Un bărbat intoxicat cu ciuperci otrăvitoare era să moară din cauza combinaţiei cu rachiu

Trei cazuri grave de intoxicaţii au ajuns într-o singură gardă la „Parhon“. Unul dintre pacienţi: o femeie care a mâncat ouă roşii de la Paşti.

vineri, 24 mai 2019, 01:50
2 MIN
 Un bărbat intoxicat cu ciuperci otrăvitoare era să moară din cauza combinaţiei cu rachiu

Într-o singură gardă, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi au ajuns trei cazuri de intoxicaţii grave, fiind vorba despre pacienţi cu intoxicaţii alimentare, care însă au amânat prezentarea la medic, ajungând în stadiul de insuficienţă renală din cauza deshidratării. O femeie în vârstă de 77 de ani din Iaşi a mâncat ouă roşii făcute pentru masa de Paşti, chiar dacă a trecut aproape o lună de când au fost pregătite. Deşi se simţea rău, având stări de greaţă şi vărsături timp de o săptămână, femeia a stat acasă, sperând că îşi va reveni. Când a ajuns la spital, prezenta insuficienţă renală acută, având nevoie de perfuzii şi hidratare. 

Din fericire, medicii spun că nu a fost nevoie de începerea şedinţelor de dializă. Un caz grav este însă cel al unui bărbat în vârstă de 34 de ani, care a ajuns la spital cu insuficienţă renală acută, pancreatită acută, prezentând în acelaşi timp şi etilism. Iniţial, membrii familiei au spus că i s-a făcut rău din cauza unor ciuperci pe care le-a mâncat, medicii descoperind ulterior că acesta era şi un consumator cronic de alcool. De asemenea, deşi întreaga familie a consumat acelaşi tip de ciuperci, doar bărbatului i s-a făcut rău. Acesta este din Botoşani, şi a fost trimis la Iaşi pentru iniţierea şedinţelor de dializă, starea sa fiind una gravă.

„Pacientul prezenta fenomene de intoleranţă digestivă, greţuri, vărsături după ingestie de alcool şi ciuperci. Una dintre complicaţiile pancreatitei este insuficienţa renală prin deshidratare, principala cauză a afecţiunii fiind consumul de alcool“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.stare Un alt caz de intoxicaţie care a dus la insuficienţă renală acută a fost cel al unei femei care a mâncat zacuscă de peşte. Pentru că starea de sănătate nu era foarte gravă, medicii au reuşit să o trateze, iar acum se află la domiciliu. „Pentru un adult, nu doar pentru copii şi vârstnici, o prelungire a unui sindrom dispeptic cum ar fi cel de greaţă şi vărsături care durează peste două zile în care persoana respectivă nu se poate alimenta şi hidrata, în mod aproape automat duce la insuficienţă renală acută. Dacă această situaţie persistă, avem nevoie de o examinare medicală pentru că este nevoie de tratament intravenos care să corecteze aceste pierderi, în caz contrar, putem vorbi despre insuficienţă renală acută“, a completat medicul ieşean.

Comentarii