VIDEO – Când va fi cel mai aglomerat? Când, cel mai liber? Cum au fost alese veşmintele Sfintei? Totul despre pelerinajul care începe azi, cel mai lung din ultimii ani

sâmbătă, 07 octombrie 2023, 01:50
6 MIN
 VIDEO – Când va fi cel mai aglomerat? Când, cel mai liber? Cum au fost alese veşmintele Sfintei? Totul despre pelerinajul care începe azi, cel mai lung din ultimii ani

De astăzi, sâmbătă, 7 octombrie, începe oficial pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva din Iaşi. Organizatorii spun că, deşi nu se bifează o premieră propriu-zisă, sunt puţini anii în care pelerinajul va dura atât de mult şi va cuprinde două weekenduri. Racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană, de lângă altar, acolo unde este aşezată pe toată durata anului. Procesiunea cu racla şi moaştele sfintei este organizată sâmbătă, de la ora 6.00, iar apoi pelerinajul este declarat deschis.

Reporterii „Ziarului de Iaşi” s-au întâlnit ieri, înainte de a intra în curtea Mitropoliei, şi cu primii pelerini. Două femei din Adjud s-au aşezat deja la rând încă de ieri, de la ora 11, chiar dacă ştiau că vor avea de aşteptat 20 de ore înainte de a fi deschis oficial pelerinajul. Doamna Stina şi doamna Maria sunt venite din Adjud, Vrancea, au luat trenul şi au venit la Sfânta Parascheva să se roage pentru sănătate.

„Eu vin doar de trei ani, dar doamna Maria e veterană, cu ea am venit prima dată. Venim de la ora 11 în fiecare an, luăm trenul de dimineaţă, şi aşteptăm mâine la ora 7 să ne închinăm şi apoi mergem acasă”, a spus doamna Stina. Doamna Maria spune că vine să se închine la Iaşi încă din comunism, iar, cu excepţia unor ani în care a fost bolnavă, nu a lipsit niciodată. Nici în pandemie.

Baldachinul, împodobit cu mii de fire de flori

Ieri, lucrările la amenajarea traseului pentru pelerini erau deja finalizate, pe străzile din oraş, spre Bahlui, fiind stabilit traseul, acoperit pe alocuri, pentru a-i proteja pe oameni de eventualele ploi. Tot în cursul zilei de ieri, baldachinul aşezat în curtea interioară a Mitropoliei a fost împodobit cu flori. A fost un moment special, pentru că familia Buştei, care aduce florile de la Bucureşti pentru decorarea baldachinului, a venit pentru al XX-lea an la rând la Iaşi.

Anul acesta au adus trandafiri, trei soiuri de crizanteme şi crini, toate albe, având la mijloc o mică floare delphinium, albastră. Florile sunt proaspete, Ion Buştei explicând că întreaga operaţiune durează cel mult trei zile din momentul în care sunt tăiate până la transformarea în aranjamentele florale care ajung la Iaşi. 20 de oameni lucrează la pregătirea florilor, iar mai mult de zece se ocupă de ornarea propriu-zisă de la Iaşi.

„Florile sunt proaspete, sunt pregătite cu drag, cu bucurie, sper ca toată lumea să se bucure, fiindcă sunt chiar frumoase. Fiecare floare semnifică dragostea noastră pentru Sf. Cuvioasă Parascheva şi aceste locuri şi oamenii care vin să se închine, pentru pelerini. Sfânta ne-a ajutat în aceşti ani, chiar dacă e în chip tainic, sunt lucruri pe care nu le putem explica. De fiecare dată ne întreabă lumea asta, dar e greu de explicat ce simţim în sufletele noastre. Ştim doar că, atunci când am avut probleme în viaţă, Sfânta Parascheva ne-a ajutat”, a spus Ion Buştei.

Întreaga operaţiune de împodobire a durat ieri aproape zece ore, dar bărbatul spune că nu sunt descumpăniţi de efort sau de muncă. Nu se aşteptau, în urmă cu 20 de ani, să fie astăzi aici, dar deja se gândesc ce vor face în următorii 20 de ani, cum vor ajunge la Iaşi şi ce flori vor aduce.

„Ne bucurăm că şi anul acesta a venit familia Buştei cu aceste flori minunate care vor împodobi baldachinul unde va fi aşezată racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Este pentru al XX-lea an consecutiv, este o jertfă foarte mare pe care această familie o face, şi dânşii tot timpul mărturisesc că Sfânta nu rămâne datoare, ei primesc ajutor şi în niciun caz nu sunt păgubiţi cu ceva în urma acestui dar pe care-l fac, acestei jertfe până la urmă şi de natură materială. Dar este o jertfă de suflet pentru că ei o iubesc foarte mult pe Sfânta Cuvioasă Parascheva şi nu ar renunţa nici într-un an să nu vină aici”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Apel către credincioşi: să nu mai doneze momentan veşminte sau bani pentru Sf. Parascheva

Acesta a explicat că Sf. Parascheva va avea veşminte albastre anul acesta, în racla ce va fi aşezată pe baldachin. Şi acum, ca şi în anii anteriori, o coincidenţă fericită a făcut ca potrivirea de culori să fie perfectă: albul florilor, punctat cu un pic de albastru, se va asorta cu veşmintele albastre ale Sfintei.

„Au ales anul acesta în primul rând culoarea albă, pentru că au zis că într-adevăr Sf. Cuvioasa Parascheva să fie îmbrăcată ca o mireasă a lui Hristos în acest an aniversar pentru ei. Şi flori albastre care să puncteze acest alb. Neştiind că noi, având posibilitatea de a alege între mai multe veşminte, am ales unul chiar de culoare albastră, care va sta pe Sfintele Moaşte şi închinătorii se vor putea atinge de el”, a mai explicat pr. Constantin Sturzu.

Preotul a făcut un apel către ieşenii care doresc să doneze bani pentru croirea unor noi veşminte pentru Sfânta Parascheva. I-a îndemnat să meargă, momentan, cu donaţiile lor către mănăstirile care ar putea să se bucure de un sprijin financiar, pentru că există un număr suficient, momentan, de astfel de veşminte. Când va fi nevoie din nou, explică pr. Sturzu, Mitropolia va veni cu un apel public – „Acum, să ne trimită doar polemnicul unde va fi pomenit, având convingerea că Sf. Parascheva va mijloci pentru ei înaintea lui Dumnezeu şi jertfa va fi bine primită şi în această formă”.

Cifrele estimate de jandarmi: cel mai mult se va sta 20 de ore la rând

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că se aşteaptă la un număr foarte mare de pelerini în acest prim weekend. De aceea a fost şi început pelerinajul un pic mai devreme, de pe 7 octombrie, ca persoanele care nu pot să aştepte multe ore la rând să aibă ferestre în care timpul de aşteptare va fi mai mic. În estimarea acestora, zilele de luni sau marţi ar trebui să fie mai puţin aglomerate.

De altfel, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău a făcut o serie de estimări cu privire la numărul de credincioşi. Aceştia se aşteaptă, cum este şi normal, ca vârful pelerinajului să fie în zilele dinaintea hramului, 13 – 14 octombrie, când 50.000 – 60.000 de oameni vor aştepta într-o coadă de peste trei kilometri, pe străzile care coboară dinspre Mitropolie spre Bahlui. Timpul de aşteptare ar fi de peste 20 de ore.

„Aproximativ 350.000 de persoane vor participa la pelerinaj, din care aproximativ 20.000 vor participa la procesiunea «Calea Sfinţilor», duminică, 8 octombrie 2023, iar aproximativ 90.000 de persoane vor fi prezente în data de 14 octombrie 2023, pe timpul celor două evenimente desfăşurate simultan, pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi «Sfânta Liturghie Arhierească», oficiată pe scena din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Totodată, aproximativ 100.000 de persoane vor participa în această perioadă la slujbele religioase şi alte activităţi conexe pelerinajului, desfăşurate în spaţiul public”, a transmis Jandarmeria.

Un flux mare de pelerini va fi înregistrat chiar din această dimineaţă. Generalul Ioan Sandu, şeful jandarmilor din Bacău, a explicat că sunt aşteptate 150 de autocare cu pelerini de la Voluntari, peste 8.000 de persoane urmând a ajunge de la primele ore la Iaşi. Din informaţiile noastre, primele autocare urmează a ajunge începând cu ora 3 la Iaşi. 

 

 

Comentarii