UMF a celebrat 141 de ani de învăţământ superior medical: “am ieşit învingători”

vineri, 11 decembrie 2020, 22:10
7 MIN
 UMF a celebrat 141 de ani de învăţământ superior medical: “am ieşit învingători”

Festivitatea aniversară a Zilelor UMF Iaşi a gravitat în jurul trecutului – celebrarea a 141 de ani de învăţământ superior medical, a prezentului – îmbrăcat, în vreme de pandemie, într-un cuvânt puternic, „rezilienţă” şi a viitorului – prin inaugurarea unuia dintre cele mai moderne centre de simulare din România. Evenimentul a avut loc vineri, 11 decembrie, de la ora 9.30, în Aula „Alexandru Tzaicu” a Centrului de Simulare „Prof. Dr. Cristian Dragomir” . La festivitate au participat, alături de conducerea UMF Iaşi, şi oaspeţii tradiţionali ai Universităţii – reprezentanţi ai celorlalte universităţi ieşene, precum şi oficialităţi ale Iaşului.

Amfitrionul evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a omagiat, în discursul său, generaţiile de profesori şi de cercetători care, de-a lungul celor 141 de ani de când s-a înfiinţat la Iaşi Facultatea de Medicină, şi-au îndeplinit menirea şi au adus contribuţii atât dezvoltarea învăţământului medical, cât şi la menţinerea stării de sănătate a populaţiei. 141 de ani care nu au fost uşori: „Să ne aducem aminte ce spunea marele istoric Xenopol, când guvernul de atunci voia să desfiinţeze proaspăt înfiinţata Facultate: «Iaşul a jertfit pentru consolidarea României întâietatea lui politică şi singurul lui mijloc de susţinere sunt şcolile şi o puternică viaţă culturală. Dacă şi acestea sunt stinse, oraşul este ucis şi este totdeauna primejdie de a distruge marile centre create de istorie şi de dezvoltarea ei»”.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a subliniat şi implicarea totală a întregii comunităţi academice a UMF Iaşi în a face faţă provocărilor unei crize sanitare extrem de grave. „A fost un an greu, dar iată că am supravieţuit şi pot spune că am ieşit învingători din această luptă, pentru că am ştiut a fi solidari, empatici şi rezilienţi. Rezilienţa este un termen folosit în ultima perioadă de timp. Este definită drept capacitatea fiinţelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situaţii nefavorabile. Exact ce parcurgem noi în aceste momente”.

Rezilienţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi s-a arătat atât prin adaptabilitatea cadrelor didactice şi a studenţilor la învăţământul online, cât şi la organizarea impecabilă a celor două concursuri: de admitere şi de rezidenţiat. „Prestigiul universităţii noastre este certificat de prezenţa noastră constantă în cele mai importante clasamente de evaluare universitară naţionale şi internaţionale, dar valoarea se arată mai ales în momente de criză şi le mulţumesc tuturor colegilor, dar şi studenţilor, pentru activitatea şi conduita ireproşabile pe care au avut-o în toată această perioadă. Am trecut de la învăţământul obişnuit în cel online într-un timp record. De asemenea, ne putem mândri cu organizarea concursului de admitere, cel mai mare examen organizat vreodată în centrul universitar Iaşi: 2.337 de candidaţi au dat examenul grilă de trei ore în 95 amfiteatre şi săli din patru universităţi din Iaşi, fiind supravegheaţi de peste 600 de cadre didactice şi personal auxiliar al instituţiei de învăţământ superior medical. Astfel, s-au folosit 61 de amfiteatre şi săli de la UMF Iaşi şi 31 de la celelalte universităţi. Concursul de admitere organizat de UMF iaşi a fost un succes, înregistrând cea mai mare concurenţă pe ţară la Medicină, dar şi din istoria recentă a Universităţii. Recent, am organizat şi concursul de rezidenţiat, care a necesitat un efort substanţial în plină perioadă de pandemie, necesitând săptămâni de pregătire. Au fost angrenate sute de cadre didactice şi personal administrativ, iar pregătirea a 73 de săli pentru 2.116 candidaţi a fost posibilă şi cu sprijinul universităţilor de Medicină Veterinară, Universitatea Alexandru Ioan Cuza şi Universitatea Tehnică.”

Rectorul Universităţii a amintit şi de prezenţa constantă a instituţiei pe care o conduce în cele mai importante rankinguri naţionale şi internaţionale, dar şi de contractul UNESS: „În acest an, UMF Iaşi a devenit prima universitate din Europa Centrală şi de Est care a semnat un contract de parteneriat cu UNESS International – filială a Universităţii Digitale Francofone a Sănătăţii şi a Sportului din Franţa, pe baza căruia studenţii noştri de la programele de studii de licenţă în limba franceză vor avea acces la un sistem digital global, gândit pentru a permite modalităţi de învăţare complete. În Franţa, examenul de intrare în internat se desfăşoară, din 2016, online, iar studenţii francezi se pregătesc intensiv pentru acesta pe platforma digitală SIDES, în care sunt prezentate diverse exemple de cazuri clinice, dosare medicale şi subiecte de examen. Studenţii francofoni de la UMF Iaşi, interesaţi să-şi continue studiile medicale în Franţa, vor avea sansa, datorită acestui contract de parteneriat cu UNESS International, de a se antrena precum colegii lor francezi”.

O recunoaştere a valorii UMF Iaşi a venit, pe 1 decembrie, şi de la preşedintele României: „În numele comunităţii academice a UFM Iaşi am primit, pe 1 decembrie, ordinul şi medalia „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler de la preşedintele României, în semn de recunoştinţă pentru calitatea procesului educaţional şi a excelenţei academice, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19. Preşedintele României, domnul Klaus-Werner Iohannis, a conferit Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler celor şase Universităţi de Medicină şi Farmacie tradiţionale, precum şi unor profesionişti din domeniul medical, printre care preşedintele Senatului UMF Iaşi, prof. univ. dr. Ioana Grigoraş”.

Rectorul UMF Iaşi a vorbit şi despre importanţa, pentru învăţământul medical ieşean, a Centrului de Simulare, idee accentuată în discursul său şi de prof. univ. dr. Ioana Grigoraş, preşedintele Senatului UMF Iaşi. „În primul rând pentru că a fost iniţiativa şi viziunea modernă a domnului profesor Dragomir, pe atunci rector, şi pentru că viziunea şi-a găsit, în echipele următoare de conducere ale UMF-ului, puterea dar şi strategia de a o aplica în practică. În al doilea rând, pentru că acest proiect curajos a fost pornit cu fonduri proprii. Până la urmă, trăim într-o lume pragmatică, puterea unei organizaţii stă în performanţa ei, în imaginea ei publică şi nu în ultimul rând în puterea ei financiară. Universitatea noastră şi-a permis să înceapă acest demers şi, mai mult, a avut înţelepciunea să găsească soluţii pentru rambursarea acestor sume, astfel încât să folosească aceşti bani pentru alte proiecte. Acest centru este cel mai mare centru de simulare din ţară, şi nu mă refer doar la clădire, dar şi la concept, la oferta educaţională pentru aproape toate specialităţile. Este viitorul de formare în medicină. Începând de astăzi, vom putea mai întâi să exersăm pe simulatoare, şi apoi să mergem la pacient. În plus, centrul are echipamente pentru toate nivelele de studii: şi pentru studenţi, pentru rezidenţi, specialişti în formare, dar, şi mai mult, pentru cursuri de perfecţionare şi educaţie medicală continuă în tehnici extrem de performante”. Centrul de Simulare a fost numit după prof. univ. dr. Cristian Dragomir, personalitate marcantă a UMF Iaşi. Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie . „Grigore T. Popa” din Iaşi în perioada 2006-2008, reputat chirurg, specialist în chirurgia oncologică, esofagiană, hepatică, pancreatică, senologică, precum şi în cea plastică şi reconstructivă, cu un palmares de peste 25.000 de intervenţii chirurgicale. Este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, membru de onoare al Academiei Republicii Moldova, membru al Academiei de Ştiinţe din Ucraina, al Societăţii Internaţionale de Chirurgie şi al Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia. Invitat de onoare al festivităţii, prof. univ. dr. Cristian Dragomir a felicitat conducerea Universităţii pentru finalizarea acestui centru important, dar şi pentru celelalte realizări, rezultate ale unui management performant.

Ceremonia aniversară a continuat cu discursurile de felicitare adresate comunităţii UMF Iaşi ale reprezentanţilor celorlalte universităţi: prof. univ. dr. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi, conf. univ. dr. Constantin-Iulian Damian, prorector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, conf. univ. dr. Constantin Nicolae Ungureanu, prorector al Universităţii de Rte George Enescu din Iaşi, dar şi ale oficialităţilor locale: domnul Mihai Chirica, primarul Iaşului, domnul Marius Dangă, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi şi domnul Marian Grigoraş, prefectul Iaşului. De asemenea, preotul Constantin Sturzu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, a transmis un mesaj de mulţumire, felicitare şi binecuvântare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.

La finalul festivităţii, rectorul UMF Iaşi a premiat profesorii emeriţi şi profesorii onorifici ai Senatului, dar şi pe absolventul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii care a obţinut cel mai mare punctaj din ţară la concursul de rezidenţiat. Programul Zilelor Universităţii a continuat vineri, de la ora 11.00, cu o conferinţă de excepţie: „Provocările ştiinţei şi tehnicii în secolul al XXI-lea”, susţinută de academician Bogdan C. Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române.

 

 

 

Comentarii