Elevii de la școlile private din Iași nu au vacanță. Fac cursuri pe internet

joi, 12 martie 2020, 02:57
4 MIN
 Elevii de la școlile private din Iași nu au vacanță. Fac cursuri pe internet

La „EuroEd“ sau „Varlaam Mitropolitul“ se foloseşte platforma Google Classroom.

Elevii din întreaga ţară rămân acasă pentru cel puţin o săptămână, iar întregul program şcolar este dat peste cap, urmând ca orele pierdute să fie recuperate fie în vacanţa de vară, fie în weekenduri, în funcţie de decizia fiecărei şcoli în parte. Cu coate acestea, dacă în majoritatea şcolilor de stat elevii rămaşi acasă nu au alte activităţi decât temele date de către profesori, elevii şcolilor private pot parcurge materia şcolară într-un ritm relativ normal chiar şi de acasă datorită utilizării sistemelor informatice.

Şcoala EuroEd Iaşi va desfăşura, începând de luni, orele cu ajutorul sistemelor informatice, astfel elevii nu vor rămâne în urmă cu materia, iar copiii vor avea activitate pe perioada în care vor rămâne la domiciuliu. Anca Colibaba, preşedintele executiv al instituţiei de învăţământ, a explicat pentru Ziarul de Iaşi faptul că profesorii pregătesc în acest moment fişele de lucru pentru elevii din toate cele trei cicluri de învăţământ înscrişi al EuroEd, dar şi pentru cei înscrişi la Centrul de limbi.

„În această perioadă realizăm fişe de lucru pentru elevii noştri. O parte dintre elevi sunt familiarizaţi cu sistemul Google Classroom. Ne dorim ca elevii noştri să aibă ocupaţie, să desfăşoare activităţi instructive şi să le oferim un ghidaj părinţilor în privinţa activităţilor şcolare desfăşurate acasă. Targetul nostru este să nu avem de recuperat după perioada aceasta de criză“, explică Anca Colibaba, care a precizat faptul că sunt pregătite lecţii pentru absolut toate obiectele din programa şcolară, ţinta actuală a şcolii fiind, încă de la începutul anului, de a introduce cât mai mult posibil tehnologia în actul educaţional.

În ceea ce priveşte modul de desfăşurare a orelor, conducerea şcolii EuroEd a ales ca acestea să nu se desfăşoare în timp real, deşi sistemul Google Classroom ar permite acest lucru.

„Elevii primesc lecţiile, fişele de lucru şi au la dispoziţie o anumită perioadă de timp să rezolve aceste sarcini de lucru. De asemnea, există posibilitatea de upload a unor filmuleţe explicative pentru elevi, fie prin intermediul unui link pe Youtube, fie pe altă platformă. Profesorii noştri, deocamdată, lucrează de la sediu, însă, în funcţie de indicaţiile centrale, suntem pregătiţi să lucrăm şi de acasă pentru că suntem în slujba copiilor noştri“, a precizat Anca Colibaba.

De asemenea, Anca Colibaba a precizat că în acest moment sunt igienizate sălile de curs, mobilierul, uşile sau obiectele cu care intră personalul în contact de câteva ori pe zi pentru a minimaliza eventualele riscuri.

Şcoala Varlaam Mitropolitul folosea deja internetul

Varlaam Mitropolitul din Iaşi, cel puţin în cazul elevilor de liceu, desfăşoară deja cursurile prin intermediul serviciului Google Classroom. Directorul liceului, Adrian Timofte, explică faptul că elevii foloseau acest sistem zilnic la orele de curs, primind lecţiile înainte de începerea orelor. Astfel, cu ajutorul sistemului, elevii primesc sarcinile de lucru în timp real şi chiar pot primi feed back de la profesori sau de la colegii lor.

„Orele se vor desfăşura conform orarului cu ajutorul sistemului Google Calssroom, pe care îl utilizăm în mod curent la clasă şi prin intermediul căruia elevii primesc tot conţinutul lecţiei înaintea orelor. De asemenea, profesorii vor realiza videoconferinţe pentru a răspunde întrebărilor elevilor sau pentru a le explica acestora noţiunile mai dificile. Chiar dacă nu poate fi înlocuită complet interacţiunea din sala de clasă, aceasta este o alternativă în cazuri excepţionale, cum este şi acesta“, a explicat Adrian Timofte.

Mai exact, sistemul utilizat le permite elevilor să rezolve în timp real, împreună, sarcinile de lucru, să interacţioneze şi să primească feedback, iar pentru nelămuririle care necesită o explicaţie mai amplă, profesorii fac apel la un sistem de videoconferinţă, profesorul oferind explicaţii elevilor care se află în faţa calculatoarelor sau a tabletelor. De asemenea, toţi elevii de liceu au în „rucsacul“ lor Chromebook-uri, utilizate în mod curent în activitatea de la clasă.

În cadrul unui comunicat de presă transmis de către Ministerul Educaţiei în cursul zilei de ieri, ministrul Monica Anisie încurajează şi cadrele didactice de la şcolile de masă să utilizeze tehnologia pentru activităţi didactice în această perioadă.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menţine comunicarea între elevi şi cadrele didactice“, se arată în comunicatul de presă.

Comentarii