Un tânăr ieşean şi-a distrus viaţa după o ciocnire uşoară într-un club din Anglia

marți, 23 martie 2021, 02:50
3 MIN
 Un tânăr ieşean şi-a distrus viaţa după o ciocnire uşoară într-un club din Anglia

Pentru că a fost deranjat de incidentul minor, deşi tânărul britanic îşi ceruse scuze, românul l-a aşteptat la ieşire şi a dat cu maşina peste el. Nu s-a oprit aici, ci a coborât şi l-a înjunghiat pe britanic în gât cu cuţitul, apoi l-a tăiat în palmă şi pe prietenul lui. Ieşeanul, căsătorit aici, dar aflat la muncă dincolo, nu avusese niciodată probleme cu Poliţia, nici în România, nici în UK. A primit o condamnare de 7 ani de închisoare, într-un penitenciar britanic.

 

Un român care a înjunghiat doi adolescenţi în faţa unui club de noapte din Gloucester va rămâne încarcerat în Marea Britanie. Curtea de Apel ieşeană a respins ieri solicitarea britanicilor ca Tiberiu Răducanu să-şi execute pedeapsa într-un penitenciar din România. Contribuabilii britanici vor fi, aşadar, cei care vor suporta costurile „cazării” lui Răducanu în următorii aproape 7 ani.

Cititi si: Ucigaşul campionului european la atletism a fugit din Iaşi: ne zâmbeşte pe Facebook de la Londra

Răducanu venise în Marea Britanie pentru a munci, după decesul tatălui său. Îşi lăsase în ţară soţia. Tânărul a fost condamnat anul trecut de Curtea Coroanei din Bristol la 5 luni, după scandalul în care fusese implicat. Conform procurorilor, pe 26 ianuarie 2020 Răducanu se afla într-un club de noapte din Gloucester. Pe ringul de dans, un tânăr localnic s-a ciocnit întâmplător de Răducanu. Deşi Finleigh B. şi-a cerut scuze pentru incident, Răducanu l-a lovit puternic cu pumnul. Agenţii de ordine din club i-au evacuat pe amândoi, împreună cu Corey H., un prieten de-al lui Finleigh B., care asistase la incident. La ieşire, Răducanu s-a urcat în maşină şi l-a acroşat intenţionat pe Finleigh B. Apoi a coborât, înarmat cu un cuţit, şi l-a lovit de două ori în gât pe acesta. Când Corey H. a încercat să intervină, Răducanu l-a lovit şi pe acesta, sfâşiindu-i palma uneia dintre mâini. „Răducanu nu a mai avut niciodată probleme cu poliţia aici sau în România. Şi-a exprimat sincerele remuşcări la interogatoriu. Nu a explicat de ce a făcut ce a făcut, dar îi pare sincer rău. În lumina rece a zilei, nu poate înţelege de ce a acţionat aşa cum a făcut-o”, a spus avocata acestuia în faţa judecătorilor. Aceştia nu au fost însă impresionaţi de pledoarie, condamnându-l pe Răducanu pentru fapta comisă, cu doar trei zile înainte să împlinească 30 de ani, la 6 ani şi 8 luni de închisoare.

Cererea autorităţilor britanice ca tânărul să-şi ispăşească pedeapsa în România a fost înregistrată pe rolul Curţii de Apel ieşene în ianuarie. Una dintre condiţiile legale pentru acceptarea acestei cereri este ca fapta pentru care românul a fost condamnat în străinătate să se regăsească şi în codul nostru penal. În Marea Britanie, Răducanu fusese condamnat pentru „rănire cu intenţie”, echivalentă cu „vătămarea corporală” din legislaţia noastră, „rănire ilegală”, echivalentă cu „lovire sau alte violenţe” şi „posesie a unui articol cu lamă ascuţită”, echivalentă cu „portul şi folosirea fără drept de arme albe”, existând însă diferenţe atât în definirea infracţiunilor, cât şi în privinţa limitelor pedepsei. Cum autoritatea judiciară britanică nu precizase dacă şi în ce condiţii este de acord cu recunoaşterea parţială a condamnării, Curtea de Apel a decis respingerea solicitării.

 

Comentarii