Poliția ieșeană are BMW-uri, dar nu are cine să le conducă. Poliţiştii trebuie să aibă cursuri speciale de condus defensiv

sâmbătă, 23 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Poliția ieșeană are BMW-uri, dar nu are cine să le conducă. Poliţiştii trebuie să aibă cursuri speciale de condus defensiv

Poliția Rutieră din Iași are “inflație” de BMW-uri însă polițiștii nu pot să le conducă. Pentru că nu are cine să conducă aceste mașini puternice, BMW-urile nou nouțe zac în curtea Serviciului Rutier Iași deoarece numărul polițiștilor care au avizul pentru a conduce aceste autospeciale este redus. Cei care au încercat să obțină certificatul au picat au picat sau cert timp suplimentar.de învăţare.

Parcarea din spatele Serviciului Rutier Iași de pe strada Otilia Cazimir este de obicei plină cu mașini ale polițiștilor aflați la seviciu și epave de autoturisme rezultate din accidente cu victime. Însă în ultima jumătate de an, curtea este “populată” cu BMW-uri noi nouțe care nu are cine să le conducă. Adică,  cei 15 polițiști de la Serviciul Rutier Iași pot alege în fiecare zi a săptămânii câte un BMW pentru a-și face treaba. Jurnaliștii “Ziarul de Iași” au cerut informații de la Poliția ieșeană cu privire la numărul autospecialelor BMW existente la Iași. “Facem precizarea că în dotarea Inspectoratului Județean de Poliție Iași se află un număr de opt autospeciale BMW dintre care șase sunt la Serviciul Rutier Iași, o autospecială la Biroul Rutier Pașcani și o autospecială la Poliția orașului Târgu Frumos”, ne-au precizat reprezentanții Poliției Iași.

De ce nu pot fi conduse aceste mașini puternice de către toți polițiștii de la Serviciul Rutier Iași? Deoarece, pentru a conduce aceste autospeciale trebuie ca polițiștii să se înscrie la un curs de conducere defensivă la Târgu Mureș iar apoi trebuie să susțină un examen. Acest examen a fost picat de cei mai mulți dintre polițiști. Iar cei care au permisiunea de a conduce acest bolid sunt foarte puțini. Însă de ce nu pot fi redistribuite aceste mașini la alte structuri de poliție unde ar putea fi folositoare? “Este un ordin al șefilor poliției prin care aceste mașini de viteză trebuie folosite doar la Birourile Drumuri Naționale și Europene. De exemplu, este o autospecială la Biroul Pașcani însă aceasta are în componență Drumurile Europene și Naționale”, ne-a spus un polițist de la rutieră. Poliția Națională a cumpărat 300 de mașini BMW în 2022, de la compania Automobile Bavaria, după ce o încercare precedentă de achiziție eșuase.

Programul, cu o valoare totală de puțin peste 25 de milioane de euro -aproape 127 de milioane de lei, presupunea cumpărarea directă de până la 600 de autoturisme performante și a altor obiecte necesare îmbunătățirii siguranței rutiere – tablete pentru polițiști, radare, soft pentru gestionarea datelor din traficul rutier, teste pentru depistarea drogurilor în corpul șoferilor, imprimante mobile, radare tip pistol. Autoturismele marca BMW, seria 3, 4×4, au fost achiziționate la un preț per unitate de 32.000 de euro, fără TVA. În cei 32.000 de euro, intră și dotări specifice muncii de poliție, de aproximativ 4.000 de euro, respectiv rampă, colantare, baterie suplimentară, precum și un set de anvelope de iarnă.

PRECIZĂRI IPJ Iaşi:  "Urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public, cu privire la faptul că „Poliția ieșeană are BMW-uri, dar nu are cine să le conducă”, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași este abilitat să comunice următoarele: Autospecialele BMW sunt folosite conform proiectului „Mixt Mobil”, iar acestea sunt utilizate pentru patrulare și intervenție pe drumurile naționale, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. În dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Iași se află opt autospeciale BMW, dintre care șase sunt la Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene, o autospecială la Biroul Rutier Pașcani și o autospecială la Poliția Orașului Târgu Frumos. Conform dispoziției conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Iași și cu respectarea normativelor referitoare de exploatarea autovehiculelor din dotarea MAI, pentru fiecare autospecială de poliție au fost repartizați câte doi polițiști, fiecare urmând forme de pregătire specifice pentru conducere defensivă și conducere în regim prioritar.

Aceste autospeciale au fost folosite permanent, atât în cadrul activităților zilnice desfășurate de formațiunile de poliție rutieră, precum și în cadrul acțiunilor desfășurate în județul Iași, pe linia creșterii siguranței rutiere, rezultatele acestora fiind mediatizate. Spre exemplu, doar în ultimele două săptămâni, la nivelul județului Iași au fost desfășurate 21 de acțiuni de amploare, în care au fost folosite autospecialele BMW.

Aceste acțiuni au vizat prevenirea și combaterea încălcării regulilor la regimul circulației, fiind aplicate 509 sancțiuni contravenționale. Având în vedere cele de mai sus, facem precizarea că informațiile apărute în spațiul public sunt eronate"

Comentarii