Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV: Norocoșii A7: o ”armată” de foști primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni. Au cumpărat din timp teren unde trebuie

GALERIE
expropiere-autostrada
  • expropiere-autostrada
- +

Construirea primei autostrăzi din judeţul Iaşi va alimenta conturile unor ieşeni cu câteva milioane de euro. Lista celor care vor primi despăgubiri pentru terenuri expropriate cuprinde peste 1.500 de persoane. Pentru circa 620 hectare de teren vor fi achitate 12,6 milioane lei. Pe listă apar şi câteva nume cunoscute public, printre care şi cel al unui fost ministru, care se află în topul despăgubiţilor – acesta a aflat ieri de la „Ziarul de Iaşi” că va rămâne fără 12 ha de teren. În schimb, guvernul încă nu ştie în ce conturi va intra cea mai mare parte din sumă: proprietarii nu au fost identificaţi.

Primii 23 de deţinători de terenuri cumulează aproape 40% din sumă, dar, la acest moment, doar un singur nume este cunoscut (cel al fostului ministru). Jumătate dintre marii proprietari „necunoscuţi” sunt în zona Paşcaniului, iar primăria nu i-a putut identifica.

Cea mai mare despăgubire, de peste 620.000 lei, o va obţine proprietarul unei suprafeţe de 15 ha, teren arabil aflat în extravilanul celui de-al doilea municipiu din judeţ. Pe listă mai apar foşti primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni şi afacerişti locali. O parte din bani va lua calea străinătăţii: printre beneficiari se numără şi firme cu acţionarat de peste hotare. 

Exproprierile vor fi făcute pe sectorul ieşean al autostrăzii A7, respectiv între Mirceşti şi Paşcani, traseul având aproape 30 km. În prezent, ofertele (8 la numar) depuse pentru contractul de lucrări sunt în curs de evaluare.         

Un fost ministru şi familia lui, în topul despăgubiţilor

Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu (USR) şi famila lui figurează în topul persoanelor care vor primi despăgubiri. În total, este vorba despre aproape 220.000 lei din exproprierea a trei suprafeţe de teren (15 ha). Co-proprietari ai terenurilor sunt Ştefan Vianu şi mama fostului ministru, fiind vorba despre o moştenire.

Însă, în actele guvernului apare deţinător şi firma P.E. Hălăuceşti SRL: beneficiarul real al societăţii este un cetăţean francez (Frederic Paul Ivan Lance), în condiţiile în care firma este controlată de holdingul german VSB, companie care construieşte parcuri eoliene.

Terenurile se află în extravilanul comunei Hălăuceşti, zonă în care Vlad Alexandrescu este co-proprietar al unei suprafaţe de 42,3 ha – din acest teren va primi despăgubiri pentru 12,3 ha, alături de Ştefan Vianu, iar alte 2,9 ha aparţin mamei lui. Potrivit declaraţiei de avere a fostului ministru, el a intrat în posesia celor 42,3 ha prin reconstituirea dreptului la proprietate.

„Sunt foarte mirat. Nu ştiam”

„Sunt foarte mirat, nu mi s-a spus nimic, nu ştiam. Îmi pare rău cumva, dar autostrada Moldovei trebuie construită. Firma despre care spuneţi nu este proprietară, a fost la un moment dat un contract prin care ei voiau să instaleze turbine eoliene”, a comentat Vlad Alexandrescu.

La Paşcani, pe lista despăgubiţilor apar Dumitru şi Viorica Pantazi: pentru un hectar aceştia vor primi circa 42.000 lei. Foarte probabil este vorba despre fostul primar al oraşului, dar acesta nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. În declaraţia de avere a acestuia apar aproape 20 ha pe care le deţine în co-proprietate în zona Paşcaniului, terenuri achiziţionate în perioada 1994 – 2016.

Apar şi apropiaţi ai fostului primar Pantazi

Lista păşcănenilor cuprinde şi apropiaţi ai fostului primar, notari publici şi afacerişti locali, dar sumele sunt de ordinul miilor de lei. Pe lista societăţilor comerciale care ar urma să primească despăgubiri se mai numără alte trei firme, faţă de cea menţionată mai sus: Aprodex SRL (deţinută de către un afacerist – Neculai Lupu – implicat în dosarul de corupţie care a dus la condamnarea fostului primar din Sireţel), AA Agriculture Farm (deţinută de o companie elveţiană) şi Viosand Tricotex (firmă păşcăneană, specializată în comerţ şi materiale de construcţii).

Cea mai mare sumă va merge la elveţieni (83.000 lei pentru 5,8 ha), în celelalte două cazuri fiind vorba despre sume infime.

În ce conturi vor intra aproape 8 milioane lei? Guvernul nu ştie încă

Problema listei întocmite de către guvern constă în faptul că persoanele care vor încasa cei mai mulţi bani nu au fost identificate. Potrivit datelor analizate de „Ziarul de Iaşi”, la acest moment, nu sunt cunoscuţi proprietarii pentru o sumă totală de 7,9 milioane lei, respectiv peste 62% din totalul despăgubirilor.

În unele cazuri, există, culmea, numerele cadastrale, dar, cu toate acestea, autorităţile locale spun că nu au putut identifica proprietarul.

„Numele proprietarilor vor fi identificate ulterior, în vederea completării documentaţiilor necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor de expropriere în condiţiile legii”, se arată în documentul consultat de „Ziarul de Iaşi”.

Așa arată lista celor 23 proprietari de terenuri care vor primi cele mai mari sume de bani în urma exproprierilor

În context, guvernul afirmă că lista a fost întocmită în baza evidenţelor pe care le are fiecare primărie. Astfel, în cazul a 230 de suprafeţe nu au putut fi identificaţi proprietarii, iar cei mai mulţi deţinători de terenuri sunt în Paşcani (89), în top urmând Hălăuceşti (45), Stolniceni Prăjescu (44), Mirceşti (41) şi Mogoşeşti Siret (10).

Este vorba despre 336 hectare, în condiţiile în care 120 ha sunt pe raza Paşcaniului, iar 108 ha în Hălăuceşti. Printre deţinătorii neidentificaţi se numără peste 20 de mari proprietari: în fiecare dintre conturile acestora vor intra sume de peste 100.000 lei.

În total, aproape 40% (4,8 milioane lei) din valoarea despăgubirilor sunt destinate acestor persoane necunoscute.

În ce localităţi se vor acorda despăgubiri

Cei mai mulţi proprietari care vor primi despăgubiri sunt din comuna Stolniceni-Prăjescu, respectiv peste 1.000 de persoane, dar mai puţin de 50 de deţinători de terenuri vor primi fiecare o sumă de peste 10.000 lei.

În schimb, cei mai mulţi bani vor merge la proprietari din Paşcani: 5,5 milioane lei (242 persoane, iar 60 dintre acestea vor primi fiecare peste 10.000 lei), în top urmând Stolniceni Prăjescu cu 3,5 milioane lei (1.026 persoane), Hălăuceşti cu 2,1 milioane lei (148 persoane), Mirceşti cu peste un milion de lei (117 persoane) şi Mogoseşti Siret cu aproape 500.000 lei (137 persoane).

O parte din bani vor intra în conturile autorităţilor locale, pentru terenuri care sunt „la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar”, fiind vorba despre primăriile din Stolniceni Prăjescu (70.000 lei), Paşcani (63.000 lei) şi Mogoşeşti-Siret (40.000 lei).

Sume derizorii vor fi aprobate în unele cazuri

Cea mai mică sumă din lista despăgubiţilor aparţine unui cetăţean din Stolniceni Prăjescu: pentru 3 mp, o femeie va primi 4,29 lei. Aceeaşi persoană mai deţine însă câteva suprafeţe de teren arabil, astfel că suma totală pe care o va primi se ridică la aproape 3.500 lei.

O situaţie similară este şi în cazul unui consătean: pentru 5 mp, un bărbat va primi 7,15 lei: adunând sumele pentru alte două suprafeţe ale acestui proprietar, suma totală a ajunge la aproape 2.000 lei. Potrivit datelor prelucrate de ZDI, în cazul a circa 1.300 de persoane, despăgubirile au o valoare de 1,4 lei/mp: este vorba despre terenuri arabile aflate în extravilanul comunelor.

În schimb, în cazul a peste 230 de proprietari, valoarea despăgubirii ajunge la 3,9 lei/mp, în astfel de situaţii fiind vorba despre deţinători de terenuri din extravilanul municipiului Paşcani. În cazul pajiştilor, preţul este 1,1 lei/mp.

Există doar 12 situaţii în care se vor acorda despăgubiri în condiţiile în care pe terenurile expropriate există şi construcţii, aici suma fiind de minimum 17 lei/mp.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri