VIDEO – Copilul de 17 ani cu voce minune, de la Colegiul “Octav Băncilă” din Iaşi

sâmbătă, 01 octombrie 2022, 01:50
8 MIN
 VIDEO – Copilul de 17 ani cu voce minune, de la Colegiul “Octav Băncilă” din Iaşi

Jazz, house, rap, pop, clasic, folk, rock și hip-hop… Muzica înseamnă libertate. Oricine poate asculta orice oricând și oriunde. Totuși, sunt genuri muzicale mai puțin abordate în toată această diversitate, mai ales în rândul tinerilor. Muzica clasică ar putea fi un exemplu, fiind privită, de cele mai multe ori, cu reticență, însă la Iași există o excepție. 

Noemi Onucu are doar 17 ani și a avut debutul ca soprană de coloratură pe scena Operei Naționale din Iași. Este în clasa a XI-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, studiază la specializarea Muzică Clasică și, în prezent, este colaboratoare la Opera Națională din Iași.

Noemi s-a născut în Tarragona (Spania) și a locuit acolo până în 2015. Când a venit în România s-a înscris la Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” din Iași. De când este la liceu a participat la multe concursuri, iar în clasa a X-a a obținut trofeul și Marele Premiu la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”. A fost pentru prima dată când a câștigat o voce, pentru că este un concurs de interpretare muzicală pe toate instrumentele și voce. Noemi plănuiește să participe la Olimpiada Națională de Muzică.

Muzica clasică  prima iubire?

Atunci când s-a înscris la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, Noemi nu era hotărâtă să facă muzică clasică. Plănuia să se transfere la muzică ușoară, dar a aflat că la Iași nu există această posibilitate. „Aveam de gând să învăț muzică, dar nu în mod serios muzică clasică. Însă, de prin clasa a X-a m-am îndrăgostit de operă, atât datorită profesoarei mele, cât și colegilor. Mediul de la școală chiar m-a determinat să vreau să descopăr cât mai multe despre acest stil de muzică. M-am îndrăgostit de operă, a început să îmi placă extraordinar de mult”, povestește soprana. Ulterior, profesoara sa de muzică, Diana Neacșu, s-a convins că vocea ei este făcută pentru operă și că deține niște calități vocale rar întâlnite.

Vocea ei, dar de la Dumnezeu

Totuși, înainte să descopere că drumul ei va fi către muzica clasică, Noemi Onucu a încercat și muzica ușoară. Pe YouTube există câteva videoclipuri în care aceasta interpretează piese compuse de ea în întregime, atât versurile, cât și linia melodică fiind propriile sale creații. „Eu sunt creștină și sunt conștientă că darul pe care îl am – vocea – e de la Dumnezeu. Cred că cel mai important este ca ceea ce fac cu darul meu să fie pentru Dumnezeu. Adică, tot ceea ce fac e spre slava Lui și vreau să-L onoreze pe El, de asta multe din piesele compuse de mine – unele sunt publicate, altele nu – vorbesc despre asta, că am o relație personală cu Dumnezeu și vreau să se vadă asta”, explică Noemi.

Soprana de coloratură știe să cânte și la pian. A învățat să cânte singură și spune că nu stăpânește o tehnică anume. „Am învățat de la 9 ani, de când mi-au cumpărat părinții pianul. Atunci eram încă în Spania. Eram pasionată și am vrut să știu neapărat să cânt. Am reușit, într-un final, să învăț singură”, spune aceasta.

Noemi compune și o face des. Îi place să compună poezii și melodii de când era mică, dar nu le-a băgat în seamă până când nu a crescut și a început să pună preț pe cuvinte și să descopere tainele muzicii. Noemi spune că deocamdată nu vor urma alte videoclipuri pe YouTube. Însă, dacă ar fi să mai încarce vreun clip video, ar fi muzică clasică, „pentru că acesta este drumul meu și asta ar trebui să fac”. Piesele publicate până acum pot fi ascultate mai jos:

Mărturisește că încă nu este hotărâtă dacă vrea să renunțe definitiv la muzica ușoară și să se concentreze doar pe muzica clasică sau să le facă pe ambele. „Mă gândesc des la dilema aceasta, dacă să le fac pe ambele sau nu, dar încă nu sunt hotărâtă. Pentru Dumnezeu vreau să compun în continuare și vreau să cânt ca să-L slăvesc pe El, dar nu știu dacă vor mai fi publicate piesele sau nu”, completează Noemi.

„Trebuie să fiu într-un studiu continuu”

Un elev care studiază specializarea Canto Clasic la Colegiul Național de Artă „Octav Bancilă” din Iași are în jur de 2-3 ore de canto pe săptămână. În plus, mai există și orele de Corepetiție și Muzică de cameră. Soprana spune că aceste materii sunt împărțite în funcție de orarul colegilor. „La muzică de cameră, de exemplu, ne întâlnim împreună și cântăm. În cazul meu, toate aceste materii le fac cu doamna profesor Neașcu Diana, pe care o îndrăgesc foarte mult. Ea este, de fapt, cea care m-a descoperit și mă îndrumă. E implicată extraordinar de frumos în dezvoltarea mea pe toate planurile”, spune Noemi Onucu.

„Deocamdată e doar ceea ce fac la școală, la canto, aproape în fiecare zi. Studiez și când ajung acasă. Trebuie să fiu într-un studiu continuu, ca să meargă lucrurile bine”, precizează soprana.

Debut pe o arie de suflet

Noemi a participat anul acesta la două concursuri, unde a luat și Marele Premiu: la cea de-a V-a ediție a Concursului Național de Interpretare Vocală „Elena Botez” și la cea de-a 30-a ediție a Concursului Internațional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”, la secțiunea Muzică Clasică. „La Concursul Național de Interpretare „Elena Botez”, din iunie, am trecut în finală, iar în juriu era managerul Operei Naționale din Iași, Andrei Fermeșanu. Acesta a considerat că este un moment oportun să îmi propună să intru pe calea operei și a hotărât că este potrivit pentru Opera Națională să se îndrepte spre astfel de voci și să le ofere, cumva, un început de carieră”, își amintește soprana de coloratură.

Momentan, Noemi este colaboratoare a Operei Naționale din Iași. Până acum, a avut un singur eveniment, mai exact momentul de la gala de deschidere a stagiunii. „A fost pentru prima dată când am urcat ca solist pe o scenă atât de mare și a fost un sentiment deosebit. Pot spune că acum un an nu m-aș fi gândit absolut deloc că se va întâmpla așa de repede un lucru de genul acesta. Visam la marile scene, dar cu siguranță nu mă așteptam să se întâmple atât de repede să intru în colaborare cu Opera Națională. Apreciez curajul pe care l-a avut maestrul Andrei Fermeșanu când a luat această hotărâre de a mă lua, cumva, sub aripa instituției”, spune Noemi.

Ea a precizat că inițial nu avea de gând să interpreteze Rigoletto, opera compusă de Giuseppe Verdi. Avea o altă arie pregătită, dar după ce a studiat și rolul Gildei din Rigoletto, a stabilit împreună cu profesoara sa și cu Andrei Fermeșanu că este o piesă mai potrivită atât pentru vocea ei, cât și pentru vârsta sa. „Pentru mine, personal, este o arie de suflet. Rigoletto este una din operele mele preferate. Mă identific cu Gilda încă de când am ascultat prima dată această operă și a fost, pentru mine, un sentiment extraordinar să pot să reproduc, să intru cumva în personaj pe scena Operei”, mărturisește solista.

Este copleșită de reacțiile pozitive ce au apărut în urma momentului de pe 11 septembrie și spune că nu știe cum să se raporteze la tot ce se întâmplă. „E atât de deosebit. Îmi place și mă bucur că, prin vocea mea, pot să am impact. Până la urmă, despre asta e vorba în muzică, să nu vină nimeni să te asculte și să plece tot supărat. Când vezi că cineva pleacă cu zâmbetul pe față după ce te-a ascultat, atunci poți să zici că ți-ai îndeplinit scopul”.

Ce spune despre ea Andrei Fermeşanu, managerul Operei din Iaşi

Am solicitat o caracterizare a elevei de la managerul Operei din IaşI, Andrei Fermeşanu, care a invitat-o la spectacolul prilejuit de deschiderea stagiunii. El ne-a transmis următtoarele:

“Coincidența, acest mod discret al destinului de a așeza lucrurile, a făcut ca soprana de clasă internațională Cellia Costea să mă invite în juriul unui concurs de interpretare vocală, iar eleva Noemi Onucu să interpreteze magistral o arie de Vincenzo Bellini, din repertoriul belcantist.

Am decis să o invităm pe foarte tânăra artistă într-un eveniment artistic cu vizibilitate națională, cum este Gala de deschidere a stagiunii Operei Naționale Române din Iași, pentru că am încredere în profilul artistic excepțional al acestei tinere. Are o conducere nativă a fluxului de aer, un timbru deosebit, o inteligență muzicală cu totul remarcabilă, completate de o prezență carismatică. Nu știu mulți alți tineri artiști care la 16-17 ani să debuteze pe o scenă lirică națională și să stârnească un val de aprecieri, atât din rândul muzicienilor, cât și din rândul publicului”.

Opera Iași va continua să sprijine parcursul acestei artiste cu mare viitor, așa cum va proceda de fiecare dată când la porțile consacrării îi bate talentul autentic.

Comentarii