Spital + UMF = 5.000 euro/lună. Cum au crescut salariile medicilor-profesori din Iaşi. Şefii ajung la 7.000 euro/lună

marți, 21 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Spital + UMF = 5.000 euro/lună. Cum au crescut salariile medicilor-profesori din Iaşi. Şefii ajung la 7.000 euro/lună

O decizie din 2022 a Parlamentului României, gândită pentru încurajarea cadrelor didactice tinere care predau la UMF-uri să rămână în sistemul universitar, a adus şi venituri substanţiale pentru medicii care sunt şi conferenţiari sau profesori universitari, la Iaşi şi nu numai. Practic, în momentul de faţă, un medic primar care este profesor universitar, atingând gradul de vechime necesar pentru partea de sus a grilei de salarizare, câştigă lunar exclusiv din salariile de bază de la spital şi universitate peste 5.000 de euro. Iar dacă are şi funcţie de şef, ajunge şi la 7.000 de euro/lună.

Ce s-a întâmplat până în 2022? Având funcţia de bază la universitate, unde erau plătiţi integral, conform gradului didactic deţinut (asistent, lector, conferenţiar sau profesor), medicii semnau un contract cu jumătate de normă cu unitatea medicală la care îşi desfăşurau activitatea. Doar că jumătate din salariul pe care-l primeau ca medic specialist sau primar era cel puţin dublu faţă de cel de asistent, lector sau conferenţiar.

De aceea, explică sursele din UMF care au discutat cu „Ziarul de Iaşi”, era greu de convins un asistent universitar să continue şi la catedră şi să nu renunţe pentru a fi angajat plin la unitatea medicală.

În momentul de faţă, medicii „UMF-işti” câştigă la fel de mult de la spital precum colegii lor care nu predau la universitate. Diferenţa de 50% din salariul de bază este plătită sub forma unei indemnizaţii lunare, fiind valabilă şi pentru medicii stomatologi şi farmaciştii care lucrează la un spital de stat şi predau la UMF.

Singura diferenţă majoră o făcea, înainte, funcţia de conducere: dacă erai şef de clinică / secţie sau manager de spital, luai venit integral de la spital, chiar dacă erai cu „funcţie plină” şi la universitate. Prin urmare, toţii şefii de clinică care nu şi-au schimbat gradul didactic în ultimii ani au rămas cu venituri similare. Ele variază în funcţie de veniturile suplimentare obţinute fie la universitate, fie la spital.

Şefii de secţie iau şi peste 7.000 de euro

În acest material am încercat, consultând declaraţiile de avere, să eliminăm veniturile din alte surse şi să le însumăm pe cele din funcţiile de bază: medic şi profesor. Pentru că unele cadre didactice obţin venituri suplimentare prin participarea sau coordonarea proiectelor europene, în timp ce medicii fac venituri suplimentare şi din contracte separate cu aceeaşi unitate medicală, chiar şi pentru gărzi. Nu ştim, însă, dacă toţi cei care au depus declaraţii au făcut această separare în declaraţiile lor.

Spre exemplu, prof.dr. Anca Trifan (foto – stânga), şef de secţie la Institutul de Gastroenterologie de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon”, a câştigat în 2022 aproape 140.000 de lei de la unitatea medicală, şi circa 237.000 de la UMF. Aproximativ 31.416 lei lunar, circa 6.300 de euro.

La fel, unul dintre cei mai cunoscuţi medici ieşeni, prof.dr. Diana Cimpoeşu (foto – centru), medic-şef UPU-SMURD Iaşi, a încasat circa 275.000 de lei de la unitatea medicală în 2022, şi aproape 145.000 de la universitate. Cu un total de circa 420.000 de lei, înseamnă 35.000 de lei lunar – 7.000 de euro. Aceasta a mai avut venituri suplimentare de la universitate, fiind managerul unui proiect european major, aflat în derulare.

Prof.dr. Florin Mitu (foto – dreapta), unul dintre cardiologii cei mai apreciaţi din Iaşi, a avut venituri de aproape 174.000 de lei de la UMF în 2022 şi 145.000 de lei de la Spitalul de Recuperare, unde este şeful Secţiei Clinice de Recuperare Medicală Cardiovasculare. Asta înseamnă aproximativ 319.000 de lei, circa 26.600 de lei, aproximativ 5.400 de euro lunar.

Un exemplu de medic primar, şef de secţie, care nu este profesor, ci conferenţiar, deci cu un nivel salarial simţitor mai scăzut în mediul universitar, este conf.dr. Cristian Stătescu. Şeful clinicii de Cardiologie medicală de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi a câştigat 126.000 de la unitatea medicală şi 156.000 de la UMF, un total de 282.000 de lei, 23.500 de lei lunar, circa 4.800 de euro.

Toate aceste exemple se referă la cadre didactice care nu au fost afectate de legea de anul trecut, deţinând deja funcţii de conducere în spitale.

Creşteri de 60.000 de lei în 2023

Creşterea nu este încă vizibilă integral în declaraţiile de avere ale medicilor ieşeni, fiindcă decizia de oferire a indemnizaţiei în 2022 a intrat în vigoare începând cu luna mai 2022. Prin urmare, în veniturile declarate în 2022 se remarcă o creştere de 25% în veniturile totale ale celor care cumulează şi o funcţie universitară, şi cea de medic.

Anul viitor, creşterile vor fi şi mai vizibile. Ele variază, în funcţie de gradul didactic şi funcţia ocupată în spital, între 20.000 şi 30.000 de lei pe anul anterior, echivalentul celor 25%. Pe 2023 se va dubla şi vom vorbi de creşteri de 60.000 de lei, iar salariile vor fi peste 4.000 de euro în mână chiar şi pentru conferenţiari.

Iaşul este în topul acestor creşteri salariale. Sunt 407 cadre didactice de la UMF care şi-au dublat veniturile încasate la spital începând cu mai 2022, odată cu modificarea legislativă. Excepţie făcând, desigur, cei care ocupau o funcţie de conducere şi nu au fost afectaţi de această creştere. Mai mulţi sunt doar la UMF Bucureşti, 842 de cadre universitare, iar pe locul al III-lea este Clujul, cu 357.

„Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie G6 UMF a militat mult pentru acest act normativ, deoarece legea vine să încurajeze tinerii asistenţi universitari să rămână în zona academică medicală. Pentru un asistent, şef de lucrări şi chiar conferenţiar este o creştere a venitului, de fapt, o recunoaştere a activităţii pe care ei o desfăşoară. Pentru că, în afară de activitatea de a trata bolnavi, mai au şi activitatea de a se ocupa de educaţia medicală a studenţilor”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi şi preşedintele Asociaţiei G6 UMF, în 2022, când au fost anunţate măririle salariale. 

Comentarii