Dramă sub roţi

Maria Chiriac, importantă lideră comunistă a judeţului, călcată mortal de o vidanjă în faţă la „Felicia”

marți, 08 martie 2022, 02:50
4 MIN
 Maria Chiriac, importantă lideră comunistă a judeţului, călcată mortal de o vidanjă în faţă la „Felicia”

Sfârşit teribil pentru una dintre cele mai puternice femei ale Iaşului din anii comunismului. Maria Chiriac, în vârstă de 80 de ani, una dintre femeile cu funcţie foarte importantă aflată la frâiele judeţului Iaşi înainte de Revoluţie, a murit sâmbătă călcată de un camion vidanjă, în timp ce mergea la cumpărături la Carrefour Felicia. Şoferul camionului oprise totuşi la trecerea de pietoni, la Baza 3, pentru a da prioritate altor oameni aflaţi în traversare, dar se pare că pe Maria Chiriac nu a văzut-o. Înainde de 1989, Maria Chiriac a fost, vreme de circa 10 ani, în vârful ierarhiei ieşene a PCR, zilele Revoluţiei prinzând-o ca secretar al CJ al PCR pe probleme sociale. O funcţie extrem de influentă, având în vedere modul în care să alocau locuinţele sau alte facilităţi sociale în acei ani.

 

Maria Chiriac a ocupat pe vremuri funcţia de secretar pe probleme sociale, ocupându-se, la pachet, cu tot ce însemna comerţ, sănătate, cooperative meşteşugăreşti şi parţial de agricultură. Ocupa şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean, membră în Biroul Executiv al CJ al Partidului Comunist Român şi membru în Comitetul Central al PCR.

“Stătea mai mult la fiică”

Vecinii din scara în care locuia femeia au rămas şocaţi de veste. “Da, locuia la etajul doi, însă stătea mai mult la fiica ei. Conducea maşina chiar şi la vârsta de 80 de ani. Da, da, pe vremuri a avut funcţii importante”, ne-a spus o vecină, şocată la auzul veştii. Maria Chiriac încerca să traverzese strada, în zona Baza 3. Ea nu a fost observată de către şoferul unei vidanje, şofer care totuşi oprise pentru a oferi prioritate de trecere altor pietoni. Pensionara a fost călcată la propriu de camionul condus de către un bărbat în vârstă de 42 de ani.

“Pe data de 6 martie, în jurul orei 15, am fost sesizaţi despre un accident rutier soldat cu victime omeneşti, produs pe raza municipiului Iaşi. Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că în accident au fost implicate un autovehicul, condus de un bărbat de 42 de ani, şi un pieton, femeie de 80 de ani. În urma impactului, femeia a decedat. Şoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, iar cercetările sunt continuate”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

De la Confecţii direct în nomenclatură: era ghid pentru Elena Ceauşescu

Fosta nomenclaturistă locuia în spatele fostului restaurant Dunărea, local aflat până acum câţiva ani pe bulevardul Anastasie Panu, vizavi de Judecătorie. Maria Chiriac a intrat în sistemul comunist la începutul anilor '70, ca preşedinte al comitetului de partid de la Fabrica de Confecţii. Apoi a început să urce: membră a Comitetului municipal de partid, secretar al aceluiaşi comitet pe probleme sociale, membră a comitetului judeţean de partid. Anul 1979 avea să fie anul afirmării, Maria Chiriac fiind numită secretară a CJ al PCR, tot pe probleme sociale, funcţie pe care a deţinut-o până în 1989. Prim-secretarii au venit şi au plecat, dar Chiriac a rămas în acelaşi fotoliu din Casa Pătrată.

“L-am prins pe Iliescu, pe când eram secretară la Comitetul Municipal. Au venit apoi Enache, Leonard, Ibănescu şi Ghiţulică. Pe ei îi schimba la doi-trei ani. Eu rămăsesem uitată în funcţie”, ne declara Maria Chiriac, în anul 2004, când Ziarul de Iaşi a publicat un amplu articol despre ultimii foşti nomenclaturişti ai Iaşului. Calitatea de membru al CC îi permitea Mariei Chiriac sa se afle permanent în preajma soţilor Ceauşescu, atunci când aceştia veneau la Iaşi. Nicolae Ceauşescu pleca la vânătoare, iar Elena rămânea să viziteze Iaşul. Rolul de ghid îi revenea Mariei Chiriac.

“Seara, veneau la masă, la Casa de Oaspeţi din Bucium. Culmea, masa era plină cu orice şi-ar putea imagina cineva, dar Ceauşescu nu mânca decât doi cartofi fierţi. Avea diabet”, şi-a adus atunci aminte Maria Chiriac. Oficial, un secretar de partid nu avea atribuţii executive. Teoretic, singura sa treabă era să raporteze mai departe gradul de îndeplinire a planului cincinal. În practică, cu un simplu telefon de la tovarăşa secretară se rezolva aproape orice.

O retragere discretă

“Mi-a spus odată Enache că vrea să vadă la Alimentară carne şi ouă. La 5 dimineaţa, oamenii cărau cu tramvaiul pui congelaţi în toate magazinele. Erau pui pentru export, dar ce conta? Dimineaţă, Enache putea să vadă carne în toate alimentarele”, ne povestea, în 2004, Maria Chiriac. Tot prin metoda “telefon” se putea rezolva şi o întrerupere de sarcină, lucru aproape imposibil în anii '80.

“Venea o femeie la mine, plângându-se că are deja cinci copii, iar soţul e un beţiv. Dădeam un telefon unde trebuie, iar în cinci minute femeia era declarată nebună, cu toate ştampilele necesare. Dacă mama era iresponsabilă, întreruperea sarcinii se aproba fără probleme”, a mai povestit femeia, în 2004. Evenimentele din decembrie 1989 au prins-o pe Maria Chiriac în funcţie. S-a retras discret, ieşind complet din viaţa publică. S-a lansat apoi în afaceri, apoi a lucrat la o societate producătoare de confecţii metalice, condusă de soţul său, care între timp a murit, în urmă cu câţiva ani. În ultimii ani avea doar o activitate casnică, locuind mai mult la fiica ei.

Comentarii