anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Liniște suspectă peste Iași. Polițiștii se tem de un atac masiv al hoților în curând

GALERIE
hot
  • hot
- +
Nu mai sunt furturi şi spargeri de locuinţe. Ar putea fi liniştea dinaintea furtunii pentru că, odată cu epidemia, au venit în ţară şi pungaşii care operau prin capitalele europene. Pe de altă parte, dacă perioada de carantină se prelungeşte, e posibil ca hoţii, rămaşi fără resurse, să înceapă să-şi facă de cap. Poliţiştii iau în calcul şi acest scenariu
Infracţionalitatea judeţului Iaşi a scăzut simţitor în această perioadă. De la o medie de aproape 40 de infracţiuni pe zi, criminalitatea a scăzut la numai 15. Poliţiştii spun că au dispărut furturile din buzunare şi spargerile de locuinţe. În acelaşi timp, oamenii legii se pregătesc pentru ce e mai rău deoarece în Iaşi au revenit de peste hotare infractorii mărunţi. De asemenea, poliţiştii se pregătesc pentru o creştere a criminalităţii, în cazul în care ieşenii vor termina proviziile şi banii, dacă starea de urgenţă se va prelungi. În acest sens, recomandările sunt să vă puneţi bunurile la adăpost, mai ales cei din mediul rural. 
 
O linişte s-a lăsat peste judeţul Iaşi, însă autorităţile o consideră ca fiind liniştea de dinaintea furtunii. Poliţiştii ieşeni se pregătesc pentru ce este mai rău, dat fiind faptul că în Iaşi au revenit de peste hotare pungaşii, iar aceştia, la un moment dat, vor rămâne fără mâncare. În aceste zile, rata criminalităţii a scăzut simţitor, datorită ordonanţelor militare. Ca şi ceilalţi oameni, infractorii stau în case, însă aceştia din urmă vor rămâne fără mâncare şi vor ieşi la prădat. „În prezent sunt cam 15 infracţiuni zilnic, sesizate prin 112, cât şi cele sesizate din oficiu. Înainte erau până în 40 de infracţiuni pe zi. Nu mai sunt furturi din buzunare şi nici spargeri de locuinţe“, ne-a spus Mihai Svalja, şef adjunct la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi. Acesta mai spune că scăderea infracţionalităţii se datorează strict ordonanţelor militare prin care este restricţionat accesul pe stradă. De altfel, poliţiştii spun că sunt cu „ochii ca pe butelie“ pe romii întorşi din străinătate, mulţi aflaţi în carantină. Plecarea acestora în Vest în urmă cu mulţi ani a făcut ca infracţionalitatea să scadă extrem de mult, însă aceştia au revenit în ţară. Poliţiştii se aşteaptă la ce este mai rău de la aceştia. „Purtăm încontinuu corespondenţă cu ţările din care au venit să vedem cine sunt aceste persoane, ce au făcut acolo, ca aici în Iaşi să îi ţinem sub supraveghere. Ca mod de operare se poate afla imediat cine este făptuitorul. De altfel, am înmulţit de trei ori numărul patrulelor de siguranţă şi ordine publică. De asemenea, am înmulţit numărul filtrelor“, a spus Costel Gîtlan, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi.
 
Oamenii legii spun că au în vedere în perioada următoare ca infracţionalitatea să crească în mediul rural. „Nu trebuie să speriem populaţia, cu ipoteze. Noi sperăm că nu se va întâmpla acest lucru, nu dorim să fim alarmişti. În orice caz, oamenii trebuie să îşi pună la adăpost bunuruile, la fel ca şi înainte, şi să aibă grijă de categoriile vulnerabile, cum ar fi bătrânii. De asemenea, să aibă grijă şi de imobilele rudelor plecate la muncă în afară, în această perioadă“, a subliniat Costel Gîltan. Şefii din poliţia ieşeană trebuie să lupte şi cu un deficit de personal, existent încă dinaintea epidemiei de coronavirus. În prezent, ar fi aproximativ 200 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie. O mare parte dintre ei au plecat din sistem, prin pensionare, la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an. Ar fi aproximativ 70 de ofiţeri şi agenţi, care cântăreau mult în ecuaţia actuală. „Au plecat ofiţeri cu experienţă, care acum ar fi fost de folos. Facem treabă bună cu cei rămaşi, alţii vin din urmă, sunt buni. Asta a fost legislaţia. Acum s-au suspendat pensionările“, a adăugat Gîtlan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.