Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mamă şi fiică lovite crunt de soartă: cancer şi depresie severă. Cum puteţi să le ajutaţi

GALERIE
Salon Socola
  • Salon Socola
- +

Singure pe lume, femeia a fost operată de cancer mamar, în timp ce fiica a ajuns cu depresie la „Socola“, nemaireuşind să-şi încheie studiile, la Facultatea de Litere. Nevoite să trăiască amândouă dintr-o mică pensie, acestea solicită ajutorul semenilor care îşi permit să renunţe la ceva ce lor le-ar folosi.

O tânără de 25 de ani, fostă studentă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, la specializarea Spaniolă-Engleză de la Facultatea de Litere, şi mama sa, Maria Vicol, de 63 de ani, din Vaslui, au nevoie de ajutor pentru a supravieţui.

Acum doi ani, în 2016, când era în anul al III-lea şi se pregătea de examenul de licenţă, tânăra a fost nevoită să se interneze la Institutul de Psihiatrie „Socola“ pentru că începuse să prezinte semnele unei grave depresii. În urma investigaţiilor, medicii de la „Socola“ au constatat că fata se află într-o „stare depresivă cu tulburări de percepţie şi ideaţie interpretativă“ şi au decis internarea acesteia pentru o lună, în vederea tratării sub supraveghere.

Din lipsa banilor, mama sa a decis transferul fetei la un spital din Bârlad, unde observaţiile medicale au dus la un alt diagnostic, tulburare bipolară afectivă, o tulburare psihică ce constă în modificarea anormală şi de durată a dispoziţiei afective, energiei, precum şi a abilităţii de funcţionare a unei persoane. În prezent, fata se află sub tratament şi locuieşte în casa părintească, împreună cu mama sa.

Singurul venit al celor două este pensia de 702 lei a femeii, din care trebuie să asigure medicamentaţia fetei, asigurarea lunară de 190 de lei, pentru că aceasta nu mai este nici studentă şi nu a reuşit, din cauza bolii, să-şi găsească un loc de muncă.

A crescut singură copiii

Femeia, în vârstă de 63 de ani, şi-a crescut singură cei doi copii încă de când fiica sa avea doi ani. Pe lângă medicamentele fetei, femeia trebuie să asigure din pensia sa toate utilităţile casei şi hrana pentru o lună întreagă. Situaţia celor două a început să se înrăutăţească din 2010, cînd femeia a fost diagnosticată cu cancer primar malign, în stadiul III, cu metastaze.

„M-am trezit într-o dimineaţă cu mai mulţi noduli sub braţ şi cu o durere în umăr. Am mers la spital şi în urma examinărilor mi s-a spus că am cancer mamar şi a trebuit să fiu operată“, spune Maria Vicol.

Femeia mai povesteşte că, deşi iniţial a fost vorba de îndepărtarea ambilor sâni, în cele din urmă, în urma operaţiei, acesteia i-a fost înlăturat doar o jumătate din sânul drept, unde existau 12 formaţiuni tumorale.

Deşi i-a fost recomandată chimioterapia, femeia recunoaşte că, la sfatul unui preot, dar şi pentru că nu şi-ar fi permis financiar, nu a mai urmat tratamentul, dar că a încercat să mănânce cât mai sănătos pentru a-şi ameliora starea.

La opt ani de la operaţie, femeia se străduieşte să ducă un regim de viaţă cât mai echilibrat pentru a fi cât mai mult timp alături de fata sa, dar în ultima vreme, de când s-a îmbolnăvit şi fiica sa, este din ce în ce mai greu.

„Rămânem la final cu 2-3 sute de lei“

„Ne este foarte greu să supravieţuim doar din pensia mea. Imaginaţi-vă că, după ce plătesc cheltuielile şi medicamentele, îmi mai rămân doar două-trei sute de lei, şi două persoane nu pot să trăiască doar cu atât“, a mai adăugat Maria Vicol.

Aceasta suferă şi de cardiopatie ischemică, o afecţiune cauzată, de cele mai multe ori, de îngustări ale vaselor de sânge care irigă muşchiul inimii, respectiv la nivelul arterelor coronare, prin depuneri de grăsime, boală care necesită un tratament pe toată durata vieţii.

Cea mai mare dorinţă a femeii este să poată să-şi vadă fiica descurcându-se singură, cu un loc de muncă stabil, şi pentru ca asta să se întâmple are nevoie de ajutorul oamenilor din jur. În prezent, cele două se chinuiesc de pe o zi pe alta ca să aibă ce pune pe masă şi să îşi poată cumpăra medicamentele.

Cei dispuşi să doneze pentru Maria şi fiica sa pot să o facă la BRD, în conturile deschise pe numele Vicol Maria: RO06BRDE380SV34949333800, pentru euro, şi RO68BRDE380SV46196213800, pentru lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri