Clasament realizat de o companie elveţiană şi preluat de CNN

Iaşul, cel mai poluat oraş din România. Valori mai mari în Bucium decât în India

joi, 07 martie 2019, 03:00
4 MIN
 Iaşul, cel mai poluat oraş din România. Valori mai mari în Bucium decât în India

Topul a fost realizat pentru poluarea cu particule fine (PM2,5), extrem de periculoase pentru sănătate. „Aceste particule sunt cauzate în special de arderi, dar mai ales provin de la maşini, preponderent autovehiculele cu motorină. Particulele conţin compuşi organici şi gaze absorbite care sunt toxice“, a declarat ieri fizicianul Silviu Gurlui. În unele zile, măsurătorile acestuia au arătat valori şi de 10-20 de ori mai mari decât media care ne-a dus în fruntea acestui clasament.

Iaşul este cel mai poluat oraş din ţară şi ocupă un loc fruntaş la nivel european. Un raport publicat zilele trecute, realizat de AirVisual, plasează Iaşul pe locul 27 în Europa din 930 de oraşe analizate. Topul a fost realizat în baza în­registrărilor din 2018 al celui mai periculos indice de poluare pentru oraşe (PM2,5 aşa-numitele „particule fine“ ce provin mai ales din arderea combustibililor). Acest indicator tehnic face referire la particulele de maximum 2,5 microni (circa 3% din diametrul unui fir de păr). Ţinând cont de dimensiune, specialiştii spun că pulberile de PM2,5 pătrund adânc în plămâni, fiind mai periculoase pentru sănătate decât cele din categoria PM10 şi pot provoca de 10 ori mai multe afecţiuni.

Totuşi, raportul elveţienilor de la AirVisual susţine că poluarea la Iaşi este una „moderată“: indicele mediu din 2018 a ajuns la 27 (valoarea maximă admisă este 25, dar, de anul viitor, aceasta va scădea la 20). Spre diferenţă, cel mai poluat oraş din Europa (Lukavac, Bosnia) are un indice de 56, iar în lume, un oraş din India ajunge la 136.

Însă măsurători independente realizate de un cercetător zilele trecute, într-o zonă din Iaşi, au arătat o valoare record de 469, de peste 3 ori mai mult decât oraşul din India. În context, cercetătorul ne-a declarat ieri că o analiză riguroasă la nivelul întregului oraş este greu de efectuat întrucât există foarte puţine staţii de monitorizare, iar acestea nu deservesc zone din oraş unde sunt înregistrate, independent, valori foarte mari ale indicilor de poluare.

La nivel global, în topul AirVisual, Iaşul ocupă locul 454 dintr-un total de 3.095 de oraşe incluse în raport, la egalitate cu un oraş din China. Chiar dacă vorbim despre o poluare „moderată“, specialiştii arată că ex­punerea pe termen lung la valori peste medie poate provoca grave probleme de sănătate. Topul realizat de AirVisual a fost publicat zilele trecute în presa internaţională, CNN subliniind, de exemplu, că 22 dintre primele 30 cele mai poluate oraşe din lume sunt din India. „Poluarea ucide peste 7 milioane de oameni în fiecare an“, se arată în raport.

Informaţiile utili­zate de către AirVisual pentru întocmirea raportului provin atât de la staţii de monitorizare guvernamentale, cât şi staţii proprii.

Înregistrări la Iaşi, mult mai mari decât cele din top

Din ţara noastră au fost incluse 22 de oraşe în raport, iar Iaşul este pe primul loc, fiind urmat, la mare distanţă, de Cluj, Braşov, Bucureşti, Ploieşti, Măgurele, Timişoara şi Arad.

Conform situaţiei centralizate de către AirVisual, nivelul cel mai ridicat de poluare la Iaşi a fost înregistrat în lunile ianuarie, februarie, martie şi decembrie. La polul opus se află lunile iunie şi septembrie.

În februarie 2018, conf. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al.I. Cuza“, cercetător în cadrul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri LOA-SL, a efectuat mai multe măsurători care au inclus şi nivelul PM2,5.

„Sunt valori mari la PM2,5, cele mai periculoase. Reamintesc, sunt făcute studii riguroase ce demonstrează că expunerea pe termen lung la astfel de particule poate creşte riscul atacurilor cerebrale cu până la 30%“, declara cercetătorul la vremea respectivă.

Una dintre concluziile acestuia viza faptul că, în general, valorile sunt de 2 ori peste limita maximă în tot oraşul, iar raportul AirVisual a confirmat măsurătorile cercetătorului.

„Aceste particule din categoria PM2,5 sunt cauzate în special de arderi, arderi din gospodării, dar mai ales de la maşini, preponderent autovehiculele cu motorină. Particulele conţin com­puşi organici şi gaze absorbite care sunt toxice“, a declarat ieri Silviu Gurlui.

El a adău­gat că, zilele trecute, în Bucium, în zona Trei Sar­male, a înregistrat o valoare record de 469 la PM2,5. În context, menţionăm că cel mai poluat oraş din lume, conform raportului AirVisual, Gurugram din India, a avut anul trecut, în medie, un indice de 135,8. Cercetătorul a subliniat că o analiză riguroasă la nivelul Iaşului este greu de făcut întrucât sunt foarte puţine surse ce monitorizează particulele care nu cuprind şi zone unde au fost înregistrate, independent, valori foarte mari ale indicilor de poluare.

Comentarii