Un vechi conac din Iași renaște cu greu din ruine. Are 354 metri pătrați și este înconjurat de un parc de 2,5 hectare

miercuri, 17 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 Un vechi conac din Iași renaște cu greu din ruine. Are 354 metri pătrați și este înconjurat de un parc de 2,5 hectare

Institutul Național al Patrimoniului vrea să restaureze Casa Roset-Catargiu n licitația pentru refacerea conacului devastat din Răducăneni a fost lansată ieri, după mai mulți ani de așteptare

Trei ani după finalizarea proiectului tehnic, s-a lansat licitația pentru contractul de lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric „Casa Roset-Catargiu”, din Răducăneni. Imobilul este inclus în Programul Național de Restaurare, aprobat de către Ministerul Culturii, în calitate de ordonator principal de credite și derulat de către Institutul Național al Patrimoniului, organism care gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice.

Citiți și: Încă un vechi conac din judeţ va fi scos din ruine. Banii, de la Guvern

Valoarea totală estimată de la care începe procedura este 9,3 milioane de lei. Ofertele sunt așteptate până pe 7 mai și vor fi evaluate în primul rând după componenta financiară (70 la sută din punctaj). Dacă va fi atribuit, contractul va avea o durată de 48 de luni, din care termenul de execuție a lucrărilor este de 36 luni.

Conacul cu o suprafață desfășurată de 354 mp este înconjurat de un parc de 2,5 hectare

Proiectul tehnic a fost realizat de firma ieșeană Arc Design, care a câștigat licitația organizată în acest scop în toamna anului 2019 de Institutul Național al Patrimoniului. Cei de la Arc Design vor acorda asistență pe tot parcursul lucrărilor consolidare și restaurare a clădirii.

Conacul a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea de Lascăr Rosetti, revoluționar pașoptist care a sprijinit alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domnitor al Moldovei, ocupând ulterior funcții precum ministru de Finanțe sau președinte al Curții de Casație.

Citiți și: IMAGINI: Am pornit pe drumul conacelor boiereşti şi castelelor din jude­ţul Iaşi

După moartea lui – survenită pe 28 aprilie 1884, deci acum 140 de ani – conacul a revenit nepoatei sale, Ana Rosetti (1855-1910), căsătorită cu generalul George Catargiu (1837-1906), fratele mai cunoscutului Lascăr Catargiu .

Între anii 1950 şi 1984 conacul a funcţionat ca spital de psihiatrie. După efectuarea unor lucrări de reamenajare a grădinii conacului, aici s-au desfăşurat şi activităţi pentru copii. Abandonat în anii de după cutremurul din 1977, degradarea imobilului s-a accelerat în urma izbucnirii unui incendiu care a provocat daune semnificative. Pe măsura trecerii timpului, starea clădirii s-a înrăutăţit şi mai mult, fiind vandalizată până a ajuns o ruină.

SURSA FOTO: Pagina de facebook Liviu Grămătic (Tipărituri românești)

Comentarii