Un criminal în serie la Iaşi. Detaliile unei sentinţe de condamnare pe viaţă pronunţată de judecători

vineri, 05 august 2022, 01:50
8 MIN
 Un criminal în serie la Iaşi. Detaliile unei sentinţe de condamnare pe viaţă pronunţată de judecători

Autorul unei crime brutale nu a putut primi din partea judecătorilor altă pedeapsă decât detenția pe viață. Condamnarea este rarisimă prin severitatea ei, fiind pentru prima oară în acest an când magistrații ieșeni optează pentru pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal. Este totodată una dintre rarele ocazii în care un ucigaș este privit de judecători ca un criminal în serie și tratat ca atare. 

Ovidiu Moroșanu a fost condamnat luna trecută la închisoare pe viață, iar motivarea sentinței date de magistrații Tribunalului creionează un tablou terifiant al cruzimii și nepăsării. Bărbatul și-a bătut concubina timp de 5 zile, fără ca măcar gazda la care stăteau cei doi să intervină, altfel decât verbal. După două zile de bătăi, femeia și-a pierdut cunoștința, ceea ce nu l-a împiedicat pe Moroșanu să continue să o lovească, considerând că aceasta „face pe supărata”.

Moroşanu controla cardul victimei şi cheltuielile casei

Moroșanu și-a cunoscut viitoarea victimă în urmă cu 8 ani, pe când el era pacient la Spitalul de Neurochirurgie, iar ea, asistentă medicală. Femeia era căsătorită și avea și un copil, dar a renunțat la familie pentru a se muta cu Moroșanu. Nu avea o căsnicie fericită, iar o nouă relație îi părea a fi o soluție acceptabilă. În timp însă, femeia i-a devenit practic complet subordonată lui Moroșanu, întrerupând legătura cu familia. Salariul de asistentă al lui I.K. îi intra direct pe card lui Moroșanu, care controla astfel toate cheltuielile casei. Fără ocupație, bărbatul trăia practic pe banii iubitei sale. Sub influența bărbatului, femeia începuse să bea, alcoolul agravându-i și o boală psihică de care suferea. În cele din urmă, femeia și-a pierdut locul de muncă, fiind concediată din motive disciplinare la începutul anului trecut, după 27 de ani de muncă. Din acel moment, singurul sprijin al celor doi a rămas tatăl femeii, care le plătea chiria și care constata, în rarele prilejuri în care-și mai putea vedea fiica, degradarea contină a acesteia. Femeia nu se mai spăla, slăbise enorm, fuma foarte mult și consuma alcool tot mai des. Se vedea că era bătută deseori, dar nu recunoștea acest fapt niciodată și nici nu cerea ajutor.

În cursul lunii mai a anului trecut, Moroșanu a cumpărat o Dacie. Nu avea permis de conducere, automobilul urmând să fie condus de concubina sa. Chiar în ziua în care a cumpărat mașina însă, Moroșanu s-a urcat băut la volan. După câteva zile, s-a urcat din nou la volan, cu iubita drept pasageră și a provocat un accident. Bărbatul a afirmat că nu el condusese, ci concubina, dar aceasta nu i-a susținut povestea. Ca urmare, Moroșanu a fost arestat preventiv, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu. Cât timp bărbatul se afla după gratii, femeia a vândut mașina și a urmat un tratament medical la Socola, revenind acasă pe 30 iunie. Din acel moment, mai avea doar câteva zile de trăit.

Dupa doua zile de bătăi, femeia îşi pierduse cunoştinţa

Chiar în aceeași seară, a izbucnit scandalul, Moroșanu acuzându-și iubita că i-a vândut automobilul, dar și că i-ar fi fost infidelă. A început să o bată, țipetele și zgomotele de lovituri auzindu-se timp de aproximativ două ore. Totuși, proprietarii locuinței nu au intervenit, fiind obișnuiți cu desele scandaluri din cuplul găzduit. A doua zi dimineață, au văzut-o pe I.K. ieșind cu greutate din cameră pentru a merge la baie și apoi întorcându-se. În următoarele zile, din camera celor doi s-au auzit repetat zgomote de lovituri. La început se mai auzeau și reacțiile verbale ale femeii, dar din a doua jumătate a zilei de 1 iulie, ea nu a mai reacționat în niciun mod la loviturile primite.

Gazdele au intrat la idei, dar tot nu au intervenit, cerându-i doar lui Moroșanu să se liniștească, atunci când zgomotul loviturilor era prea puternic. Pe 1 iulie, găzdașul a intrat în camera celor doi pentru a o hrăni pe I.K. A găsit-o întinsă pe pat, plină de vânătăi în zona feței, slabă și „mai prăpădită decât înainte”. Femeia nu i-a vorbit, nu i-a răspuns la întrebări și nici nu a mâncat. Judecătorii aveau să aprecieze că pe 1 iulie, după două zile de bătăi, femeia își pierduse cunoștința. Din acel moment, Moroșanu lovea un trup inert.

Pe 4 iulie, după prânz, Moroșanu a ieșit din cameră, petrecându-și timpul cu găzdașul, gătind și consumând alcool. Au discutat și despre scandalurile din ultimele zile, Moroșanu povestindu-i cum și-a bătut femeia. I-a menționat și că nu mai avea loc unde să dea în față, așa că începuse să o lovească între picioare. Se oprise din bătăi nu pentru că i s-ar fi făcut milă de I.K., ci pentru că pe 6 iulie urma să meargă cu aceasta la Casa de Pensii. Spera ca până atunci, umflăturile și vânătăile femeii să mai treacă, cât de cât. „Întrucât am văzut că se umflase, nu am mai lovit-o, deoarece m-am gândit că nu pot să merg cu ea în halul ăsta pe stradă, întrucât mai aveam 2 zile şi mi se termina arestul la domiciliu”, a explicat ulterior judecătorilor.

Moroşanu nu a vrut să facă manevre de resuscitare

Aproape de ora 15.00, Moroșanu s-a întors în cameră și a constatat că femeia nu mai respiră. A sunat la 112, spunându-i operatorului doar că femeia nu mai mâncase și că are o problemă de sănătate psihică. „Deşi operatorul a insistat ca inculpatul să facă manevre minime de resuscitare, din răspunsul acestuia rezultând că este convins de deces şi de faptul că orice manevră e inutilă. Imediat după sosirea echipajului la faţa locului, care a constatat că persoana decedată are semne multiple de violenţă pe corp, a fost anunţată poliţia – apelul fiind făcut la ora 15.11”, au consemnat ulterior procurorii. Moroșanu l-a sunat și pe tatăl lui I.K., spunându-i că fiica sa a murit „pentru că așa a meritat”. Bărbatul a fost reținut a doua zi, iar în scurt timp, acuzația de violență în familie s-a transformat în cea de omor calificat.

Trupul femeii era plin de urme de lovituri la nivelul feței, gâtului, brațelor și zonei inghinale. „Inculpatul a aplicat timp de aproximativ 5 zile numeroase lovituri victimei, de mare intensitate, preponderent în zona capului, feţei (inclusiv i-a comprimat gâtul cu mâinile, provocându-i leziuni cervicale), toracelui şi în zona genitală, lovituri ce au provocat victimei echimoze, hematoame şi infiltrate hemoragice pe suprafeţe mari şi, ulterior, şoc traumatico-hemoragic şi care au condus în mod direct şi indubitabil la decesul victimei”, au reținut judecătorii.

Audiat în instanță, Moroșanu a recunoscut că și-a lovit iubita. „Voiam să sufere și ea cum am suferit și eu atâtea zile, fiind deranjat de faptul că m-a înșelat”, a spus acesta. Nu considera că o lovise prea puternic pe femeie și nici nu credea că ar fi trebuit să solicite ajutor medical. Faptul că întreaga față a femeii era tumefiată de lovituri i s-a părut aproape firesc. „Și eu am pățit chestii de astea”, a comentat în instanță. Nu intenționase să-i facă femeii vreun rău, pentru că „era ființa pe care o iubea cel mai mult pe lume”. Moroșanu s-a declarat nevinovat, apreciind că decesul femeii ar fi putut fi provocat de medicamentele pe care aceasta le lua pentru tratamentul afecțiunii psihice.

Varianta a fost exclusă de raportul medico-legal, care nu a identificat prezența unor niveluri ridicate de Fenobarbital. Bărbatul a mai declarat că după ce a bătut-o ca urmare a faptului că fusese înșelat, femeia „a început să facă pe supărata, nu mai mânca, nu mai voia să comunice cu noi, se retrăsese, se încuiase în ea”. Din lunga declarație dată de Moroșanu, judecătorii au reținut degajarea cu care inculpatul își povestea faptele, faptul că își considera acțiunile ca perfect justificate, dar și lipsa remușcărilor și ipocrizia cu care își declara dragostea față de victimă.

Moroşanu fusese condamnat anterior la 15 ani închisoare pentru crimă

Magistrații Tribunalului au comparat rechizitoriul întocmit de procurori cu mențiunile consemnate într-o sentință din 2005 a Tribunalului Constanța. Moroșanu fusese condamnat la 15 ani de închisoare pentru uciderea mamei concubinei sale de la acea dată. Imobilizată la pat, femeia își făcuse necesitățile fiziologice în așternuturi. Moroșanu se enervase și o ucisese în bătaie, declarând ulterior că o scăpase din greșeală pe scări, pe când voia să o ducă la spital. Judecătorii au identificat un „anumit tipar infracțional”, vorbind practic de un criminal în serie. „La o analiză atentă a celor două fapte comise de către inculpat se observă că acesta îşi alege victime femei, care sunt deja într-o stare de dependenţă totală faţă de el sau pe care le aduce în timp în această situaţie, victime aflate la momentul comiterii faptelor în imposibilitate fizică de a se apăra, pe care le loveşte în mod repetat cu o brutalitate ieşită din comun, cu pumnii şi cu picioarele, cu predispoziţie în zona inghinală. În ambele situaţii, martorii au declarat faptul că bătăile erau obişnuite pentru inculpat, acesta având porniri de mare agresivitate, pe care nu şi le putea stăpâni şi pe care le considera fireşti, justificate”, au precizat magistrații.

Aceștia au respins ideea avansată de Moroșanu, că ar fi fost provocat de infidelitatea concubinei. „Un astfel de eveniment ar putea constitui un element declanșator pentru o ceartă conjugală, dar în niciun caz el nu poate justifica o atitudine de o agresivitate extremă, care să se manifeste pe o perioadă atât de îndelungată, 5 zile”, au comentat judecătorii. Periculozitatea extremă, lipsa empatiei față de victima sa, brutalitatea, lipsa de scrupule și dezinteresul manifestat de Moroșanu față de starea victimei i-au făcut pe judecători să aprecieze că acesta nu se mai poate integra în societate, mai ales că noua faptă fusese comisă la doar 6 ani după ce bărbatul fusese liberat condiționat. Bărbatul a fost condamnat la detenție pe viață. Sentința nu este însă definitivă, Moroșanu contestând-o. Dosarul va intra în analiza Curții de Apel pe 27 septembrie.

Comentarii