anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Liniște suspectă peste Iași. Polițiștii se tem de un atac masiv al hoților în curând

GALERIE
hot
 • hot
- +
Nu mai sunt furturi şi spargeri de locuinţe. Ar putea fi liniştea dinaintea furtunii pentru că, odată cu epidemia, au venit în ţară şi pungaşii care operau prin capitalele europene. Pe de altă parte, dacă perioada de carantină se prelungeşte, e posibil ca hoţii, rămaşi fără resurse, să înceapă să-şi facă de cap. Poliţiştii iau în calcul şi acest scenariu
Infracţionalitatea judeţului Iaşi a scăzut simţitor în această perioadă. De la o medie de aproape 40 de infracţiuni pe zi, criminalitatea a scăzut la numai 15. Poliţiştii spun că au dispărut furturile din buzunare şi spargerile de locuinţe. În acelaşi timp, oamenii legii se pregătesc pentru ce e mai rău deoarece în Iaşi au revenit de peste hotare infractorii mărunţi. De asemenea, poliţiştii se pregătesc pentru o creştere a criminalităţii, în cazul în care ieşenii vor termina proviziile şi banii, dacă starea de urgenţă se va prelungi. În acest sens, recomandările sunt să vă puneţi bunurile la adăpost, mai ales cei din mediul rural. 
 
O linişte s-a lăsat peste judeţul Iaşi, însă autorităţile o consideră ca fiind liniştea de dinaintea furtunii. Poliţiştii ieşeni se pregătesc pentru ce este mai rău, dat fiind faptul că în Iaşi au revenit de peste hotare pungaşii, iar aceştia, la un moment dat, vor rămâne fără mâncare. În aceste zile, rata criminalităţii a scăzut simţitor, datorită ordonanţelor militare. Ca şi ceilalţi oameni, infractorii stau în case, însă aceştia din urmă vor rămâne fără mâncare şi vor ieşi la prădat. „În prezent sunt cam 15 infracţiuni zilnic, sesizate prin 112, cât şi cele sesizate din oficiu. Înainte erau până în 40 de infracţiuni pe zi. Nu mai sunt furturi din buzunare şi nici spargeri de locuinţe“, ne-a spus Mihai Svalja, şef adjunct la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi. Acesta mai spune că scăderea infracţionalităţii se datorează strict ordonanţelor militare prin care este restricţionat accesul pe stradă. De altfel, poliţiştii spun că sunt cu „ochii ca pe butelie“ pe romii întorşi din străinătate, mulţi aflaţi în carantină. Plecarea acestora în Vest în urmă cu mulţi ani a făcut ca infracţionalitatea să scadă extrem de mult, însă aceştia au revenit în ţară. Poliţiştii se aşteaptă la ce este mai rău de la aceştia. „Purtăm încontinuu corespondenţă cu ţările din care au venit să vedem cine sunt aceste persoane, ce au făcut acolo, ca aici în Iaşi să îi ţinem sub supraveghere. Ca mod de operare se poate afla imediat cine este făptuitorul. De altfel, am înmulţit de trei ori numărul patrulelor de siguranţă şi ordine publică. De asemenea, am înmulţit numărul filtrelor“, a spus Costel Gîtlan, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi.
 
Oamenii legii spun că au în vedere în perioada următoare ca infracţionalitatea să crească în mediul rural. „Nu trebuie să speriem populaţia, cu ipoteze. Noi sperăm că nu se va întâmpla acest lucru, nu dorim să fim alarmişti. În orice caz, oamenii trebuie să îşi pună la adăpost bunuruile, la fel ca şi înainte, şi să aibă grijă de categoriile vulnerabile, cum ar fi bătrânii. De asemenea, să aibă grijă şi de imobilele rudelor plecate la muncă în afară, în această perioadă“, a subliniat Costel Gîltan. Şefii din poliţia ieşeană trebuie să lupte şi cu un deficit de personal, existent încă dinaintea epidemiei de coronavirus. În prezent, ar fi aproximativ 200 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie. O mare parte dintre ei au plecat din sistem, prin pensionare, la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an. Ar fi aproximativ 70 de ofiţeri şi agenţi, care cântăreau mult în ecuaţia actuală. „Au plecat ofiţeri cu experienţă, care acum ar fi fost de folos. Facem treabă bună cu cei rămaşi, alţii vin din urmă, sunt buni. Asta a fost legislaţia. Acum s-au suspendat pensionările“, a adăugat Gîtlan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.