Chiar dacă unele au toxine, nu arată şi nu miros urât. Avertismentul medicilor ieşeni după cazul Murgeni: atenţie la produsele din peşte!

miercuri, 29 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Chiar dacă unele au toxine, nu arată şi nu miros urât. Avertismentul medicilor ieşeni după cazul Murgeni: atenţie la produsele din peşte!

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, avertizează ieşenii să fie atenţi la produsele de peşte achiziţionate acum, în postul Crăciunului. Mai ales în contextul îmbolnăvirilor de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, judeţul Vaslui, unde trei persoane au murit şi altele zeci au fost diagnosticate cu enterocolită acută şi şoc hipovolemic. Una din ipotezele de lucru ale autorităţilor, în momentul de faţă, este că aceştia au consumat produse de peşte, fie primite de la Mănăstirea Floreşti, fie din conservele date de către unitatea medicală.

 

Astfel, dr. Florin Roşu spune că în contextul în care postul oferă mai multe zile de „dezlegare la peşte”, trebuie să fim atenţi atunci când vine vorba despre riscurile intoxicaţiei cu acest aliment. El explică faptul că în anumite perioade ale anului, mai multe specii de peşti şi crustacee pot conţine biotoxine otrăvitoare, care persistă după anumite feluri de preparare a peştelui.

„Peştii cu aceste toxine nu arată, nu miros şi nu au gust urât. Gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug toxinele şi, prin urmare, otrăvirea este inevitabilă (întâlnită mai des la peştii din zonele tropicale şi subtropicale). Cea mai frecventă intoxicaţie este reprezentată de toxina botulinică şi prezintă simptomatologie specifică: diplopie (vedere dublă), paralizie a muşchilor (căderea pleoapelor şi imposibilitatea controlului acestora), disfagie – dificultăţi la înghiţire, până ce acest reflex este abolit cu totul, iar în final, dacă nu este acţionat în timp util, stop respirator determinat de paralizia muşchilor respiratori”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul unităţii medicale.

 

Care sunt primele semne de îngrijorare că ai putea avea o problemă

 

Ca simptomatologie generală, acesta atrage atenţia asupra faptului că toxiinfecţiile sunt caracterizate de crampe abdominale, diaree, greaţă, vărsături, care conduc spre o deshidratare accentuată, dezechilibre hidro-electrolitice. Acestea din urmă pot pune viaţa în pericol a oamenilor, mai ales dacă vorbim de copii şi vârstnici care sunt mai sensibili şi au un sistem imunitar mai slăbit sau slab-dezvoltat.

„Ca prevenţie, aş recomanda evitarea consumului de peşte exotic, a conservelor de peşte sau cu peşte (mai ales dacă capacul conservei este umflat) şi, desigur, prezentarea imediată în triajul spitalului dacă apar simptome după ingestia unui preparat din peşte”, a declarat dr. Florin Roşu.

Cei cinci pacienţi transferaţi de la Vaslui la Iaşi, în contextul îmbolnăvirilor de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, au fost externaţi pe 27 noiembrie şi sunt în stare bună. Medicii spun că nu mai prezintă niciun simptom avut la internare, fiind ridicată suspiciunea înaltă de toxiinfecţie alimentară, ce urmează să fie determinată de analizele de la IML Iaşi.

„În cursul zilei de 27 noiembrie, pacienţii internaţi în cadrul Spitalului de Psihiatrie Murgeni şi adresaţi Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Iaşi au fost externaţi. Aceştia prezentau simptomatologie care ridica suspiciunea de toxiinfecţie alimentară: greaţă, vărsături, scaune diareice, inapetenţă. Pe parcursul internării în cadrul spitalului nostru au fost îngrijiţi şi monitorizaţi multidisciplinar: medic boli infecţioase, terapie intensivă, gastroenterologie, psihiatrie”, a declarat la momentul respectiv dr. Florin Roşu.

Două femei de 41 şi 53 de ani şi trei bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 50 şi 51 de ani au fost internaţi la Iaşi, iar acum se află în afara oricărui pericol.

Comentarii