EXCLUSIV – Directorul unui colegiu de elită din Iaşi, o noapte în arest apoi eliberat. Dosar DNA: mită la transferul unui elev?

sâmbătă, 09 septembrie 2023, 01:50
5 MIN
 EXCLUSIV – Directorul unui colegiu de elită din Iaşi, o noapte în arest apoi eliberat. Dosar DNA: mită la transferul unui elev?

Un dosar exploziv este instrumentat în aceste zile de DNA Iaşi, protagonistul acestuia fiind un cunoscut director al unui colegiu de elită din centrul Iaşului. Potrivit portalului Tribunalului Iaşi, acuzaţia la adresa profesorului Nistor Gheorghiţă, director al Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, este de luare de mita. Suse judiciare spun că ar fi vorba, în fapt, de o mită pentru a facilita transferul unui elev de la o altă şcoală din Iaşi la liceul pe care Nistor Gheorghiţă îl conduce.

Directorul Nistor Gheorghiţă a stat o noapte în arest, pe data de 28 august, când i s-ar fi organizat un “flagrant delict” de luare de mită, spun aceleaşi surse judiciare. Ulterior, decizia procurorilor a fost de punere sub control judiciar, motiv pentru care el a şi fost suspendat din funcţie de către Inspectoratul Şcolar, apoi Tribunalul Iasi a admis plângerea inculpatului, pe 5 septembrie, ridicând controlul judiciar. Sunt şi unele semne de întrebare în tot acest caz, spun sursele noastre, pe motiv că plângerea ar aparţine unui părinte care lucrează în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, şi în jurul acestui caz se vorbeşte astfel şi despre o posibilă răzbunare.

Directorul: Eu cred în justiţie şi în nevinovăţia mea

Întrebat despre situaţia în care se află, directorul Nistor Gheorghiţă a refuzat să ofere detalii în apărarea sa, limitându-se la a ne spune că are încredere că justiţia va face dreptate. „Nu aş putea să comentez acţiunea DNA, pentru că este un proces în desfăşurare. Am încredere că justiţia va rezolva cât mai repede această situaţie. Eu cred în justiţie şi în nevinovăţia mea”, a declarat ieri pentru Ziarul de Iaşi profesorul Nistor Gheorghiţă, directorul Colegiului „Vasile Alecsandri”.

Referitor la situaţia creată Inspectoratul Şcolar spune că au fost aplicate măsuri de conformare, în urma notificărilor primite de la instituţiile abilitate despre situaţia directorului Nistor Gheorghiţă. Astfel, directorul a fost suspendat din funcţie pe 28 august, când inculpatul a fost pus sub control judiciar de către procurori, însă a revenit în funcţie pe 5 septembrie, când  Tribunalul Iaşi a dat o  sentinţă în caz, în urma contestaţiei făcute de inculpat.

Acuzaţia: “Luare de mită”

Potrivit portalului Just.ro, pe 5 septembrie ora 9 Tribunalul Iaşi a publicat următoarea decizie: «Admite plângerea formulată de către inculpatul Nistor Gheorghiţă, cercetat în dosarul penal nr. 60/P/202023 al PICCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal, împotriva ordonanţei procurorului din data de 28.08.2023, prin care s-a dispus luarea faţă de inculpat a măsurii preventive a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând din data de 28.08.2023 şi până la data de 26.10.2023, inclusiv, şi revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Nistor Gheorghiţă. Ia act că inculpatul a fost asistat de apărător ales. În baza art. 275 alin. 3 Cod proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Copie de pe dispozitivul încheierii se va comunica de îndată inculpatului, Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. Iaşi, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, Poliţiei de Frontieră Române, Serviciului de Resurse Umane din cadrul I.P.J. Iaşi, Serviciului public comunitar de Paşapoarte Iaşi, Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Definitivă.»

Ce spune Inspectoratul Şcolar? „Ne delimităm de astfel de practici”

„Domnul director a fost suspendat din funcţie în data de 28.08.2023, când s-a emis decizia de suspendare de drept a Contractului de Management Educaţional încheiat de ISJ Iaşi cu domnul profesor, pe perioada dispusă de instituţia în cauză, atribuţiile fiind preluate de directorul adjunct al unităţii şcolare. În data de 5.09.2023, în urma notificării primite de la Tribunalul Iaşi, prin care au fost revocate măsurile dispuse în data de 28.08.2023, prin decizie a Inspectorului Şcolar General a încetat suspendarea de drept a Contractului de Management Educaţional. Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi se delimitează de astfel de practici şi va respecta măsurile stabilite de instituţiile abilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi, Antonina Bliorţ.

Cum poate fi transferat un elev?

Întregul caz cu acuzaţii de luare de mită ar avea legătură, potrivit unor surse judiciare, cu transferul unui elev de la o altă unitate şcolară ieşeană la Colegiul “Vasile Alecsandri”. De regulă, astfel de trasferuri sunt solicitate de părinţii copiilor care nu intră la admitere la colegiile foarte solicitate, apoi, apelând la bunăvoinţa directorilor, pot reuşi să-şi transfere copilul la o şcoală mai bună. Asta pentru că adesea cadrul legal nu este unul foarte strict. Concret, legea spune că este nevoie de aprobarea conducerii şcolii care primeşte elevul, şcoala de unde acesta pleacă oferind doar un aviz.

Potrivit art. 137 din capitolul IV al Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, „copiii şi elevii au dreptul să se transfere de la o clasă la alta, de la o unitate de învăţământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesională la alta, de la o formă de învăţământ la alta, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ la care se face transferul”. Art. 138 precizează că „transferul copiilor şi elevilor se face cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul şi cu avizul consultativ al consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ de la care se transferă”.

Conform informaţiile transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Consiliul de Administraţie al fiecărei şcoli decide perioada de realizare a transferurilor. „Transferurile se efectuează, conform prevederilor Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, art. 137-149. De regulă, transferurile se efectuează în timpul vacanţelor şcolare, iar perioada este stabilită prin decizia Consiliului de Administraţie al fiecărei şcoli”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi, Antonina Bliorţ. 

Vezi aici ultima decizie a Tribunalului.

Comentarii