Portret de olimpic la matematică: el este Radu, elevul ieşean pregătit pentru Balcaniadă

miercuri, 04 mai 2022, 01:50
3 MIN
 Portret de olimpic la matematică: el este Radu, elevul ieşean pregătit pentru Balcaniadă

Şi-a descoperit capacităţile încă de mic: primul concurs de matematică l-a câştigat la 5 ani. Apoi a luat concursul pentru clasa a V-a la toate colegiile de elită din Iaşi când era în clasa a III-a. Cum se descurcă cu învăţatul, dar şi cu timpul alocat prietenilor?

 

Medalia de aur a devenit tradiţie pentru un elev ieşean, aflat acum în clasa a VIII-a. Radu-Ionuţ Stoleriu, de la Colegiul „Emil Racoviţă” din Iaşi, a obţinut şi anul acesta medalie de aur la Olimpiada Naţională de Matematică şi punctaj maxim la primul baraj de calificare pentru Olimpiada Balcanică de Matematică. Această ultimă reuşită l-a determinat pe elev să se califice în lotul olimpic lărgit al României. La doar 14 ani, Radu a învăţat cum să îşi organizeze timpul, astfel încât să obţină perfomanţă în matermatică, dar şi să se distreze uneori alături de prietenii săi. „Pasiunea pentru matematică a venit de la o vârstă fragedă, iar părinţii mei au observat această dorinţă şi m-au ajutat să reuşesc”, ne spune Radu.

Părinţii acestuia i-au descoperit de mic abilităţile sale deosebite, acesta învăţând încă din grupa mare să facă adunări, ca mai apoi să înveţe şi tabla înmulţirii. De asemenea, la vârsta de cinci ani Radu a susţinut examenul Cambridge „Starters”. Acesta a fost cel mai mic copil din ţara noastră care a luat acest examen. Acum, Radu se pregăteşte pentru următoarele trei probe de baraj în urma cărora se constituie lotul naţional de juniori al României pentru Balcaniada de Matematică. Perfomanţa lui Radu nu se opreşte la graniţele ţării. Doar anul acesta, elevul a reuşit să obţină, cu punctaj maxim, premiul I şi medalie de aur la Concursul Naţional UpperSchool şi Durer International Competition din Ungaria.

Zilele acestea a aflat rezultatul pe care l-a obţinut în urma competiţiei internaţionale „European Mathematical Cup”: premiul I cu medalie de argint. La aceasta au participat 266 elevi din 27 de ţări. Deşi nivelul de dificultate este similar cu Balcaniada de Matematică pentru Juniori şi Olimpiada Internaţională pentru Seniori, Radu a reuşit să exceleze şi de data aceasta.

Din clasa a V-a, Radu este elev la „Racoviţă”. Încă din clasa a III-a, Radu a dat examen pentru a intra la unul dintre cele mai bune licee din Iaşi. A susţinut atunci examenul la patru şcoli: „Costache Negruzzi”, „Emil Racoviţă”, Liceul de Informatică şi Colegiul Naţional. În cele din urmă, alături de părinţi, a ales să devină elev la „Racoviţă”, unde a început însă nu când a dat examenul, în clasa a III-a, ci când a absolvit clasa a IV-a. Din clasa a V-a a fost remarcat de profesorul de matematică Cătălin Budeanu, care i-a devenit ulterior mentor. În decursul anilor, Radu a învăţat că perfomanţa necesită un efort în plus, astfel că pregătirea la matematică este prioritară pentru acesta. Petrece mult timp pregătindu-se pentru competiţii, dar spune că îşi găseşte uneori timp şi pentru a se distra cu amicii săi. Şi-a făcut prieteni şi în cercul de olimpici la matematică, astfel că discută cu aceştia şi se ajută reciproc atunci când întâmpină dificultăţi. Este motivat să îşi ducă pasiunea pe cele mai înalte culmi, şi nu i se pare un mare sacrificiu să muncească zilnic mult pentru a-şi atinge scopul. 

 

 

Comentarii