Liniște suspectă peste Iași. Polițiștii se tem de un atac masiv al hoților în curând

marți, 07 aprilie 2020, 01:59
3 MIN
 Liniște suspectă peste Iași. Polițiștii se tem de un atac masiv al hoților în curând
Nu mai sunt furturi şi spargeri de locuinţe. Ar putea fi liniştea dinaintea furtunii pentru că, odată cu epidemia, au venit în ţară şi pungaşii care operau prin capitalele europene. Pe de altă parte, dacă perioada de carantină se prelungeşte, e posibil ca hoţii, rămaşi fără resurse, să înceapă să-şi facă de cap. Poliţiştii iau în calcul şi acest scenariu
Infracţionalitatea judeţului Iaşi a scăzut simţitor în această perioadă. De la o medie de aproape 40 de infracţiuni pe zi, criminalitatea a scăzut la numai 15. Poliţiştii spun că au dispărut furturile din buzunare şi spargerile de locuinţe. În acelaşi timp, oamenii legii se pregătesc pentru ce e mai rău deoarece în Iaşi au revenit de peste hotare infractorii mărunţi. De asemenea, poliţiştii se pregătesc pentru o creştere a criminalităţii, în cazul în care ieşenii vor termina proviziile şi banii, dacă starea de urgenţă se va prelungi. În acest sens, recomandările sunt să vă puneţi bunurile la adăpost, mai ales cei din mediul rural. 
 
O linişte s-a lăsat peste judeţul Iaşi, însă autorităţile o consideră ca fiind liniştea de dinaintea furtunii. Poliţiştii ieşeni se pregătesc pentru ce este mai rău, dat fiind faptul că în Iaşi au revenit de peste hotare pungaşii, iar aceştia, la un moment dat, vor rămâne fără mâncare. În aceste zile, rata criminalităţii a scăzut simţitor, datorită ordonanţelor militare. Ca şi ceilalţi oameni, infractorii stau în case, însă aceştia din urmă vor rămâne fără mâncare şi vor ieşi la prădat. „În prezent sunt cam 15 infracţiuni zilnic, sesizate prin 112, cât şi cele sesizate din oficiu. Înainte erau până în 40 de infracţiuni pe zi. Nu mai sunt furturi din buzunare şi nici spargeri de locuinţe“, ne-a spus Mihai Svalja, şef adjunct la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi. Acesta mai spune că scăderea infracţionalităţii se datorează strict ordonanţelor militare prin care este restricţionat accesul pe stradă. De altfel, poliţiştii spun că sunt cu „ochii ca pe butelie“ pe romii întorşi din străinătate, mulţi aflaţi în carantină. Plecarea acestora în Vest în urmă cu mulţi ani a făcut ca infracţionalitatea să scadă extrem de mult, însă aceştia au revenit în ţară. Poliţiştii se aşteaptă la ce este mai rău de la aceştia. „Purtăm încontinuu corespondenţă cu ţările din care au venit să vedem cine sunt aceste persoane, ce au făcut acolo, ca aici în Iaşi să îi ţinem sub supraveghere. Ca mod de operare se poate afla imediat cine este făptuitorul. De altfel, am înmulţit de trei ori numărul patrulelor de siguranţă şi ordine publică. De asemenea, am înmulţit numărul filtrelor“, a spus Costel Gîtlan, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi.
 
Oamenii legii spun că au în vedere în perioada următoare ca infracţionalitatea să crească în mediul rural. „Nu trebuie să speriem populaţia, cu ipoteze. Noi sperăm că nu se va întâmpla acest lucru, nu dorim să fim alarmişti. În orice caz, oamenii trebuie să îşi pună la adăpost bunuruile, la fel ca şi înainte, şi să aibă grijă de categoriile vulnerabile, cum ar fi bătrânii. De asemenea, să aibă grijă şi de imobilele rudelor plecate la muncă în afară, în această perioadă“, a subliniat Costel Gîltan. Şefii din poliţia ieşeană trebuie să lupte şi cu un deficit de personal, existent încă dinaintea epidemiei de coronavirus. În prezent, ar fi aproximativ 200 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie. O mare parte dintre ei au plecat din sistem, prin pensionare, la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an. Ar fi aproximativ 70 de ofiţeri şi agenţi, care cântăreau mult în ecuaţia actuală. „Au plecat ofiţeri cu experienţă, care acum ar fi fost de folos. Facem treabă bună cu cei rămaşi, alţii vin din urmă, sunt buni. Asta a fost legislaţia. Acum s-au suspendat pensionările“, a adăugat Gîtlan.

Comentarii