Un dosar de mare interes: o ieşeancă vrea să iasă la pensie la 65 de ani. „E discriminare”

marți, 08 iunie 2021, 01:49
2 MIN
 Un dosar de mare interes: o ieşeancă vrea să iasă la pensie la 65 de ani. „E discriminare”

Aceasta se consideră discriminată faţă de bărbaţi. Tribunalul i-a dat dreptate, dosarul ajungând la Curtea de Apel.

O funcţionară şi-a dat în judecată instituţia la care lucra, pentru că a fost scoasă la pensie. Femeia a invocat faptul că legea este discriminatorie, obligând femeile să iasă la pensie mai devreme decât bărbaţii.

V.R. a lucrat la Oficiul Judeţean de Zootehnie din Copou practic toată viaţa, din 1978 şi până anul trecut. V.R. împlinise vârsta legală de pensionare de 61 de ani şi 2 luni în septembrie 2019.

În iulie 2020, a depus o cerere de prelungire pentru încă un an. Cererea i-a fost însă respinsă, iar în septembrie 2020, s-a dispus încetarea raportului de serviciu, prin pensionare.

O lună mai târziu, V.R. s-a adresat instanţei, susţinând că prin emiterea deciziei de pensionare s-a încălcat principiul egalităţii de tratament, fiindu-i îngrădit dreptul de a-şi continua activitatea până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Conform legii, persoana care a împlinit vârsta de pensionare poate cere menţinerea în activitate timp de încă cel mult trei ani. Angajatorul nu este însă obligat să aprobe solicitarea.

Chemaţi să se pronunţe asupra cazului, magistraţii Tribunalului s-au raportat la jurisprudenţa europeană în domeniu.

"O reglementare naţională care prevede că raportul de muncă încetează prin împlinirea vârstei de pensionare, stabilită în mod diferit în funcţie de sexul lucrătorului, constituie o discriminare directă, interzisă. Din perspectiva jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, rezultă că, deşi statelor membre le este permis să stabilească vârste de pensionare diferite pentru femei şi bărbaţi, o reglementare precum cea din dreptul intern care prevede încetarea automată a raportului de serviciu la împlinirea vârstei de pensionare, diferită în funcţie de sex, constituie discriminare directă", au precizat judecătorii.

Aceştia au apreciat că pensionarea femeii la altă vârstă decât bărbatul trebuie să fie rezultatul voinţei exclusive a acesteia, ea fiind singura în măsură să evalueze dacă pensionarea la o vârstă mai redusă constituie, în cazul său, o măsură afirmativă sau, dimpotrivă, o discriminare directă.

Prin urmare, Tribunalul a decis ca V.R. să fie reangajată pe acelaşi post şi să fie menţinută în serviciu până la 65 de ani. Sentinţa nu este încă definitivă, cazul intrând în analiza Curţii de Apel.

Comentarii