Alertă! Stoc zero de sânge cu Rh negativ. Criză cum nu s-a mai văzut la Iaşi

miercuri, 13 ianuarie 2016, 03:34
4 MIN
 Alertă! Stoc zero de sânge cu Rh negativ. Criză cum nu s-a mai văzut la Iaşi

Pentru o pacientă internată la Maternitatea „Cuza Vodă“, aflată într-o situaţie disperată, s-a găsit sânge doar la Focşani. „Ca să înţelegeţi cât e de grav, vă spun doar că în ajun de Anul Nou am avut doar 8 donatori. În anii trecuţi, de sărbători erau cozi la centru“, ne-a declarat Lavinia Scripcariu, directorul Centrului de Transfuzii. La IRO, mai erau ieri doar câteva pungi de sânge Rh pozitiv. „Azi (n.r. ieri) am solicitat sânge şi din judeţele vecine“, a arătat Mirela Grosu, managerul institutului.

Situaţie dramatică în spitalele ieşene, care de două zile se confruntă cu o criză majoră de sânge. În cazul unor urgenţe, bolnavii cu grupe de sânge cu Rh negativ riscă să-şi piardă viaţa pentru că în judeţ nu sunt unităţi cu astfel de sânge. Centrul Regional de Transfuzii (CRTS) nu mai are nicio pungă de sânge cu Rh negativ, în condiţiile în care, spitalele solicită zilnic unităţi de sânge pentru urgenţele care pot apărea. Maternitatea „Cuza Vodă“, de exemplu, s-a aflat într-un moment crucial luni, când a găsit ajutor tocmai la Focşani pentru un caz disperat pe care l-a primit prin transfer de la Spitalul Municipal din Paşcani.

Alina Zaharia se zbătea între viaţă şi moarte, după cum spun apropiaţii, în urma unei hemoragii puternice. Tânăra are nevoie de sânge AB4 Rh negativ, iar în prezent centrul ieşean poate să o ajute doar dacă găseşte sânge în judeţele vecine. Reprezentanţii maternităţii aveau luni, când s-a internat pacienta, o singură unitate pe care o puteau folosit. Pentru a stabiliza bolnava, maternitatea a cerut ajutor de la toate spitalele din Iaşi, însă niciunul nu a putut fi de folos pentru că nu avea sângele necesar. Ieri, familia pacientei în vârstă de 33 de ani a mobilizat mai mulţi donatori în speranţa că vor primi prin transfer cantitatea de sânge rar de care are nevoie bolnava.

„Pacienta a fost diagnosticată cu o hemoragie disfuncţională, adică suferă de o pierdere de sânge cronică, care la menstruaţie poate provoca complicaţii foarte mari, aşa cum a fost cazul în situaţia de faţă. Bolnava nu a fost la medic în timp util şi, când a ajuns la spital, cei de la Paşcani au putut doar să constate gravitatea situaţiei şi să o trimită la noi. În maternitate a ajuns cu hemoragie avansată, cu hemoglobina foarte scăzută la 4,5. Atunci aveam o singură pungă de sânge care i-a fost administrat. Pe urmă am cerut ajutor la alte spitale, dar nimeni din Iaşi nu avea. Am primit în cele din urmă două pungi de la Vrancea“, a explicat medicul Maria Stamatin, director medical al Maternităţii „Cuza Vodă“.

Valorile normale pentru hemoglobină, în cazul femeilor, se situează în intervalul 11-15 g/100 ml. Conform specialistului, starea postoperatorie a bolnavei este stabilă. Familia pacientei a precizat că, în ciuda eforturilor medicilor de-a o salva pe Alina, criza majoră de sânge poa­te fi fatală pentru orice alt bolnav din spitale, motiv pentru care au mobilizat peste 50 de persoane să se prezinte la CRTS pentru donare de sânge.

„Lucrez în sistem de atâţia ani, dar niciodată nu ni s-a întâmplat aşa ceva“

Reprezentanţii centrului au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că situaţia este de-a dreptul dramatică. În cazul în care, în acest mo­ment, în spitale apar urgenţe care au nevoie de sânge cu Rh negativ, ele sunt la mâna destinului.

„Mereu se vorbeşte despre puţini donatori, dar acum, săptămâna acesta, si­tuaţia este îngrozitoare. Nu avem deloc unităţi pentru grupele negative. Şi nu este doar cazul nostru. Am sunat azi (n.r. – ieri) la Focşani, la Râmnicu Vâlcea, şi nu au deloc sânge. Pentru noi, la Iaşi, dacă apare o urgenţă zilele acestea la pacienţi care au sânge cu grupe negative, nu ştiu ce se întâmplă şi ce putem face“, a arătat Lavinia Scripcariu, directorul CRTS.

Potrivit me­dicului, rezervele totale ale centrului, în acest moment, sunt de 50 de unităţi de sânge pentru toate grupele pozitive.

„Lucrez în sistem de atâţia ani, dar niciodată nu ni s-a întâmplat aşa ceva. Ca să înţelegeţi cât e de grav, vă spun doar că în ajun de Anul Nou am avut doar 8 donatori. În anii trecuţi, de sărbători erau cozi la centru, acum a fost jalnic şi criza s-a accentuat“, a mai completat medicul

Criza de la CRTS s-a resimţit la începutul săptămânii şi în activitatea Institutului Re­gional de Oncologie. Condu­cerea acestuia a arătat că în rezervele spitalului sunt în prezent câteva unităţi de sânge pozitive, dar nu sunt suficiente.

„Având în vedere că avem secţie de hematologie şi că oricând poate veni un pacient cu leucemie în stare gravă, nu este normal să avem doar câteva unităţi. Azi (n.r. – ieri) am solicitat sânge şi din judeţele vecine“, a arătat Mirela Grosu, managerul institutului.

Persoanele interesate să doneze se pot adresa zilnic CRTS, situat mai sus de Spitalul „Sf. Spiridon“, în intervalul 07.00 – 13.00.

Comentarii