Moştenirea lui Horodniceanu poate zdruncina Palatul Roznovanu. Dosarul “Veranda”: Nori negri la orizont pentru şefii primăriei în frunte cu Chirica

Primarul s-a apărat declarând că a semnat 640.000 de acte. Asta ar însemna peste 300 în fiecare zi, de luni până vineri, timp de 8 ani.

joi, 15 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Moştenirea lui Horodniceanu poate zdruncina Palatul Roznovanu. Dosarul “Veranda”: Nori negri la orizont pentru şefii primăriei în frunte cu Chirica

Primarul Mihai Chirica a fost chemat din nou la parchetele ieşene. Ieri dimineaţă, Chirica, Alexandru Mustiaţă – arhitectul şef al Iaşului şi şefa Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Iaşi – Cristina Oţeleanu au fost chemaţi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Iaşi din Podul de Fier. Primul s-a prezentat Chirica, la ora 10, însoţit de avocatul său. Acesta a intrat zâmbind pe uşa din faţă a instituţiei, iar în interior a zăbovit aproximativ 30 de minute. După finalizarea procedurii, Chirica a coborât scările din interiorul instituţiei apoi când a dat cu ochii de jurnalişti, a ezitat să iasă. 

El a sunat unul dintre şoferii Primăriei Iaşi şi, în 10 minute, un Duster albastru aparţinând municipalităţii a fost lăsat să intre în curtea din spate a DIICOT. Primarul nu s-a aşteptat ca să fie şi acolo jurnalişti şi s-a ascuns după avocat. După plecarea lui Chirica, în jurul orei 11 şi-a făcut apariţia arhitectul şef al primăriei, Alexandru Mustiaţă (vezi video mai jos). Acesta a plecat după o jumătate de oră, fără să facă declaraţii, iar la ora 14 a fost şi Cristina Oţeleanu. Primarul trebuia să fie prezent în jurul orei 10 la un alt eveniment, fiind vorba de deschiderea oficială a competiţiei Esports Summit Iasi 2023. Aici trebuia să ţină un discurs, fiind primul pe lista vorbitorilor.

Ulterior, edilul a trimis presei un comunicat sec, fără să precizeze scopul „vizitei” sale la DIICOT, şi evitând să scrie numele procurorului Daniel Horodniceanu, care avusese dosarul „Veranda”. „Am fost invitat într-o manieră civilizată să ofer unele lămuriri legate de un subiect mai vechi deschis de un fost procuror. Sunt deschis să ofer orice informaţii pentru orice instituţie, am încredere în aceste instituţii şi sunt convins că aceste lucruri vor trece cel puţin în ceea ce mă priveşte într-o manieră corectă şi fără să am de suferit. Sunt primar al Municipiului Iaşi de peste 8 ani, calitate în care sunt semnatarul a peste 640.000 de documente şi am în spate un aparat administrativ constituit conform legii, care trebuie să îşi facă treaba, cum şi celelalte instituţii ale statului au oameni care trebuie să îşi facă datoria în mod responsabil şi corect faţă de instituţie şi faţă de legile ţării”, a specificat primarul Mihai Chirica.

În primăvara anului trecut, cercetările procurorilor din dosarul mai vechi al afaceristului Cristin Zămosteanu au fost extinse şi asupra amenajării pe acoperişul Halei Centrale a restaurantului „Veranda”.

În 2016, M.Chim, firmă controlată de Zămosteanu, depusese o cerere de supraetajare parţială a Halei Centrale, cu amenajarea unei terase acoperite. Cererea a fost respinsă de municipalitate: „se respinge întrucât necesită elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, care nu poate fi iniţiat întrucât indicatorul urbanistic din situaţia existentă depăşeşte indicatorul urbanistic ce poate fi obţinut prin PUZ”.

Un an mai târziu însă, lucrarea a fost aprobată fără probleme. Ulterior, a fost eliberat şi un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate a lucrărilor efectuate pe acoperişul clădirii.

Cititi si: Primarul Chirica a fugit pe ușa din dos de la DIICOT

Cititi si: Un nou necaz pe capul lui Chirica. Chemat la DIICOT în loc să taie panglica la Esports. Reacția primarului

Comentarii