LIVE VIDEO: Proiectul autostrăzii A8, dezbătut de zeci de parlamentari și de reprezentanți ai instituțiilor

vineri, 12 ianuarie 2018, 11:10
2 MIN

Grupul de inițiativă civică „Împreună pentru A8” organizează între orele 11.00 -14.00, la Hotel Unirea Iași o întâlnire de lucru în care își propune să reafirme susținerea pentru construirea A8 – Autostrada Marii Uniri – pe traseul „Ungheni – Iași – Târgu Mureș”.

UPDATE

Primarul Mihai Chirica s-a declarat nemulțumit de unii parlamentari PSD, adăugând că nu se referă la cei prezenți.

Mai devreme, Camelia Gavrilă afirmase că prezența sa și a celorlalți aleși ieșeni este un semn de solidaritate pentru toți cei care susțin autostrada.

Levente Vass, deputat UDMR, a spus că formațiunea sa susține proiectul, la fel și vasluianul Corneliu Bichineț.

Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, a îndemnat moldovenii din dreapta Prutului să arate unitate în jurul acestui proiect, ca un exemplu inclusiv pentru moldovenii din stânga Prutului.

UPDATE

Ieșeanul Cătălin Bălan, proaspăt numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor, și Mariana Capră, director adjunct la Direcția Inginerie și Analiză Documentații CNAIR, au explicat datele tehnice ale autostrăzii.

UPDATE

George Țurcănașu, lector la Facultatea de Geografie și Geologie Iași, a prezentat avantajele construirii autostrăzii, iar Adrian Covasnianu, de la Asociația Moldova Vrea Autostradă, a făcut un scurt istoric al lucrărilor și studiilor efectuate până acum la A8.

UPDATE

La întâlnirea de lucru pe proiectul Autostrăzii A8 participă aproximativ 100 de persoane. Printre cei aflați în sală se numără parlamentari ieșeni de la toate partidele, reprezentanți din mediul universitar, dar și invitați din administrația locală din județele vecine.

UPDATE

La această întâlnire participă instituții, organizații și lideri ai comunității care trebuie să-și coordoneze eforturile pentru ca autostrada A8 să devină realitate, de la reprezentanți ai guvernului, parlamentari de toate culorile politice din județele prin care ar urma să treacă autostrada, primari și președinți de consilii județene, până la lideri ai comunităților religioase, ai societății civile, mediului de afaceri și mass media.

A8 face parte din culoarul principal de transport european, așa cum a stabilit Comisia Europeană în 2012, cum apare și în Master Planul General al României, ceea ce permite inclusiv accesarea de fonduri europene pentru 85% din investiție.

Cele trei tronsoane ale A8 (Iași – Târgu Neamț/Târgu Neamț – Ditrău/Ditrău – Târgu Mureș) se regăsesc în POIM (Programul Operațional de Infrastructură Rutieră Mare) 2014 – 2020, program ce finanțează proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere și care sunt cuprinse în MPGT în România, document strategic aflat în gestiunea Ministerului Turismului (aprobat prin HG 666/2016).

Comentarii