Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Comunicat de presă

Juliane Eirich prezintă în expoziția de fotografie Mega Images rezultatele rezidenței de la Iași

GALERIE
312928381_587252226735899_9000886913620986496_n
  • 312928381_587252226735899_9000886913620986496_n
- +

Borderline Art Space găzduiește joi, 10 noiembrie, începând cu ora 18, vernisajul expoziției de fotografie „Mega Images” a artistei Juliane Eirich, rezultatul unei rezidențe de 3 săptămâni desfășurată în luna iulie a acestui an la Iași. Curatoriată de Cristina Moraru, expoziția poate fi vizitată până pe 12 decembrie 2022.

Argument curatorial:

Expoziția Mega Images demarează un proces colaborativ, ce va fi aprofundat în viitor, între Juliane Eirich și Lavinia Braniște autoarea romanelor „Interior zero” și „Sonia ridică mâna”. Fotografiile realizate de Juliane Eirich își găsesc complementaritatea în scrierea confesivă a Laviniei, inițiativa colaborativă constituindu-se ca gest al auto-reflexivității ce urmărește posibile intersecționalități cognitiv-emoționale cu referire la locuirea în același spațiu.

Titlul expoziției Mega Images, constituit nu atât ca atribut ce ar descrie fotografiile expuse, ci mai curând ca o reflexie confesivă asupra momentului deconspirării unor false aparențe, instituie o referință ce trimite către lanțul de supermarket-uri Mega Image. Locuind în Iași pentru trei săptămâni, Juliane Eirich descoperă cu surprindere faptul că Mega Image este de fapt un supermarket și nu un atelier de fotografie, un print shop sau un studio destinat prelucrării imaginilor. În ciuda discursului său direcționat împotriva globalizării pieței de mărfuri, vizitarea supermarketul Mega Image devine parte din rutina zilnică a artistei, reiterând cuvintele autoarei Laviniei Braniște: I thank god that Mega Image exists in my life!

Juliane Eirich investighează modalități ale locuirii unui spațiu, trasând relaționări conceptuale între natură − ca semnificant al unei constituiri cosmice ce rezidă în fiecare experiență trăită − și mediul urban, ca interstițiu dinamic al unei cauzalități inelare ce perpetuează credințe și tipologii comportamentale standardizate. Fotografiind umbra mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi proiectată asupra unei clădiri cu locuințe, Juliane Eirich surprinde esența constituției identitare locale asupra căreia guvernează ‘umbra’ religiozității.

Într-o cheie de lectură derrideană, locuirea în umbra mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi trimite către spectralitatea credinței ortodoxe constituită ca ceea ce nu este niciodată prezent în sine, dar poate fi resimțit la nivelul absenței sale. Pentru Derrida spectralitatea nu este nici substanță, nici esență, nici existență, însă este ceea ce instituie politicile memoriei și patrimoniului cultural.

Juliane Eirich s-a născut în Munchen, Germania. După două stagii de internship în Miami și München, a studiat la Academia de Design Fotografic din München. După absolvire, s-a mutat la New York și Honolulu pentru a lucra și a-și continua propriile proiecte. A petrecut 18 luni în 2007-8 la Seoul, Coreea de Sud, cu o bursă DAAD. În iulie 2011 a fost artistă în rezidență la Studio Kura din Itoshima, Japonia. În 2014 a fost artistă în rezidență la Nordic Artists Centre din Dale, Norvegia. Din 2009 s-a stabilit în Berlin. Fotografiile ei au fost expuse în SUA, Canada, Siria, Tunisia, Italia, Elveția, Franța și Germania și au fost prezentate în numeroase publicații, printre care: revista New York Times, revista ZEIT, revista Süddeutsche Zeitung, M le Magazine du Monde, Monocle și European Photography. A lucrat pentru clienți precum Studio Olafur Eliasson, PRADA, Adidas, Daimler și BMW. Prima ei monografie ‘Itoshima’ a fost publicată de Peperoni Books, Berlin.

Expozițiile sunt organizate de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași. Sponsor: Gramma. Parteneri: Centrul Cultural German, FAPT. Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri