Bătaie de joc la Iași: oameni chinuiți, căzuți, răniți. Balustrada merge mai repede decât scara rulantă

joi, 25 aprilie 2024, 03:00
7 MIN

Numeroși ieșeni, cu precădere pensionarii, se plâng tot mai des în ultima vreme că scările rulante de la Hala Centrală funcționează doar ocazional, deși oamenii adesea au de urcat cu sacoșe pline, fie de la piața din subteran, fie de la magazinele din zonă.

Și, chiar și atunci când merg, destul de rar, nu funcționează corect: balustrada mobilă de care să te ții merge mai repede decât scara pe care stai, lucru care a și provocat căderi și răniri. „Sunt niște nerușinați, fac economie de curent”, acuză aceștia Primăria. Municipalitatea pare însă a le răspunde în răspăr: „Toate merg”

Pasajul de la Hala Centrală a ajuns într-o stare avansată de degradare în ultimii ani. O vizită în această zonă ultracentrală arată semne clare de neglijență și dezinteres, cu bucăți de marmură smulse sau furate, iar vopseaua căzută în multe alocuri. În ceea ce privește curățenia, toți pereții sunt murdari, și asta nu de zile ci de ani, iar podelele sunt fie pătate, fie acoperite cu apă,, din infiltrații. Pe lângă acestea, graffiti-ul este prezent în multe locuri. Astfel, igiena este o problemă majoră într-un spațiu în care oamenii vin să cumpere fructe și legume. În plus, persoanele în vârstă care frecventează Hala Centrală sunt deosebit de îngrijorate de scările rulante, care adesea nu funcționează sau sunt defecte, complicând astfel accesul.

S-a plâns și la Primărie, dar nu s-a schimbat nimic

Domnul Lazăr, un pensionar în vârstă de 83 de ani, este unul dintre numeroșii pensionnari care își fac piața la Hala Centrală. La fel ca ceilalți clienți din zonă, acesta întâmpină constant o problemă: scările rulante nu funcționează. Deși s-a plâns de nenumărate ori, inclusiv înn scris, pare că nimeni nu-l ascultă și nu ia măsuri pentru a rezolva situația.

”Bătaie de joc! S-au cheltuit milioane de lei acolo, iar șantierul a durat aproximativ cinci ani. Însă, a mai durat vreo doi ani până au amenajat, pentru că au făcute niște greșeli și am înțeles că nu puteau monta aceste scări. Nu sunt îngrijite, nu interesează pe nimeni. Acum câțiva ani am fost și la Primărie, era un director cu care am discutat, dar, deși mi-au spus că se rezolvă, nu s-a mai rezolvat nimic. Așa se procedează: eu am plecat mulțumit că vor da drumul la treabă, directorul s-a liniștit că a tăiat problema de pe listă. Problema e veche, dar nu interesează pe nimeni. Opinia publică încearcă să mai miște, dar fără rezultat”, ne-a declarat acesta.

Obișnuiește să facă piața de două ori pe săptămână, dar se gândește cu jale la momentul în care nu va mai putea urca și coborî cele 29 de trepte. De-a lungul timpului, dl. Lazăr a surprins mulți bătrâni ca el, supărați pe faptul că, deși există scări rulante care ar putea sa diminueze major problema, nu funcționează aproape niciodată. Așa că, de multe ori, cumpărăturile de la piață reprezintă echivalentul durerilor de genunchi. Cu toate acestea, el încearcă să-și exprime nemulțumirea la fiecare ocazie, sperând că, într-o zi, cineva îl va auzi și va lua măsuri pentru a schimba situația.

Nesincronizare: balustrada merge cu o viteză, scările cu alta

„Abia aștept când ies de acolo să mă așez pe o bancă, să mă odihnesc. În zona centrală sunt foarte mulți bătrâni, nimeni nu vine să cumpere numai o pâine sau jumătate de kilogram de ceva, eventual cumpără chiar patru-cinci kilograme. E foarte greu pentru un bătrân sau pentru un om bolnav. Doar scările alea sunt puse acolo cu un rost. Am înțeles că se plâng că s-ar consuma mult curent, dar eu m-am interesat: aceste scări sunt făcute să consume puțin”, adaugă pensionarul.

Un număr mare de persoane sunt nemulțumite de condițiile din Hala Centrală, în special de scările rulante care, în loc să faciliteze accesul, par să creeze mai multe probleme. Deși ar trebui să ofere un mod sigur și eficient de a intra și a ieși din zonă, aceste scări rulante funcționează rar și, când o fac, nu sunt la standardul corespunzător. Mulți oameni s-au plâns că scările rulante nu merg sincronizat, adesea cu viteze diferite față de balustradă, ceea ce cu timpul a provocat dezechilibrări și căzături. Martorii cu care am vorbit au relatat că au avut experiențe neplăcute din cauza acestor defecțiuni, unii dintre ei chiar căzând și rănindu-se serios. Cei care au asistat la aceste incidente spun că acei bătrâni care au căzut nu au mai fost văzuți la Hala Centrală de atunci, semn că impactul a fost suficient de grav încât să-i împiedice să revină, sau că s-au speriat și nu le mai trebuie o altă experiență.

Maria, vânzătoare: „Scările rămân în urma benzii, mâna pleacă înainte, oameniii se dezechilibrează și cad”

Maria are 45 de ani, iar de când vinde la una dintre tarabele din Hala Centrală spune că a văzut multe astfel de incidente: „Mulți bătrâni s-au nenorocit acolo. Poate nici ei nu înțeleg cum funcționează, dar am observat că, într-adevăr, scările rămân în urma benzii, iar ei când pornesc, mâna pleacă înainte, se dezechilibrează și cad. Au fost multe cazuri, iar cei care au căzut nu au mai rezistat mult pentru că au căzut foarte rău”

Condițiile nesigure create de scările rulante defecte îi descurajează pe oameni, mai ales pe cei în vârstă, să meargă la Hala Centrală, ceea ce afectează atât afacerile locale, cât și calitatea vieții celor care își făceau cumpărăturile acolo. Mulți speră ca autoritățile să ia măsuri pentru a rezolva aceste probleme și să creeze un mediu sigur pentru toți clienții.

Doamna Ioana este unul dintre pensionarii care ne-a împărtășit un exemplu care arată că, dacă problema ar fi rezolvată, mai multe persoane ar alege să vină la Hala Centrală: „E greu cu scările la vârsta noastră. Am și eu o prietenă care stă foarte aproape, dar nu poate să vină aici. Dacă ar știi că merg scările astea tot timpul s-ar deplasa și ea până aici. Oricum, azi văd că merge una. Dar numai la urcat, că la coborât nu merge”.

Cei care frecventează des Hala Centrală cred că unul dintre motivele pentru care scările rulante nu sunt funcționale este reducerea costurilor la electricitate. Ei se întreabă de ce autoritățile nu pun scările rulante în funcțiune zilnic, măcar în intervalul în care bătrânii vin la piață să-și facă cumpărăturile. „Eu n-am încotro, vin destul de des aici. Este o bătaie de joc, toată vara nimeni nu s-a interesat. Veneau bătrânii în cârjă și erau nevoiți să coboare scările astea că făceau ei economie la curent. Asta e o instalație care trebuie să meargă. Mulți au și căzut, pentru că nu funcționează cum trebuie și te dă pe spate”, povestește un alt pensionar din piață.

Un al treilea a adăugat: „Aici nu e vorba doar de bătrâni… Când vii de la piață, vii și pleci cu greuți, așa că e greu pentru toată lumea să urce scările astea. Sunt niște nerușinați, fac economie de curent”, a declarat acesta.

Primăria, ruptă de realitate: Toate sunt funcționale

Ziarul de Iași l-a contactat pe Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, pentru a discuta despre problema scărilor rulante la Hala Centrală. Răspunsul său a fost vag și neclar, menționând doar că „au fost efectuate reparații capitale la două dintre scările rulante, iar restul au primit intervenții”. Buraga a susținut, în ciuda a ceea ce noi am constatat la fața locului, și în ciuda a ceea ce ni s-au plâns oamenii din zonă, că în prezent toate scările rulante sunt funcționale.

Dincolo de mesajul sec al Primărei, oamenii care își fac cumpărăturile la Hala Centrală nu mai cred că scările rulante vor funcționa vreodată în mod constant. Chiar dacă ocazional acestea sunt pornite, majoritatea sunt de părere că este doar o întâmplare, și că nu pot conta pe ele. Mulți cumpărători, mai ales cei în vârstă, consideră că reparațiile promise nu s-au concretizat și că autoritățile nu au rezolvat de fapt problema scărilor rulante. „Azi funcționează una, da. Dar o lună, o lună jumătate, nu au funcționat deloc. Am văzut că au lucrat săptămâna trecută la ele, și cred că de ieri i-au dat drumul. Dar, doar la una. Oricum, în general nu funcționează”, a pus punctul pe i o pensionară care locuiește în zonă.

Comentarii