marti, 24.05.2022
Dacă nu ar fi murit, o ieşeancă ar fi trebuit pedepsită pentru că şi-a permis să treacă pe sub roţile unui tir. Este concluzia care ar putea fi trasă din sentinţa dată de magistraţii Judecătoriei ieşene în cazul unui accident produs în zona fostului magazin Billa în urmă cu patru ani. Şoferul unui tir a călcat o bătrână chiar pe trecerea de pietoni, trecând peste ea cu două rânduri de roţi până să oprească. Şoferul a fost achitat. Da, un minim de atenţie din partea acestuia ar fi permis evitarea accidentului, dar litera legii nu a fost călcată.
Accidentul a avut loc pe 25 mai 2017, în jurul orei 13.20, în dreptul refugiului de pietoni din staţia de tramvai de pe strada Bacinschi. Pe banda 3, lângă refugiu, era oprit la semafor un tir, condus de Ionuţ M. Acesta oprise chiar la limita benzilor albe care marchează trecerea de pietoni, la câţiva centimetri de aceasta. În dreapta lui, se afla un BMW, condus de O.P. Conform declaraţiilor şoferului acestuia, când mai erau vreo două secunde de verde pentru pietoni, în traversare s-a angajat A.S., o bătrână în vârstă de 89 de ani.
Până să se facă verde pentru maşini, femeia apucase să traverseze o singură bandă, aflându-se chiar în faţa BMW-ului. Acesta a lăsat-o să treacă mai departe, crezând că şi şoferul tirului o observase. Când femeia a ajuns pe banda 3, în dreptul tirului, şoferul BMW-ului a claxonat scurt, pentru a-l face atent pe şoferul camionului, după care a plecat. Ajuns în intersecţia cu Străpungerea Silvestru, a apucat să vadă în oglinda retrovizoare că şi tirul se deplasase, trecând peste bătrână cu roata stânga-faţă a capului tractor, iar apoi cu roţile din spatele semiremorcii. Victima nu a avut nicio şansă de supravieţuire.
Procurorii cred că şoferul putea evita accidentul
Ionuţ M. a fost trimis în judecată în iunie anul trecut, sub acuzaţia de ucidere din culpă, faptă pentru care legea prevede o pedeaspă de 2-7 ani de închisoare. La rândul lor, rudele victimei au cerut despăgubiri materiale de 25.000 lei şi daune morale de 300.000 euro. Condiţiile accidentului au reprezentat fondul dezbaterilor şi a sentinţei date de judecători. Victima se afla practic în unghi mort faţă de şoferul tirului, care nu o putea observa stând pe scaun. Faptul se datora în principal opririi tirului chiar în dreptul trecerii. Dacă ar fi oprit la doi metri distanţă, ar fi putut vedea orice persoană aflată pe trecere, dar şoferul voise probabil să economisească o secundă sau două din timpul cursei.
"Inculpatul ar fi putut observa victima aflată în faţa cabinei dacă, pentru asigurare, s-ar fi aplecat către înainte sau dacă pe cabina capului tractor ar fi fost montată o oglindă în partea de sus, astfel încât să asigure vizibilitatea asupra panoului frontal şi în imediata vecinătate a acestuia", au spus procurorii. O minimă prudenţă ar fi permis evitarea accidentului.
Cum s-a apărat şoferul
În cursul audierilor, Ionuţ M. a afirmat că într-adevăr, nu o observase pe bătrână. S-a asigurat înainte de a pleca de pe loc, dar nu s-a aplecat spre geam, în faţă, pentru a elimina unghiul mort. A auzit claxonul BMW-ului, dar a considerat că provenea de la vreun şofer care îl atenţiona să plece mai repede. Fusese instruit să lase o distanţă mai mare faţă de trecerea de pietoni, dar culoarea galbenă a semaforului îl suprinsese când se afla în imediata apropiere a zebrei. Nu mai avea timp să traverseze intersecţia cu Silvestru, aşa că a oprit chiar lângă trecere.
În analiza cazului, judecătorii au adăugat la elementele din rechizitoriu o remarcă proprie: tirul nu a plecat de pe loc imediat după ce semaforul se făcuse verde pentru maşini, ci la câteva secunde după aceasta. "Dacă martorul O.P. a aşteptat el însuşi câteva secunde pentru ca victima să treacă prin dreptul său, semaforul pentru autoturisme fiind deja verde, înseamnă că şi inculpatul a aşteptat aceleaşi secunde, la care se adaugă alte câteva secunde, necesare pentru deplasarea prin dreptul autovehiculului inculpatului, până când victima a ajuns în partea stângă", au spus magistraţii. A fost observaţia care a decis concluzia finală: "Nu se poate reţine în sarcina inculpatului încălcarea vreunei norme de drept sau a vreunei măsuri de prevedere, iar producerea accidentului a fost determinată de încălcarea de către pieton a regulilor de circulaţie".
Cum au motivat sentinţa judecătorii
Judecătorii au constatat că şoferul tirului a respectat regulile de circulaţie şi semnificaţia semnalului luminos al semaforului. Claxonul, prin care O.P. încercase să-l atenţioneze nu reprezintă un "semnal sonor" în sensul legii, deci Ionuţ M. nu putea fi ţinut să-i înţeleagă semnificaţia. Nicio normă legală nu fusese încălcată la plecarea de pe loc, întrucât şoferul se asigurase. Judecătorii au subliniat că nu există nicio normă legală care să impună montarea de oglinzi pentru unghiul mort. Legea nu prevede nici menţinerea unei anumite distanţe minime faţă de trecerea de pietoni, pentru a se elimina unghiul mort. Magistraţii au respins şi susţinerile avocatului părţilor civile, care adusese în discuţie cazierul auto al şoferului şi contravenţiile săvârşite anterilor, considerându-le irelevante pentru cauză.
"A.S. trebuia şi putea să ia în considerare faptul că viteza ei de deplasare nu îi permitea să parcurgă distanţa de 10,60 metri, banda de circulaţie nr. 1 – 3,50 metri, banda de circulaţie nr. 2 – 3,50 metri, banda de circulaţie nr. 3 – 3,60 metri, într-un timp de două secunde pentru a ajunge la refugiul staţiei de tramvai, astfel că aceasta trebuia să acţioneze cu diligenţă şi să se oprească, aşteptând următorul semnal de culoare verde a semaforului electric destinat pietonilor care să îi permită trecerea", au conchis magistraţii Judecătoriei, care au dispus achitarea. Procurorii şi rudele victimei au atacat sentinţa la instanţa superioară. Curtea de Apel urmează să reanalizeze cazul la sfârşitul lunii octombrie, după vacanţa judecătorească. Indiferent de concluzia finală la care vor ajunge judecătorii, multe accidente în care apar tiruri poate nu ar mai fi avut loc, dacă promisiunea municipalităţii, de a nu mai permite accesul tirurilor în oraş ar fi fost dusă la îndeplinire.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Igor Dodon, fostul preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut. El este bănuit de trădare
Cine este Marijana Veljovic, arbitra dură din lumea tenisului?
Bianca Andreescu şi Emma Răducanu s-au calificat în turul al doilea la Roland Garros
TikTok va crea și mai multă dependență printre copii și adolescenți
Preşedintele Volodimir Zelenski, inclus în topul 100 al celor mai influente personalităţi din lume
De ce ouăle au mai multe culori. Pe care este bine să le consumi?
Un bărbat de 57 de ani s-a împuşcat mortal cu propria armă de vânătoare
Filarmonica "Moldova" din Iași vă invită la două concerte: vocal-simfonic și cameral
Bruce Springsteen & The E Street Band anunţă un turneu mondial anul viitor
Panică la metrou! Degajări de fum la un tren care a plecat din staţia Piaţa Romană către Berceni
Grupul BMW vrea să investească în energie solară, geotermală şi hidrogen
Novak Djokovici şi Rafael Nadal s-au calificat în turul doi la Roland Garros
Impact fatal. Un autoturism a izbit violent un copac în comuna Cotnari
Pecheziţii la locuinţa fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon. De ce este acuzat?
Bărbat găsit carbonizat într-o hală din apropierea oraşului Roman
Carantinele din China anti COVID au un impact mai mare asupra economiei decât războiul din Ucraina
Statele Unite şi Japonia vor să trimită primul astronaut japonez pe Lună
Romașcanu, lupul pus paznic la demolarea istoriei noastre (P)
Oficial OMS: Nu este nevoie de vaccinare imediată împotriva variolei maimuţei
„Noi servicii inovative pentru chirurgia diformităților faciale“
Jonas Kjellberg, cofondatorul platformei Skype, vine la Iaşi
Putem scăpa de TIR-urile din CUG? Propunere: Duceți Vama pe europeană, spre Lețcani!
Restricții pe piața meditațiilor, de la toamnă. Care este opinia profesorilor ieșeni?
Studenții dependenți, "loviți" în plină sesiune: dealerii de droguri din cămine, arestați
Judecătorii nu au fost de acord cu anularea concursului de director al Spitalului "Spiridon"
Două luni de spitalizare: medicii i-au salvat viaţa unui băiat ars pe jumătate din corp
Un profesor de la Universitatea "Cuza" îşi lansează cartea despre supereroii Marvel
38 de firme vor să construiască un centru medico-social la Ciorteşti
De la muzică clasică, la muzică populară, într-un singur festival
"Merge şi-aşa", o satiră despre muzică şi viaţă, va rula la Cinema City şi Ateneu
Fiul lui Miron Mitrea, avansat de MAE. ”Nu știu dacă a dat examen”
Primele sancțiuni la grădinița din Iași unde mai mulți copii s-au ales cu arsuri grave la ochi
VIDEO: O benzinărie MOL din Satu Mare a ajuns raiul șobolanilor. Rozătoarele colcăie peste tot
Se deschide ștrandul ieșean. 10 lei biletul. Cine are gratuitate
Cătălin ONOFREIUn mai prea îndepărtat (I)Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”! |
Briscan ZARAPapua Noua Românie |
Cristina DANILOVȘefu-i șef și-n pielea goală? |
Mihai DORINArtă şi război |
O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.