Universitatea „Cuza“ va testa cum stimulează şahul inteligenţa la copii

vineri, 01 martie 2019, 02:50
1 MIN
 Universitatea „Cuza“ va testa cum stimulează şahul inteligenţa la copii

Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za“ din Iaşi a încheiat un contract de cercetare cu Federaţia Română de Şah pentru evaluarea inteligenţei elevilor din ciclul primar care practică şah. Specialişti din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi a Centrului de Cercetări Interdisciplinare în Ştiinţa Motricităţii Umane de la UAIC vor realiza un studiu privind influenţa practicării şahului asupra inteligenţei elevilor din ciclul primar. 

Durata contractului este de doi ani, iar valoarea este de 11.000 de lei. Acesta a fost prezentat într-o conferinţă de lansare organizată la UAIC ieri, de la ora 11.00, la care au participat reprezentanţi ai universităţii şi ai federaţiilor române şi europene de şah. „Ne bucurăm foarte mult că suntem parteneri în acest proiect şi că avem şansa de a demonstra că sportul contribuie semnificativ la dezvoltarea fizică şi intelectuală a copiilor“, a declarat prof.dr. Ionel Mangalagiu, prorector responsabil cu activitatea de cercetare la UAIC. Practic, studiul va presupune analizarea felului în care practicarea şahului îi influenţează sau nu pe elevi, dacă le dezvoltă activitatea, abilitatea de a înţelege şi de a rezolva mai uşor probleme de matematică etc.

Astfel de studii au fost realizate până acum în Europa şi în SUA, când unor clase de elevi le-a fost înlocuită o oră de matematică din curriculă cu una de şah, iar testele comparative au arătat că aceştia din urmă au ieşit mai câştigaţi. În prezent, şahul se predă ca disciplină în mai multe universităţi din lume, existând cursuri similare şi la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi. Cercetarea se va desfăşura pe o durată de 24 luni, iar testările vor fi efectuate la fiecare şase luni. 

Comentarii