Rusia revendică cucerirea satului Novobahmutivka pe frontul din estul Ucrainei

duminică, 28 aprilie 2024, 17:38
1 MIN
 Rusia revendică cucerirea satului Novobahmutivka pe frontul din estul Ucrainei

Rusia revendică duminică cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei ucrainene, aflată în defensivă, relatează AFP.

”Mulţumită unor operaiuni active, unităţile grupului centrale de forţe au eliberat satul Novobahmutivka”, situat la nord-vest de oraşul Avdiivka, cucerit de Moscova în februarie, anunţă în raportul său zilnic Ministerul rus al Apărării.

Acest sat este situat în apropierea satului Oceretîne, cucerit rpis săptămâna aceasta de forţe ruse, care deţin în prezent controlul celei mai mari părţi a localităţii, o cucerire care a provocat un val de critici în rândul bloggerilor militari ucraineni.

Canalul Telegram DeepState, apropiat armatei ucrainene, urmărit de peste 700.000 de abonaţi, acuză comandamentul unei unităţi desfăşurate la faţa locului, cea de-a 115-a Brigadă Motorizată, de ”surparea apărării în toată regiunea, cauzând pierderi considerabile”.

Forţele ucrainene se confruntă cu un puseu rus pe front după căderea Avdiivkăi. Forţele Moscovei câştigă teren împotriva unui adversar care duce lipsă de oameni şi muniţie. Comandantul şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut la jumătatea lui aprilie că situaţie pe frontul de est s-a ”deteriorat considerabil”.

El afirmă că observă o ”intensificare semnificativă” a ofensivei ruse începând din martie, care conduce la ”succese tactice”.

În acest context, şeful spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov prezicea luni că situaţia se va înrăutăţi la mijlocul lui mai-începutul lui iunie, care va constitui o ”perioadă dificilă” pentru Ucraina.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii