Ciudata sucire a USR: a venit la dezbaterile din CL. Chirica poate astfel să-şi treacă bugetul la votul de mâine

marți, 17 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 Ciudata sucire a USR: a venit la dezbaterile din CL. Chirica poate astfel să-şi treacă bugetul la votul de mâine

Bugetul Iaşului va fi aprobat în cursul unei şedinţe de mâine a Consiliului Local (CL). Faţă de anii precedenţi, bugetul va fi adoptat mult mai repede, motiv pentru care s-a şi iscat o dispută politică la nivel local. 

Cert este că liberalii au majoritatea necesară pentru aprobarea bugetului la şedinţa de mâine, după ce un coleg de-al lor (Marius Rîpanu) a depus jurământul în cursul zilei de ieri şi a devenit consilier local. Anterior, liberalilor le lipsea un vot, după ce Alin Andrieş a demisionat, în contextul în care a fost numit recent secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

PSD a încercat să obţină amânarea votului

La şedinţa comisiilor de specialitate a CL de ieri, în care s-a discutat în primă lectură bugetul, consilierii PSD au solicitat o amânare pentru câteva zile invocând o „dezbatere mai largă” a cifrelor prezentate de Primărie. În schimb, majoritatea din CL (PNL-PMP) şi USR au optat pentru continuarea discuţiilor pe amendamente. Poziţia USR contrastează puternic faţă de cea exprimată public săptămâna trecută, în care lideri ai filialei solicitaseră o amânare. Disputa politică a scos la iveală şi faptul că în USR se duce o luptă pentru putere, în perspectiva alegerilor din filială care ar putea avea loc în vară, şi în care ar urma să se confrunte, pentru şefia organizaţiei, deputaţii Filip Havârneanu şi Cosette Chichirău.

În ceea ce priveşte opţiunea pentru votul asupra bugetului local, Havârneanu a solicitat consilierilor să participe la şedinţă („în arena politică”), în timp ce Chichirău a acuzat faptul că se încearcă un vot rapid asupra bugetului pentru ca PNL să evite probleme ulterioare: liberalii ar putea pierde din nou majoritatea, dacă instanţa se va pronunţa împotriva procesului deschis de viceprimarul Cezar Baciu, exclus din USR pentru că s-a aliat cu PNL şi PMP. Un termen al acestui proces este programat pentru mâine, în ziua voului pentru buget.

„Useriştii fac direct treaba murdară orchestrată de PNL, trădându-i pe ieşeni, periclitându-le viitorul pentru nişte funcţii publice incompatibile cu pregătirea şi experienţa lor – cazul Cezar Baciu ajuns viceprimar după ce a fost cumpărat de penelişti. Sunt sigur că «marele luptător» al politicii de Bahlui, Filip Havârneanu, îl antrenează pe viitorul consilier local USR care va trăda pentru a asigura majoritatea PNL!”, a comentat ieri liderul de grup al PSD, Bogdan Crucianu, el făcând aluzie la negocieri care ar fi fost duse în culise între PNL şi USR. În acelaşi timp, Crucianu a subliniat că, dacă USR ar fi vrut să amâne votarea bugetului, aşa cum au susţinut săptămâna trecută, ar fi putut să facă acest lucru prin nereprezentarea la şedinţa comisiilor de specialitate şi, astfel, nu ar fi fost cvorum, iar proiectul de buget nu ar fi putut intra spre dezbatere în plenul CL întrucât nu ar fi avut avizul necesar, fie pozitiv, fie negativ.

Replica deputatului acuzat

„Noi nu facem jocurile PNL-PSD, ci milităm pentru ieşeni. La centru sunteţi toţi, împreună, împreună aţi luat şi până acum cele mai proaste decizii pentru cetăţeni, iar domnul Chirica este «şcolit» la aceeaşi «academie» de politicieni care a distrus treptat societatea”, a replicat Filip Havârneanu, într-o dispută între cei doi de pe Facebook. Deputatul USR a adăugat că este „ridicolă” taxarea consilierilor locali ai partidului său pentru că s-au prezentat „la muncă”.

Filip Havârneanu: „Noi nu facem jocurile PNL-PSD, ci milităm pentru ieşeni"

Bugetul general al municipiului Iaşi are o valoare de 2,2 miliarde lei, circa un miliard de lei fiind dedicate investiţiilor. Primarul Mihai Chirica a declarat că estimează un grad de realizare mai mare a investiţiilor în acest an (anul trecut a fost de 43%), în condiţiile în care, în 2023, se va pune punct proiectelor europene începute anii trecuţi, iar aceste investiţii reprezintă cele mai mari cheltuieli pentru dezvoltarea oraşului.

Comentarii