu suntem specialişti pe neurochirurgie pediatrică, dar, având în vedere experienţa noastră cu adulţii, a crescut şi adresabilitatea. Neurochirurgia pediatrică în România este deficitară. În Moldova avem o singur departament de neurochirurgie, la Spitalul de Copii, care asigură o mică parte din patologia craniocerebrală şi vertebrală. În România sunt câteva centre la Bucureşti, şi unele mai firave în Cluj şi Târgu Mureş. E o specializare deficitară şi a fost o preocupare pentru noi, ca spital, să putem oferi această alternativă”, a explicat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Cel mai mare risc: sângele foarte puţin al micuţilor

Managerul spune că, deşi adresabilitatea spitalului a crescut, nu se remarcă în special şi o creştere a incidenţei cazurilor de tumoră la copii cu vârste foarte mici. Pur şi simplu vin mai mulţi la Iaşi: studiile arată în continuare că incidenţa tumorilor este de 3,7 cazuri la 100.000 de locuitori. Iar tipologia operaţiilor pe creier la copii este fundamental diferită faţă de cea de la adulţi, spune dr. Lucian Eva. Chiar dacă principiul este acelaşi, la copii există riscuri suplimentare date de fragilitatea corpului, lipsa de dezvoltare a acestuia şi chiar şi de cantitatea de sânge.

„În general, la copilul mic, cu vârsta între 0 şi 1 an, atunci când este operat, trebuie să ţii cont de un lucru fundamental: volumul sângelui circulant este de maximum 15% din masa corporală. Un copil de 10 kilograme, deja la un an, are maximum 1,5 litri de sânge. Trebuie să fii extrem de atent la pierderea de sânge. Apoi, e zona de anestezie şi ATI, sunt sonde speciale, trebuie un anumit mod de ventilaţie. Din fericire, majoritatea copiilor care s-au adresat la noi am reuşit să îi rezolvăm în condiţii foarte bune”, a mai declarat managerul.

În momentul în care au început să apară astfel de cazuri, în urmă cu poate şi mai bine de zece ani, spitalul şi-a reglat politica de achiziţii publice. Atunci când a cumpărat aparatură modernă, de endoscopie, pentru blocul operator, necesară la proceduri complexe, a cumpărat şi kiturile sau instrumentarul complementar pentru a se realiza şi procedurile la copii.

Toţi neurochirurgii ştiu să facă procedurile elementare la copii

O altă componentă a ţinut de pregătirea personalului: aproape toţi neurochirurgii de la unitatea medicală au făcut specializări astfel încât să poată efectua anumite proceduri considerate de bază şi în cazul copiilor. Mai mult, specialiştii din echipa medicală, din domeniile conexe, precum imagistica, au fost nevoiţi să facă cursuri de specializare pentru a interpreta corespunzător rezultatele unui RMN sau a unui computer tomograf.

„Avem sisteme de endoscopie cu instrumentar pentru copii, putem practica ventriculostomie endoscopică, creăm o zonă alternativă de curgere, prin corp, a lichidului care se acumulează la baza creierului în cazul hidrocefaliilor. Facem asta în cazuri selectate, documentate, dar sunt multe astfel de intervenţii realizate la nivelul spitalului. Am transformat această tehnică într-o rutină şi toţi medicii angajaţi au obligaţia de a o cunoaşte şi de a o aplica, este protocolul spitalului. E relativ simplă pentru un neurochirurg această procedură şi dă rezultate mult mai bune decât alternativa, când trebuie o operaţie deschisă”, a mai punctat dr. Lucian Eva.

„Ca medic, ca să lucrezi cu copiii, ai nevoie de o anumită sensibilitate. Mie îmi e greu”

Toţi aceşti paşi au fost făcuţi, explică dr. Eva, pentru că familiile care au apelat la ei nu aveau alternative pentru copiii lor. Nu pentru că nu ar fi specialişti în ţară, ci pentru că spitalele de specialitate pediatrică au liste foarte mari de aşteptare, iar deplasarea într-un centru precum Bucureşti sau Târgu Mureş nu este la îndemână pentru toată lumea.

S-ar putea face şi mai multe, odată cu deschiderea laboratorului de radioterapie Gamma Knife, pentru că nu există limită de vârstă, dar aici există o mare problemă: bolnavii trebuie să fie complianţi, să stea nemişcaţi pe masa de iradiere, iar cu copiii e o misiune adesea complicată.

Toţi medicii specializaţi pe neurochirurgie trebuie să facă, în timpul rezidenţiatului, un modul de neurochirurgie pediatrică, iar medicii specializaţi pot face ulterior cursuri de specializare. Însă lucrul cu copiii nu este pentru toată lumea, crede dr. Eva.

„Poţi face uşor cursurile de specializare, sper ca mai mulţi dintre colegii noştri tineri să facă asta. Trebuie doar să ai dorinţă, pentru că a lucra cu copiii, ca medic, din punctul meu de vedere, e complicat: ai nevoie de o anumită sensibilitate. Eu vă spun sincer că operez foarte rar copii, doar atunci când nu are cine altcineva. Deşi sunt chirurg, pentru mine astfel de proceduri au o sensibilitate aparte, şi mă «educ», mai ales psihic, pentru a le putea face. Dacă sunt pus în faţa faptului împlinit, îmi dau toată silinţa. Copiii reprezintă viitorul nostru, nu cred că ne este permis să ne batem joc de ei”, a mai spus managerul.

Urmează sezonul rănilor la cap de la săniuş şi schi

Iar copiii se recuperează şi mult mai uşor decât pacienţii adulţi, chiar şi în refacerea unor funcţii ce păreau iniţial pierdute în urma eliminării leziunilor la creier. La Iaşi ajung practic să se opereze pacienţi cu tumori craniocerebrale sau la nivelul coloanei vertebrale. Dar pe lângă această patologie tumorală, sunt şi foarte mulţi pacienţi cu infecţii din diferite motive care produc abcese cerebrale, epidurale, sau encefalite cu crize comiţiale. O mare parte din procedurile efectuate asupra copiilor la Spitalul de Neurochirurgie sunt pentru a trata chirurgical epilepsiile, prin rezecţia focarelor care provoacă crizele epileptice.

„Este considerată o procedură curativă şi se renunţă treptat la medicaţia anti-convulsivă, iar copiii pot să îşi reia activităţile normale şi cele sociale, pentru că ştiţi că un copil epileptic are mai multe limitări sociale. În rest, avem mulţi pacienţi tineri, copii, în zona traumatismelor prin diverse mecanisme. Nu avem încă zăpadă, dar vin mulţi după schi, săniuş, cu traumatisme cranio-cerebrale, fracturi, hematoame. Am avut recent un bebeluş de 10 luni operat pentru hematom extradural după ce a căzut din pat în cap; acum este foarte bine şi este acasă”, a mai precizat dr. Lucian Eva. 

Comentarii